Świeże listki bazylii i daktylowe pomidorki… czuć już wiosnę. Ale cierpliwie czekamy do lata, na nasze krajowe, pachnące pomidory:)
Składniki:
ok 100 g białego sera np. twarogu naturalnego lub capreggio;
3-4 łyżki jogurtu naturalnego;
pół pomidora bez skóry lub 3 małe pomidory daktylowe;
kilka listków świeżej bazylii;
szczypta pieprzu;
odrobina soli morskiej dla dorosłych.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, mieszamy tak by uzyskać w miarę gładką konsystencję.
Usuwamy skórę i pestki z pomidora, bardzo drobno kroimy. Listki bazylii drobno siekamy. Dodajemy do twarożku, doprawiamy odrobiną pieprzu i podajemy na pieczywie:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Anonymous
Dodano opinię: 14.04.2015
Jaki kupujecie twaróg do tego rodzaju past? Strasznie chciałabym zrealizować wiele Waszych przepisów, ale boję się o jakość składników (twaróg jest tylko przykładem, najbardziej przejmuję się, skąd wziąć dobrej jakości mięso 🙁 ). Macie jakieś podpowiedzi?
Taka pasta będzie odpowiednia dla rocznego dziecka?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
I jeszcze pytanie z innej beczki 😉 Są jeszcze miejsca na warsztatach w Poznaniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2015
Tak jak napisałam wyżej,albo zwykły na wagę,albo pakowany po 250g półtłusty twaróg (bez żadnych dodatków).
Dobrej jakości mięso… albo bierzemy od rodziny ze wsi, albo kupujemy w ogólnodostępnych sklepach. Nie jesteśmy eko maniaczkami:)
Tak, taka pasta będzie odp. dla roczniaka:)
Kolejne warsztaty w Poznaniu 9 maja. Szczegóły po weekendzie w zakładce na blogu:)
Ola
Dodano opinię: 12.05.2016
kiedy można zacząć podawać chlebek dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
Kiedy zechcesz:) zawsze proponujemy na początek dania kednoskładnikowe, czyli warzywa, owoce, a potem już z powodzeniem możesz podać chceb. Ale jeśli dziecko sięgnie po niego szybciej, nie odmawiaj:)
Ola
Dodano opinię: 22.05.2016
hej a od kiedy można podawać surowe jabłuszko? bo to chyba łatwe do zadławienia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.05.2016
Najlepiej na początek, jeśli masz obawy, lekko je podgotuj, ale na tyle, by dało sie złapać do ręki bez rozpadania się.
Ola
Dodano opinię: 25.05.2016
ok dziękuje bardzo!!
Edyta
Dodano opinię: 17.07.2016
cześć,
Zastanawia mnie kwestia pestek w pomidorze… Dlaczego je usuwamy? Czy to ze względu na zadławienie, czy są jakieś inne powody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2016
Możesz dodać z pestkami, ale w takim twarożku lepiej jak są one nie wyczuwalne:) Innych powodów brak:)
Edyta
Dodano opinię: 25.07.2016
Ufff… Dziękuję za wyjaśnienie, bo ja już przypisywałam tym biednym pestkom jakieś czarne moce
gabi
Dodano opinię: 05.06.2017
niestety corce ten dodatek do kanapki nie pasuje
Małgosia
Dodano opinię: 23.08.2017
Od kiedy można dziecku dawać twarożek? Ewa ma 8 miesięcy i dopiero (niestety) zaczynamy przygodę z BLW. Dotychczas jadła już kurczaka, indyka, ziemniaki, marchewki, fasolke, omleta z paoryka i bazylia, placuszki z kaszki manny (pyycha) i duzo roznych owocow. I o ile z obiadami nie mam problemow to nie bardzo wiem co podawac na sniadanie bo ciagle omlet na zmiane z jajkiem gotowanym to niezdrowo..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Mozesz juz podać.
Ania
Dodano opinię: 05.11.2017
Mój synek ma 30 tygodni i zastanawiam się czy mogę już mu wprowadzić twarożek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
tak
Katsumori
Dodano opinię: 12.01.2018
Zaakceptowane, zobaczymy na jak długo 😀
Maria
Dodano opinię: 07.04.2019
U nas serek posłużył jako maseczka do twarzy i włosów ? ale nie poddamy się bo mamie bardzo smakuje ?