Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 lutego 2021

Tort urodzinowy dla przedszkolaka

Tort dla przedszkolaka musi być wyjątkowy! Najlepiej, by był również bajkowy i smakował wszystkim dzieciom bez wyjątku.

Tort urodzinowy dla przedszkolaka

Tort dla przedszkolaka musi być wyjątkowy! Najlepiej, by był również bajkowy i smakował wszystkim dzieciom bez wyjątku 🙂 A jak wiecie, dzieci (i dorośli również) jedzą oczami, dlatego zawsze staram się by tort był wizualnie dla dzieci ciekawy. Nie potrzeba marcepanowych, drogich ozdób, wystarczy to co macie pod ręką – Peppa czy Psi Patrol, nie wierzę, że Wasze dzieci nie mają ulubionych bohaterów z bajek:)

Tym razem robiąc tort dla Alicji, która kończy dziś 6 lat! połączyłam ciemny (kakaowy) biszkopt, z  malinami. Wszystko w połączeniu z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Mmm, musicie spróbować.

By ułatwić Wam przygotowanie tortu, zrobiłam mnóstwo zdjęć i napisałam osobiste wskazówki, jak krok po kroku wykonać dzieło w podobnym torcie, który możecie zobaczyć TUTAJ. Także na naszym instagramie umieściłam kilkanaście relacji z przygotowania tortu by było Wam łatwiej:) KLIK do instagrama:)

Od razu pierwsza dygresja – w przepisie pojawia się cukier ZŁOOO:)) Wiadomo, że zło, poza tortami, na naszym blogu nie znajdziecie przepisów z cukrem, ale jak już podkreślałyśmy z Anią, jesteśmy zwyczajnymi mamami, dbamy o nasze rodziny, ale nie popadamy w skrajności:) Tzn? Raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż. 6 latki, a nawet 2, 3 latki mogą czasem zjeść coś co zawiera zwykły cukier. Więc okazjonalnie, a dziś właśnie nastała taka okazja upiekłam tort z dodatkiem cukru. Oczywiście możecie zamienić go na stewię (ja nie przekonałam się do jej smaku) lub syrop daktylowy (jeszcze nigdy nie udał mi się biszkopt z syropem, więc więcej próbować nie zamierzam:).

No to co, zaczynamy?

Tort urodzinowy dla przedszkolaka
Tort urodzinowy dla przedszkolaka

Składniki:

tortownica o średnicy 24cm
6 jaj nie z lodówki!
6 pełnych (ale nie kopiastych) łyżek mąki pszennej tortowej (czyli troszkę więcej niż 3/4 szklanki)
4 pełne łyżki kakao naturalnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

KROK 1 – CIEMNY BISZKOPT
Ja zawsze piekę dzień wcześniej, Wam też polecam tak zrobić.

Tortownica 24cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia,
piekarnik na 160’C z termoobiegiem.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao połącz, wymieszaj i przesiej. W płaskim, szerokim garnku lub misce, ubij białko na sztywną pianę. Sprawdź czy na pewno jest sztywna zakładając sobie garnek na głowę:) Dobra, bez żartów, skupmy się:)

Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaja jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Nie spiesz się. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.

Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę z kakao, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie mąki i kakao.

Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika ok 35 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe (drewniany patyczek będzie suchy). Następnie wyjmij blachę z piekarnika i zrzuć na podłogę z wysokości swoich kolan. Nie martw się, biszkopt dzięki temu nie opadnie, ”odgazuje się” tylko:). Podnieś formę, delikatnie wyjmij biszkopt i połóż go na wilgotnej ścierce spodem do góry.
Wystudzony biszkopt przełóż na blat stołu, zetnij jego górę a pozostałą część podziel na dwa równe blaty.
Ścięty wierzch biszkoptu pokrusz na drobne kawałki do miski.
Jeśli zostawiasz biszkopt na noc, przykryj go papierem śniadaniowym by nie był rano suchy:)

Tort urodzinowy dla przedszkolaka
Tort urodzinowy dla przedszkolaka

Składniki:

ok. 3-4 szklanki świeżych malin
1/2 szklanki zimnej wody z 2 łyżkami soku z cytryny
4 czubatych łyżki konfitury z truskawek/czarnej porzeczki
serek mascarpone ok 350ml – mocno schłodzony!
śmietanka slodka do ubijania 30% 3 x 250ml – mocno schłodzona!
cukier puder/ syrop daktylowe/ inne słodziwo

Wykonanie:

Przygotowanie masy i składanie tortu.

