1 szklanka mąki jaglanej (można inną);
1 jajko;
szklanka mleka roślinnego;
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
wybrane warzywa, u mnie:
3 różyczki brokuła, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora.
Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem. Dodać warzywa i delikatnie wymieszać z ciastem. Wykładać do papilotek włożonych do blaszki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni do zarumienienia się.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam solą i położyłam na wierzch, 5 minut przed końcem pieczenia – ser żółty.
Muffinki są lekko wilgotne w środku i dość ciężkie od warzyw. Pyyycha!!
z
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (111)
Anonymous
Dodano opinię: 24.11.2014
Czy babeczki traktowac bardziej jako deser czy drugie sniadanie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2014
U nas jest to drugie śniadanie, przekąska spacerowa lub obiad na wyjście. Czasem pelni również funkcje kolacji:)
Anonymous
Dodano opinię: 25.11.2014
Tak z ciekawosci-ile babeczek wciaga pociecha na drugie sniadanie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2014
Jedną:)To koneser:)
Anonymous
Dodano opinię: 24.01.2015
ile sztuk muffin wychodzi z podanej ilości składników?od którego miesiąca można dodawać proszek do pieczenia i sodę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2015
12 sztuk. A jeśli chodzi o proszek, czy sodę…My zaczęłyśmy podawać dzieciom wypieki, gdy już przeszły etap warzyw i owoców w czystej postaci. W jednej muffince,którą zje dziecko, tego proszku,czy sody jest niewiele.
Agnieszka z Legnicy
Dodano opinię: 19.07.2015
A z innymi warzywami ktoś próbował ? Mam ochotę je zrobić ale w lodówce chwilowo tylko marchewka, kalafior, seler naciowy, buraki, pora.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2015
Prócz buraka wszystko się nadaje. Z burakiem możesz zrobić po prostu buraczane:)
Madzia
Dodano opinię: 31.01.2016
A do takich buraczanych czego dalibyście poza "podstawowym ciastem" i buraczkami? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2016
Gruszkę:)
Madzia
Dodano opinię: 02.02.2016
Myślę, że jeszcze dzisiaj lub już jutro takie zrobię. 🙂 Tym bardziej, że mam dużo "ogródkowych" buraczków od rodziny i wcześniej jakoś nie miałam weny twórczej, żeby je wykorzystać. Ostatnio rozpoczęłam romans z młynkiem i wczoraj zrobiłam mąkę owsianą i jaglaną i upiekłam muffiny z kalafiorem, brokułem i szpinakiem, bez jajka (z glutem z siemienia złotego), doprawione pieprzem i gałką muszkatołową 🙂 Ciocie w żłobku były podobno zachwycone jak mój Maluszek je wcinał jak byłam w pracy 😉
Wydaje mi się, że najlepiej będzie ugotować buraczki i je zetrzeć na tarce a gruszkę dorzucić po prostu pokrojoną w drobną kostkę. A Wy jak sądzicie? 🙂
W wersji dla mnie chyba dodam trochę fety 😀 bo dla Malucha chyba za dużo soli.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
będzie pysznie:) Tylko nie przesadź z burakiem,żeby za mokro nie bylo,bo zakalec będzie:) Pochwal się Kuchareczko!:)
Madzia
Dodano opinię: 02.02.2016
A to fota 🙂 Może nie wyszły jakoś super urodziwe ale były bardzo smaczne 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
Urodziwe,urodziwe:)
Marta G.
Dodano opinię: 14.10.2015
Bardzo smaczne, u mnie z brokułem, marchewką i kukurydzą z puszki.
Marta G.
Dodano opinię: 14.10.2015
A tu zdjęcie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2015
Mniami!!!!!:)
Ela
Dodano opinię: 23.10.2015
Mojemu bardzo wybrednemu dziecku smakowało. Z bakłażanem zamiast kalafiora tez wychodzą.
