8 udek (pałki);
około 7 pomidorów;
1/2 papryki żółtej;
1/2 cebuli;
4 ząbki czosnku;
koperek;
natka pietruszki;
bazylia,oregano;
łyżka oliwy;
łyżka papryki w proszku.
Przygotować marynatę do mięsa: Zioła – bazylię i oregano porwać drobno, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku, paprykę w proszku i wymieszać z oliwą. Natrzeć mięso marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, koperek i natkę pokroić. Wymieszać wszystkie warzywa ze sobą i ułożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na to ułożyć mięso. Piec w 190 stopniach przez 60 minut. Można przykryć i tak zapiekać przez 30 minut,a następnie zdjąć pokrywkę.
Powstały sos można użyć następnego dnia np. do makaronu.
Mięso podałam Antkowi bez skóry.
Wersję dla rodziców doprawiłam na talerzu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Karola
Dodano opinię: 15.01.2016
Dziewczyny a mam pytanie odnośnie świeżej papryki.Od kiedy mogą ją dzieci?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2016
Podawałyśmy około 9 miesiąca. Jeśli się obawiasz-obierz.