1.Każdy z 2 blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop wodą z cytryną. Wykorzystaj całą porcję.
2. Zadecyduj na czym tort będzie stał, umieść pierwszy blat biszkoptu na talerzu czy paterze i posmaruj go 2 łyżkami konfitury. Drugi blat połóż obok i również posmaruj go 2 łyżkami konfitury.
3. Przygotuj krem, który posłuży do posmarowania środka tortu:
Do dużej miski wlej dwie mocno schłodzone śmietany 30%, ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone, dalej mieszaj mikserem. Teraz dodaj 2-4 łyżki syropu daktylowego lub cukru pudru, mieszaj dalej mikserem, krótko.
4. Posmaruj prawie połową ubitej śmietany pierwszy blat tortu, ułóż na niej maliny, gęsto jedna przy drugiej. Przykryj je drugim blatem i ponownie posmaruj go pozostałą porcją bitej śmietany. Teraz posyp wierzch tortu pokruszonym biszkoptem, możesz to zrobić tak jak ja, zobacz na zdjęciu, na bokach poukładaj ciasno maliny, a na wierzchu poukładaj figurki z ulubionej bajki. Jako dekoracje dodałam też kilka szypułek po truskawkach 🙂 Nie do jedzenia oczywiście:)

Wstaw tort do lodówki i pozostaw na 2-3 godziny zanim podasz go gościom.

Tort urodzinowy dla przedszkolaka
Tort urodzinowy dla przedszkolaka

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Meg

Dodano opinię: 15.07.2019

Piękny! Brawo.

Kasia

Dodano opinię: 22.07.2019

Wygląda piéknie. Zastanawiam się czym zastąpić serek mascarpone, jeśli dziecko nie może jeść mleka krowiego i jego pochodnych z wyjątkiem masła. Może za to wszystkie inne mleka i ich pochodne. Jaj kurzych też nie może, ale już przetestowałam i zastępuje je jajami kaczymi z pełnym powodzeniem, w proporcji 1 kacze = 2 kurze; to taka dygresja dla mam innych alergików.

Monika

Dodano opinię: 11.09.2019

Witam, czy mogę gotowy tort przechować całą noc w lodówce i podać następnego dnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2019

tak

Marta

Dodano opinię: 31.03.2020

Czy w tym przepisie (jak i kazdym innym z zawartoscią kakao) można kakao zastąpić karobem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak

Kasia

Dodano opinię: 26.04.2020

Podczas dodawania cukru do piany, piana opadła…. Jaka może być przyczyna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Piana z jajek musi być już sztywna, gdy dodajemy cukier i najlepiej dodawać go małymi porcjami. Dla dodatkowego usztywnienia można przed cukrem dodać kilka kropel soku z cytryny.

Joanna

Dodano opinię: 13.06.2020

W przepisie jest podana ilość śmietanki 30% w ilości 3szt x250, natomiast w opisie wykonania pisze Pani o użyciu 2szt , jaka ilość ma być w końcu bo się pogubiłam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

3szt- starczy na obłożenie całego tortu

Izabela

Dodano opinię: 26.01.2021

Czy można użyć mrożonych malin do samej masy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Będą puszczać dużo soku podczas rozmrażania. Nie polecamy.

Patrycja

Dodano opinię: 10.02.2021

Czym zastąpić mascarpone? Córka nie może spożywać produktów z laktozą :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Gęste mleczko kokosowe. Jak w tym przepisie: https://alaantki.mda.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/

Iga

Dodano opinię: 18.06.2021

Czy jak zrobię biszkopt dzień wcześniej to od razu tego dnia ściąć wierzch i podzielić resztę na dwie części? Czy lepiej to zrobić następnego dnia? I czy ten pokruszony wierzch też przykryć na noc, czy jednak ma wyschnąć? Żeby była taka kruszonka? A może zrobi się wtedy suchy na wiór? Proszę o wskazówkę 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Najlepiej kolejnego dnia dokończyć.

Agata

Dodano opinię: 14.08.2021

Czy ten przepis sprawdzi się na tort na roczek? Brzmi w miarę prosto

ioli

Dodano opinię: 22.10.2021

przepis na biszkopt – czy proszek do pieczenia jest konieczny tutaj? macie bardzo podobny przepis na biszkopt bez proszku, ale z większą ilością cukru. szczerze mówiąc kusi mnie by zaryzykować i dać mniejsza ilość cukru i nei dawać proszku do pieczenia? ma to szansę urosnąć? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Biszkopt z dobrze ubitymi białkami można robić bez proszku.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek