Lubimy śniadania ciepłe, z resztą jesienią i zimą takie są najzdrowsze, stąd pomysł na kolejną wersję tostów. Co sądzicie?
8 kromek wybranego chleba(kwadraty)
2 jajka
150 g twarogu
2 łyżki mleka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
opcjonalnie mozzarella na wierzch
Nastaw piekarnik na 200'C z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i spryskaj go olejem.
Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj posiekany czosnek i duś z cebulą około minuty. Odsącz z tłuszczu i ostudź.
Twaróg, jajka, mleko, pieprz, koperek przełóż do minimalaksera i zblenduj. Dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem i wymieszaj łyżką.
Zamocz chleb w mieszaninie z jajek i ułóż na blaszce.
Piecz około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Tosty możesz posypać mozzarellą nim włożysz do piekarnika.
Aby usatysfakcjonować mięsne zapędy swoje lub swojego meżczyzny:):):), posyp tosty przed pieczeniem pokrojonym boczkiem. O tak:
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (30)
Bogusia
Dodano opinię: 23.11.2016
A czy można zrobić je bez twarogu? a czy ewetualnie bieluch by sie zadawał? i chciałabym zrobić na 4 kromki czyli wowczas zależy skladniki pomniejszyć o połowe tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.11.2016
Na tosty bez twarogu jest przepis na blogu, bieluch jest zbyt kremowy, a proporcje zmniejsz.
Maria
Dodano opinię: 03.01.2017
Czy roczny człowieczek może jeść takie smakołyki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.01.2017
Tak.
Martyna
Dodano opinię: 28.04.2017
Przepyszne, nie wiem komu bardziej smakowały, synkowi, czy mężowi ?
Ania
Dodano opinię: 23.09.2017
Dziewczyny a jaki chleb polecacie dla 10 miesięcznego dzieciaka? Od czego najlepiej zacząć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
Domowy, albo z bardzo krótkim składem: mąka, zakwas, sól.
Ania
Dodano opinię: 28.11.2017
Pyszne ☺córka i mąż zadowoleni i zaskoczeni. Dobry sposób na przemycenie jajka kiedy dziecko zrzuca z kanapki jajecznicę ☺córka 11 miesięcy.Dziękuję za pomysły
Marcelina
Dodano opinię: 27.12.2017
Super przepis, dziękuję ? sprytny sposób na przemycenie twarożku, bo mój łobuz (3,5 roku) za nim nie przepada.. A grzanki wsuwał aż miło ???
Joanna
Dodano opinię: 02.01.2018
Po dzisiejszej kolacji postanowiłam zostawić komentarz. Mój synek (10 miesięcy) jest ciężkim materiałem do jedzenia, choć od początku stosuje blw. Zjada małe i zawsze wyrzuca wszystko poza krzesełko. Dziś zrobiłam te grzanki i jadł aż miło. Dziękujemy 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.01.2018
Bardzo nam miło:) Powodzenia!
Kasia
Dodano opinię: 31.01.2018
Świetny sposób na częsty chleb 🙂
Ja układam chleb na blaszce i dopiero łyżką polewam/nakładam masę. Po podpieczeniu z jednej strony przewracam I nakładam na drugą. W ten sposób chyba więcej masy pozostaje na chlebie.
Pycha! Pozdrawiam
Kasia
Dodano opinię: 18.02.2018
Czy można takie tosty podać 9,5 miesięcznemu dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
Tak:)
Dagmara
Dodano opinię: 22.04.2018
CZy dla 11 miesięcznego dziecka trzeba odciąć skórkę z chlebka czy będzie odpowiednio miękka do pogryzienia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
Wszystko zależy od jego umiejętności:)
Kaja
Dodano opinię: 24.04.2018
Aż miło popatrzeć jak mój, może nie tyle co niejadek, ale maly człowiek o baaardzo wybrednym podniebieniu, wsuwa grzanki aż mu się uszy trzęsą 🙂 Dziekuję!
P.S. Moje mięsne zapedy również zostały zaspokojone! Pycha 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 01.08.2018
Właśnie zjedliśmy je na kolację. Razem z cebulką i czosnkiem podsmażyłam jednego pomidora bez skórki. Były PYSZNE ? Świetne danie, synek niejadek wcinał że smakiem.
Joanna
Dodano opinię: 29.08.2018
Czy w przypadku braku czasu można smażyć grzaneczki na patelni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.08.2018
Jasne.
Maria
Dodano opinię: 24.10.2018
Czy dla 9miesięcznego bezzębnego dziecia nie będą za twarde?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
Nie. Smacznego.
Maria
Dodano opinię: 04.11.2018
Udały się! U nas wystarczyło 11min w piekarniku. Pyyycha 🙂 I rzeczywiście, poza skórką którą odkroiłam, mięciutkie 🙂 BTW świetny sposób na czerstwe pieczywo.
Zofia
Dodano opinię: 10.01.2019
A co z mlekiem? Można podawać 10 miesięcznej córce?
Albo smażyć cokolwiek w tym przypadku cebulę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Mleko, jako składnik potrawy, można.
Agni
Dodano opinię: 14.04.2019
Cały chleb moczymy czy tylko jedna stronę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.04.2019
Obie
Asia
Dodano opinię: 14.02.2020
Robiłam tosty na szybko, bez cebulki i czosnku, z żółtym serem, bo nie miałam mozarelli, ale i tak wyszły pyszne. Zawsze zostawał mi suchy chleb, bez pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki Wam teraz będę wiedziała jak go wykorzystać w pyszny sposób.
Monika
Dodano opinię: 25.01.2021
Jaki chleb tostowy najlepszy dla rocznego dziecka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Trzeba czytać skład.