Warzywa strączkowe to niesamowita bomba wartości. Zawierają cenne białka roślinne, węglowodany, mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, są bogate w witaminę B6, potas, magnez, żelazo. Każde z nich, wnosi do diety dziecka cenne makro – i mikroelementy.
Bywa, że dziecko odmawia jedzenia mięsa i swoją dietę przez jakiś czas opiera z wyboru na produktach pochodzenia roślinnego. Było tak kiedyś u Was? U nas tak. Antek odmawiał jedzenia mięsa, a ja to szanowałam. Do mnie należało, zadbać, by wartości, które zawiera mięso, suplementować mu w inny sposób. Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Po prostu często sięgałam po strączki. Jasne, powiecie, że proces ich przygotowywania jest długi, ze względu na namaczanie i gotowanie. Tak, ale dla tych, którzy nie mają takiej cierpliwości (jak ja ?), lub po prostu czas goni, firma Bonduelle przygotowała już gotowe warzywa strączkowe. Wystarczy otworzyć puszeczkę i tadam! Strączki do rączki ? lub do przygotowania potrawy – gotowe. W puszce znajdują się tylko warzywa i niewielka ilość zalewy. Zostały przygotowane w procesie gotowania na parze, więc wybrano najlepszą opcję przygotowywania warzyw, gdyż zachowują one swoje wartości, naturalny kolor, smak i chrupkość. Pomyślicie, że puszka to niedobre rozwiązanie. Otóż Bonduelle zadbał i o to. O tym, że ich warzywa strączkowe są nadal wartościowe poczytacie TUTAJ (klik).
Nie obawiamy się korzystać z tego gotowego rozwiązania, bo wartość tych roślin nie zostaje zatracona i do brzuszka dziecka trafiają zdrowe warzywa. Odkąd poznałyśmy ” Porcje na raz” posiłkujemy się małymi puszeczkami przy wielu okazjach, np.: mała puszka cieciorki to idealna przekąska na placu zabaw, podobnie jak kukurydza!
Warzywa strączkowe to nie tylko wartości, które przemawiają za tym, by je spożywać ale i smak. Niewiele potrzeba, by stworzyć z nich smaczne i pełnowartościowe potrawy, a jeśli masz pod ręką produkt Bonduelle, zrobisz to ekspresowo. Dziś mamy dla Was kilka pysznych propozycji na warzywa strączkowe w codziennym menu dziecka i rodziny:
Zielona pasta kanapkowa z ciecierzycy
Składniki:
- 2 puszki cieciorki Bonduelle „Porcja na raz na Twoją sałatkę”;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1/2 małego ząbka czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- szczypta pieprzu białego;
- kilka kropel soku z cytryny;
- czarnuszka do posypania.
Do misy minimalaksera wsyp cieciorkę z puszki razem z zalewą. Nie ma jej dużo w produktach Bonduelle, więc nada odpowiednią konsystencję paście. Dodaj porwane listki natki pietruszki, czosnek, sok z cytryny, pieprz i oliwę. Zblenduj całość na gładką pastę.
Podawaj z ulubionym pieczywem, posypane czarnuszką. Z tej ilości przygotujesz około 4 – 5 kanapek.
Makaron z pesto z zielonego groszku i bazylii
Składniki:
- 2 opakowania groszku „Porcja na raz na Twoją sałatkę”;
- 1 doniczka bazylii;
- 25 g orzeszków pinii (możesz użyć też nerkowca);
- 1 mały ząbek czosnku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania;
- makaron penne dla 3 osób (około 300g).
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go.
Do misy minimalaksera przełóż groszek, dodaj listki bazylii, czosnek, orzechy, oliwę, sok z cytryny i paremazan. Zblenduj całość na gładkie pesto. Jeśli lubisz mniej gładką konsystencję, przerwij blendowanie szybciej. Przełóż pesto do dużej miski.
Ugotowany,jeszcze gorący, makaron przełóż do miski, w której znajduje się pesto i wymieszaj całość, by pesto oblepiło penne.
Podawaj posypane parmezanem.
Mocno czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli
Składniki:
- 4 puszki czerwonej fasoli Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” ;
- 1 jajko (lub 3 łyżki wody po ugotowane ciecierzycy, albo zalewy z ciecierzycy porcja na raz);
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min 74% (100g);
- 2 łyżki kakao naturalnego;
- 4 łyżki cukru kokosowego;
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
- 2 łyżki mąki np. ryżowej albo orkiszowej.
Piekarnik nastaw na 180’C z grzaniem góra – dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Tabliczkę czekolady połam na kostki. Dwie kostki drobno posiekaj i zostaw na talerzyku. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Fasolę przełóż na sitko i wypłucz. Przesyp do misy malaksera, dodaj jajko, kakao i cukier kokosowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż masę do miski, dodaj płynną czekoladę, amarantus ekspandowany oraz mąkę i całość ponownie wymieszaj łyżką.
Nabieraj porcje ciasta na ręce, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kulkę spłaszcz za pomocą zwilżonej wodą łyżki (zamaczaj łyżkę w wodzie za każdym razem, bo ciasto będzie się mocno kleić). Posyp spłaszczone ciasteczka kawałkami czekolady, dociśnij je do masy i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (zobacz zdjęcia)
Piecz 18 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku max 2 dni.
Możesz urozmaicić smak ciastek, dodając do masy np. 2 łyżki masła orzechowego. Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Puszysta zupa krem z kukurydzy i mleka kokosowego
Mimo iż kukurydza nie jest strączkiem, jest rownież bogactwem białka i kwasu foliowego oraz witamin: A, C, B1, B2 oraz minerałów. Jej wartości są zbieżne ze strączkami.
Składniki:
- 4 puszki kukurydzy Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę”;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 4 szklanki bulionu warzywnego*;
- 1 mała czerwona papryka;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 4 gałązki natki pietruszki;
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
*Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć po prostu wody, ale najprostszym sposobem będzie obranie warzyw (pęczek włoszczyzny) i ugotowanie ich do miękkości w 2 litrach wody.
Przygotuj wysoki garnek.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Paprykę pokrój w paski.
W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i podsmażaj przez jedną minutę cały czas mieszając. Wsyp kukurydzę, zamieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Zalej warzywa 4 szklankami bulionu i stałą częścią mleka kokosowego. Zamieszaj i przykryj. Gotuj zupę 15 minut na średnim ogniu, a następnie przelej całość do kielicha dużego blendera i zmiksuj na puszysty, gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, posyp słodką papryką w proszku i natką pietruszki.
Zupy nie trzeba doprawiać, jest delikatna i słodka. Pyszna!
Wpis powstał w ramach współpracy z Bonduelle
Jeśli nadal nie jesteście przekonane czy warzywa w puszkach to dobry pomysł? Czy naprawdę powinniśmy ich unikać? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie dietetyczki Zuzanny Anteckiej (KLIK).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)