Paula
Dodano opinię: 28.10.2015
A ja mam pytanie o zamienniki – czym mogę zastąpić masło aby też wyszły smaczne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2015
1/2 szklanki oleju.
ola
Dodano opinię: 16.12.2015
Pytanie -czy warzywa są wcześniej ugotowane?
ola
Dodano opinię: 16.12.2015
Przepraszam nie doczytałam – jest napisane żeby ugotować 😉
Agata
Dodano opinię: 13.01.2016
Zdecydiwanie smakowało i synkowi i mi również 🙂 Super
zana
Dodano opinię: 27.01.2016
Zrobione i… klapa. Praktycznie nie wyrosły, zjadłam 1 i mam zgagę od proszku. Trzymałam się przepisu i proporcji 🙁 Muszę trochę przerobić i będzie super!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2016
Jeśli nie urosły,tzn.,że wyszedł zakalec. Skoro jedną zjadłaś… Musiałaś się źle poczuć:) Są pewne wskazówki,by nie doszlo do zakalca. Przeczytaj tutaj. Ponadto,trzeba pamiętać,by warzyw nie było za dużo,bo będą za mokre i za cięzkie. Pozdrawiamy:)!
agamali
Dodano opinię: 30.01.2016
A czy mąkę pszenną można zastąpić inną? Jeśli tak to jaką? Ze względu na alergię odpada pszenna (orkiszowa), żytania i kurydziana… Mam w domu, ryżową, z cieciorki, amarantusową, jaglaną i owsianą.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2016
Spróbuj owsianą.
Kama
Dodano opinię: 03.02.2016
Świetny przepis! Dzięki! Mąkę dałam orkiszową w proporcji 2:1 z ryżową, masło z uwagi na alergię młodego zastąpiłam innym tłuszczem, a do środka wpakowałam marchewkę, pietruszkę, natkę pietruszki, paprykę i odrobinę zeszklonej cebulki. Są tak pyszne, że nie wiem, czy syn, który właśnie uciął sobie drzemkę, będzie jeszcze miał co próbować ;P
damian
Dodano opinię: 15.03.2016
Czy napoj alpro migdałowy (http://www.alpro.com/pl/produkty/napoje/migdalowy/oryginalny) moge zastosować jako mleko roslinne? Czy mleko roslinne a napoj roslinny czymś się różnią?
Pozdrawiam i czekam, na jak anjszybszą odpowiedż
Damian Łęcki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Napoje mają dużo gorszy skład. Ale przeczytaj, może będzie dobry. Jeśli nie ma w sobie konserwantów masy soli czy cukru możesz użyć.
mama jagódki
Dodano opinię: 06.05.2016
a taka ilosc masla mozna czyms innym zastapic??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.05.2016
Olejem.
Kaśka
Dodano opinię: 10.05.2016
Hej, mogę je mrozić..? Bo wiecie, mrożenie to podstawa gdy matka pracująca 😉 i nie mam szans na gotowanie codziennie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
zrozumiałe. Ale nigdy nie mroziłyśmy, musisz zrobić eksperyment:) Ale w sumie, dlaczego mialoby się nie udać:)
Kaśka
Dodano opinię: 15.05.2016
Poprzednie zostały od razu zjedzone przez niespodziewanych gości – następnym razem zamrożę i dam znać jak wyszło 🙂
KI
Dodano opinię: 08.06.2016
Zrobiłam, wyszły super;) trochę pozmieniałam: zamiast masła olej, zamiast jaglanej-żytnia bo taką miałam, zamiast mleka roślinnego – zwykłe i od siebie ser twarogowy 70g zamiast żółtego :), dałam też trochę więcej warzyw;), dzieć zajada;) aż się uszy trzęsą:) nam smakuje z domowym ala' almette, który też zrobiłam:) z sera twarogowego na sernik, wyszedł pyszny;) posmarowałam muffinki przecięte na pół i starłam ogórek na wierzch:) jak jadłam to dzieć ukradł mi jedną tak zrobioną muffinkę;) i połknęła w moment:) ma 20 miesięcy;) dzięki za przepisy:)
Kasia
Dodano opinię: 07.07.2016
Przepis super, jutro będziemy próbować. Można je zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2016
Można:)
Monika Stachowska
Dodano opinię: 17.06.2020
Czy zrobione wieczorem i podane rano tez beda smaczne i czy beda nadawac sie dla 21 miesiecznego dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.06.2020
Pewnie, śmiało.
Karolina
Dodano opinię: 02.09.2016
jak myslicie, bedzie dobre z jakimis ziolkami? Koperkiem i pietruszka na przyklad? Albo moze z lubczykiem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Z ziolami pewnie, ale może bez lubczyka.
Karolina
Dodano opinię: 03.09.2016
Pysznosci:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Super zdjęcia! Pozdrawiamy:)))
Karolina
Dodano opinię: 03.09.2016
zrobione z maka ryzowa, dynia, batatem i fasolka szparagowa:)
Ania
Dodano opinię: 11.01.2017
Muffinki upiekłam wczoraj, pięknie wyrosły 🙂 U mnie wsad z batata i kukurydzy.. Lilka się zajada 🙂 Trochę żełuję, że do paru nie dodałam curry.. myślę, że wyłsza by ciekawa wersja dla dorosłych 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 06.02.2017
Witam,
Czy mleko roślinne można zastąpić mlekiem od krowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2017
Tak.
Małgośka
Dodano opinię: 15.03.2017
Pycha! Właśnie zrobiłam je po raz drugi, tym razem na ostro. Szkoda mi było warzyw z bulionu, hehe. Tak wiec dzisiejszy skład to: marchewka, pietruszka, seler i dodatkowo szczypiorek, ząbek czosnku i trochę siemienia lnianego. Mi smakują. Jutro zobaczymy czy młodemu podejdą. Zrezygnowałam z sody, za bardzo ją czuć kiedy muffiny osiągną. Na samym proszku do pieczenia też wyrosły. Dałam kopiastą łyżeczkę.
Joanna
Dodano opinię: 31.03.2017
Liście szpinaku też są gotowane wcześniej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Jesli świeże, to chwilkę podduś i odsącz z soku.
Kasia
Dodano opinię: 01.04.2017
Witam. A czy muffinki maja byc lekko wilgotne w środku? Z wierzchu wyszły mi lekko twardawe a w środku lekko mokre. To nie zakalec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Mogły być lekko wilgotne, jeśli dalaś duzo warzyw.
Sylwia
Dodano opinię: 23.04.2017
Myślicie, że bez jajka wyjdą? Np. z siemieniem lnianym.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2017
Tak:)
anna
Dodano opinię: 24.04.2017
czy jak dodam tylko make przenna i zamiast mleka roslinnego moge dodac krowiego ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
Tak.
Olga
Dodano opinię: 06.06.2017
Witam serdecznie, chciałam zapytać jakie mlek roślinne mogę użyć i jakie rodzaje mąki zamiast jaglanej. Bardzo dziękuję za radę. Pozdrawiam
Patra
Dodano opinię: 10.10.2017
Czy bez proszku i sody też coś z tego wyjdzie czy niekoniecznie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2017
Nie urosną:(
Aleksandra
Dodano opinię: 13.11.2017
Ile objętościowo dałyście warzyw? Tak szklankę? Bo marchewka marchewce nie równa, tak jak i różyczki 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Około szklanki.
Małgorzata
Dodano opinię: 02.12.2017
A jak długo je przechowujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Max 2 dni.
Anna
Dodano opinię: 21.02.2018
Mi wyszedł chyba zakalec.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Raczej tak.
Aga
Dodano opinię: 01.03.2018
A u nas zupełnie nie podpasowaly ? Spróbuje za jakis czas znow z większą ilością ziol w środku. Na razie dalam brokula marchewkę pietruszkę (korzeń), cukinie i jakis kawałeczek ziemniaka – pozostałości z obiadu ?. Troche kopru i natki pietruchy wrzuciłam. Zbyt malo wyraziste jak dla niego. Planuje wrzucić podprazona cebulkę, moze kawałeczek pomidora suszonego (z zalewy), moze czosnek, bazylię i oregano i paprykę slodka… Zdecydowanie rozwojowy przepis. Ale w konfiguracji lagodnej u nas nie przeszedł. Dodam ze zrobiłam malemu sos czosnkowy żeby sobie maczał buleczke (jogurt naturalny plus zabek czosnku przez praskę) to…rozkruszyl babeczke wywalil i sam sos zjadl ? on musi miec zdecydowane smaki ?
