Te tosty francuskie możesz podać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Wszystko jest kwestią dodatków. Gdy polejesz je miodem i dodasz owoce, uzyskasz słodkie danie. Posmaruj tosta hummusem, dodaj paprykę pokrojoną w paski, pomidorki koktajlowe i ogórka i pyszne wytrawne śniadanie lub kolacja gotowe. Mało tego, to świetny pomysł na element lunchboxa do szkoły czy pracy.
Pokrój pieczywo. Ziarna i orzechy wsyp do malaksera i zblenduj drobno. W miseczce zmieszaj jajko z mlekiem. Jeśli planujesz wersję na słodko, teraz możesz dodać np. cynamon lub ziarna z laski wanilii. Każdą kromkę pieczywa maczaj najpierw w jajku i mleku, a następnie obtaczaj w panierce z ziaren. Rozgrzej niewielką ilośc oleju na patelni, zmniejsz ogień i smaż tosty na niewielkim ogniu z obu stron do zrumienienia. Zwracaj uwagę na to, czy panierka się nie przypala. Zbyt duży ogień może palić szybko tosty.
Podawaj z warzywami, lub owocami, w ulubiony sposób.
Jeśli przygotowujesz tosty dla niemowlaka, który już jakiś czas rozszerza dietę, zblenduj panierkę na proszek, będzie mu łatwiej. Starszakom zrób grubsza, by chrupała. A wiadomo… dzieci lubią chrupać;)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)