Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 lipca 2014

Warzywa w cieście naleśnikowym

szklanka mleka roślinnego;3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;2 łyżki płatków owsianych;2 łyzki amarantusa ekspandowanego;łyżka oliwy;jajko;wybrane warzywa (u mnie 1/4 cukinii, papryka czerwona, groszek zielony, szczypiorek, koperek, nać pietruszki). Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą miksując. Dodać warzywa – wymieszać.Zapiekać * w małej blaszce przez około...

szklanka mleka roślinnego;
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;
2 łyżki płatków owsianych;
2 łyzki amarantusa ekspandowanego;
łyżka oliwy;
jajko;
wybrane warzywa (u mnie 1/4 cukinii, papryka czerwona, groszek zielony, szczypiorek, koperek, nać pietruszki).

Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą miksując. Dodać warzywa – wymieszać.
Zapiekać * w małej blaszce przez około 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
* Jeśli nie mamy małych blaszek można zamiast piec, usmażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (10)

Anonymous

Dodano opinię: 04.01.2015

Niestety nie wyszły warzywa, zakalec w środku. Zastanawiam się czy nie za mało mąki? Czy możecie zamieszczać zdjęcie ciasta zanim zostanie upieczone by można było zobaczyć konsystencję?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.01.2015

Czasami tak robimy, przy jakichś bardziej skomplikowanych potrawach, ale zazwyczaj ograniczamy się do końcowych zdjęć z oszczędności czasu. Nie jest łatwo z dzieckiem u nogi;)Pozdrawiam!Ps. Mogło być za mało mąki. Konsystencja lekko gęstsza niż na naleśniki.

Małgorzata

Dodano opinię: 23.02.2017

 

Pod ręką mam tylko mleko kokosowe ale obawiam się że posmak kokosa nikoniecznie zgra się z warzywami ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2017

Zależy co kto lubi;)

Ewelina

Dodano opinię: 21.06.2019

Chętnie wypróbuję 🙂 Czy może być groszek morożony (ugotowany)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

jasne

Joanna

Dodano opinię: 12.10.2019

Zrobiliśmy od razu z podwójnej porcji i nie żałujemy. U nas z groszkiem, kukurydzą, podsmażoną papryką i ugotowanym brokułem. Polecamy, pychota.

Joanna

Dodano opinię: 12.10.2019

Tak nam wyszło. Pychota 🙂

Agata

Dodano opinię: 22.04.2020

Czy to ciasto po wyjęciu z piekarnika jest jeszcze wilgotne w środku i zastyga dopiero w miarę wychładzania? Zastanawiam się, czy mi również nie wyszedł zakalec…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie, od razu powinno być suche.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek