Ciecierzycę robimy wg. przepisu na opakowaniu, czyli namaczamy na noc, gotujemy 10min. na dużym ogniu, zdejmujemy piankę, zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 1h.
Dwie łyżki sezamu prażymy na patelni na złoto, mielimy i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Ostudzoną ciecierzycę odsączamy z wody, miksujemy blenderem na gładko, dodajemy 2 łyżki domowej pasty tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę papryki i na oko ok. 2 łyżek oliwy. Miksujemy wszystko, jeśli masa jest zbyt sucha możemy dolać odrobinę wody, w której gotowaliśmy ciecierzycę, lub trochę oliwy z oliwek.
Dorośli mogą sobie dosmaczyć solą i pieprzem.
Jednego dnia podałam kanapki z hummusem i jajkiem, drugiego z awokado.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (40)
Marlena
Dodano opinię: 17.07.2015
Papryka ostra czy słodka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2015
Słodka, ale dorośli mogą oczywiście doprawić sobie na ostro.
Marlena
Dodano opinię: 18.07.2015
Wstyd się przyznać, ale dziś pierwszy raz jadłam hummus. Nie mam więc żadnego porównania. Najważniejsze jednak, że Synkowi smakowało (podałam na pieczywie z jajkiem zgodnie z Waszą sugestią). Ja również się skusiłam – dawno tak wartościowego śniadania nie jadłam 😉 Dzięki Wam nie tylko kształtuję zdrowe nawyki u Synka. Zmieniam też swoje 🙂 Bardzo inspirujecie i zachęcacie do codziennych eksperymentów. Bardzo dziękuję, że Wam się chce 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2015
To dla nas niezwykle ważne komplementy, bo bardzo budujące. Dziękujemy za docenienie i słuzymy naszymi pomysłami, a kiedy będzie trzeba-radami. Pozdrawiamy serdecznie!
Dorota
Dodano opinię: 21.07.2015
Z serii głupich pytań: jak mielicie sezam? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
U nas nie ma głupich pytań:) Mielę w starym młynku elektrycznym do kawy:)
Marlena
Dodano opinię: 08.08.2015
Wersja tradycyjna zachęciła mnie do dalszych poszukiwań… dziś zrobiłam z suszonymi pomidorami. Bomba!!!! Teściowa stwierdziła, że jest tak dobre, że można jest same łyżeczką 😉
Polecam wypróbować – kto jeszcze nie jadł na pewno będzie mile zaskoczony.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.08.2015
Super, chyba będziemy musiały wypróbować !
Marlena
Dodano opinię: 09.08.2015
Dajcie znać czy i Was urzekło:)
Gosia
Dodano opinię: 19.10.2015
Witam. Czy zamiast oliwy z oliwek moge dodac oleju z rzepaku lub slonecznika tloczonego na zimno?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Tak:)
Gosia
Dodano opinię: 20.10.2015
Dziekuje za odpowiedz, bedziemy dzialac 🙂
Natalia
Dodano opinię: 03.02.2016
Jak długo taka pasta można stać w lodówce? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2016
Kilka dni, max 4-5
viola
Dodano opinię: 12.03.2016
a czy mozna użyć ciecierzycy takiej ze słoika w zalewie??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.03.2016
Można, po odsączeniu zalewy.
Kasia
Dodano opinię: 13.03.2016
Drogie Panie
czy maja Panie problemy z przegladaniem strony na telefonie? Na moim Iphonie niestety nie dziala ona prawidlowo:( Bardzo prosze o naprawienie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2016
Witaj, na naszych tel strona działa prawidłowo. Sama mam iphona i na wszystkich mi znanych też chodzą dobrze. To z pewnością kwestia aparatu lub internetu. Może zresetowanie tel pomoże.
Julita
Dodano opinię: 26.03.2016
Witam,
nie bardzo wiem jakie proporcje – czy mogę prosić o podpowiedź?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2016
tahini- Dwie łyżki sezamu prażymy na patelni na złoto, mielimy i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. j.w.
Szklanka ugotowanej ciecierzycy to mniej więcej pół szklanki surowej:)
Małgosia
Dodano opinię: 05.08.2016
Można pominąć cytrynę, czy to jednak istotny składnik? 😀
PS. na kuchence leczo ciecierzycy, chrupki wyjęte z piekarnika, zajadamy 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Dość istotny:)
Ola
Dodano opinię: 26.02.2017
witam czy hummus moze byc jako pesto do makaronu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2017
Tak.
Ewa
Dodano opinię: 31.08.2017
Pasta z sezamu wychodzi mi gorzka? Co robię zle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.09.2017
Sezam jest gorzki:)
karola
Dodano opinię: 03.01.2019
Czy Ag jeśli dodamy gotowa pastę tahini to się stanie coś „złego”?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.01.2019
nie:)
Klaudia
Dodano opinię: 13.02.2019
czy mozna pominac sezam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
nie, bo to już nie będzie to samo:)
Klaudia
Dodano opinię: 21.02.2019
od kiedy można podawać taką pastę? zastanawiam się ze względu na ten sezam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Pod kazdym naszym przepisem jest tag
Justyna
Dodano opinię: 03.04.2019
Czy mogę zapytać jakiego używacie pieczywa? Jak na razie każde podane młodemu straszenie się kruszyło. Czy to normalne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Kupujemy pieczywo w piekarni lub w Lidlu
Iza
Dodano opinię: 03.01.2021
Jakie dokladnie pieczywo moze juz jesc 11-miesieczny synek?tzn podaje mu biale pieczywo ze sprawdzonej piekarni,lubi tez bulki mleczne ale chcialabym juz podac jakis dobry z zytniej maki lub razowej,chleb domowego wypieku z ziarnami,czy to za wczesnie?poczekac do ukonczenia roku czy dluzej?a tak w ogole podziwiam Wasze przepisy,synek uwielbia gofry z kaszy jaglanej albo gryczanej i wiele innych!polecam str moim kolezankom,ktore sa mamami:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
z ziarnami poczekaj. Możesz jasne.
Katarzyna
Dodano opinię: 06.01.2022
Czy można doprawić hummus kminem rzymskim/kuminem? Czy lepiej zaczekać z taką przyprawą (8 miesięcy)?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Można
Marta
Dodano opinię: 22.04.2022
Od którego miesiąca można podawać niemowlakowi ciecierzyce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
Ciecierzyca od początku RD