świeży pstrąg ( u mnie z Biedronki 😛 2 sztuki);
natka pietruszki;
cytryna;
pieprz ziołowy;
tymianek suszony;
oliwa z oliwek;
wybrane warzywa: burak, marchew, seler (może być również ziemniak, cukinia, pietruszka).
Nastawiamy piekarnik na 175’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
pstrągi myjemy, można też wypatroszyć, ja tego nie robię bo i tak nie jemy skóry. Osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy w środku pieprzem, posiekaną natka pietruszki, tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy każdą z ryb w folię aluminiową.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w słupki (grube, i tak się skurczą podczas pieczenia), skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Mieszamy w misce rękoma, tak by wszystkie „fryty” miały kontakt z marynatą.
Układamy ryby i warzywa na blasze i wsuwamy do piekarnika (druga kondygnacja od dołu). Pieczemy ok. 40min (lub krócej, aż fryty będą miękkie). Nie polecam pieczenia w wyższej temp. bo warzywa się „spalą” i będą gumowe.
Tak naprawdę bardzo prosty obiad, a jaki smaczny!
Oczywiście dziecku dajemy kawałki ryby bez ości:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (12)
Anonymous
Dodano opinię: 09.02.2015
Świetne, to danie stało się jednym z ulubionych dla naszej trójki (dzieciątko i rodzice 🙂 )
Ania z Zielonego Wzgórza :p
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2015
Cieszę się, że Wam smakuje. Pozdrawiamy:)
viola
Dodano opinię: 22.04.2017
Witam 🙂 Czy robiąc frytki z cukini należy wykroić miękki środek? 1,5 cm grubości wystarczy? czy grubsze? Chce miec pewność że się nie przypalą 🙂 Pozdrawiam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
tak, usuń środek:)
Beata
Dodano opinię: 03.05.2017
Rozumiem, że ryby nie skrobiemy,ale jednak pieczemy wypatroszoną? ? Bez wnętrzności?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
tak:)
Kasia
Dodano opinię: 09.05.2017
A bez termoobiegu też się uda?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
tak, zwiększ temp o 20 stopni.
Asia
Dodano opinię: 22.12.2017
Folia aluminiowa -czytałam ostatnio artykuł że pod wpływem wysokich temperatur uwalniają się szkodliwe związki tego metalu ciężkiego
Gosia
Dodano opinię: 09.03.2018
też staram się unikać – zawijam rybę w papier do pieczenia – świetnie się sprawdza 🙂
Anna
Dodano opinię: 10.02.2021
Dla niezdecydowanych polecam ten przepis. Te pstrągi i fryteczki z warzyw są przepyszne. Cała moja rodzina zajada ten obiad ze smakiem. P.S. Dziewczyny, to oczywiście nie jedyny Wasz przepis który przypadł do gustu mojej rodzinie. Robicie kawał dobrej roboty. Dzięki Wam „przerobiłam” BLW ze swoim niemowlakiem (odważyłam się, uwierzyłam i jestem mega zadowolona z tego wyboru).
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Cudownie się czyta takie komentarze. Dziękujemy.