Anna
Dodano opinię: 04.05.2018
Witam czy może być mąka orkiszowa? I z czym można dzielić buraka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.05.2018
Może byc. Burak lubi gruszkę.
Kasia
Dodano opinię: 24.05.2018
W wyglądzie i smaku wyszły obłędne!:) tylko strasznie kruche… troche rozlatywaly się w rece.. czegoś mogłam dać za duzo/za mało?
Kasia
Dodano opinię: 24.05.2018
W wyglądzie i smaku wyszly obłędne!:) tylko strasznie kruche… Trochę rozlatywaly się w ręce. .. czegoś dałam za dużo/ za mało?
Alicja
Dodano opinię: 31.05.2018
pycha, nie chciało mi się mielić maki jaglanej wiec mialam tylko pol szklanki , dalam ziemniaczanej troszke czarnuszki i koperek, z warzyw brokuł i marchewka
bardzo pyszne do powtorzenia 😉
jestescie super co to robicie 😉
Magda
Dodano opinię: 16.06.2018
Cudowne, dałam szklankę maki gryczanej i szklankę z ciecierzycy, zamiast jajka łyżkę siemienia z czterema łyżkami wody, czyli wegańskie i bezglutenowe. Dziękuję!
Edyta
Dodano opinię: 20.11.2018
Właśnie zrobiłam! Zrobiłam z mąką pszenną na pół z kukurydzianą i zwykłym mlekiem.
W roli warzyw brokuły, szpinak i odrobiną cebulki. Ranyy, jakie pyszne! Dobrze, że część jest zrobiona w wersji dla dziecko, bo wszystkie byśmy z mężem zjedli ?
Dorota
Dodano opinię: 13.12.2018
Można czymś zastąpić sodę? Bo nie mam. Może więcej proszku do pieczenia? A mąkę mam aktualnie tylko pszenną, muszą być 2 różne rodzaje mąki?
Kasia
Dodano opinię: 18.03.2019
Bez nabiału, a w przepisie masło ? Czym je zastąpić? Bo przepis wygląda wspaniałe!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
olejem
Kinga
Dodano opinię: 10.05.2019
A czy mozna uzyc maki kokosowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Nie próbowałysmy
Martyna
Dodano opinię: 15.06.2019
Czy można dodać cukinię i mąkę pełnoziarnistą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.06.2019
Tak
Ewa
Dodano opinię: 16.12.2019
Czy mąka żytnia będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Ania
Dodano opinię: 09.01.2020
A co mozna zamiast mleka?
Np woda?
Bo moj ma uczulenie na laktoze…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
mleko roślinne
Ewelina
Dodano opinię: 19.01.2020
Czasy mleko można zastąpić woda?
Jest szansa że muffiny wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
użyj Melka roślinnego. Wody nie.
Kasia
Dodano opinię: 16.03.2020
Może być orkiszowa + kukurydziana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Aga
Dodano opinię: 25.05.2020
A jaka kasza surowa czy ugotowana? Proszę o odpowiedź.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.05.2020
jaka kasza?
Nata
Dodano opinię: 25.06.2020
Cześć czy można muffiny mrozić ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Nie próbowałyśmy. Mam wątpliwość czy będą równie smaczne po rozmrożeniu.
Ania
Dodano opinię: 31.08.2020
Najlepszy przepis na muffinki jaki znam. Moje modyfikacje: bez proszku, sama soda 1 łyżeczka, zamiast kupowanej mąki jaglanej miele kaszę jaglana (są wtedy chrupiące), daje przeróżne warzywa i daje ich trochę więcej (najczęściej taki zestaw: cukinia, papryka, cebula, czosnek), jest to nasze jedzenie na pocieszenie, robimy bardzo często. Dziękujemy za inspirację!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.09.2020
Cieszymy się 🙂
Madzia
Dodano opinię: 31.10.2020
Przepis super! Ja zrobiłam z resztek warzyw po bulionie warzywnym z Waszego przepisu (marchew, seler, korzeń pietruszki), dodałam czosnek (2 ząbki) i trochę posiekanej natki pietruszki. Wg mnie wyszło smaczne. Natomiast nie jestem pewna czy to nie przypadkiem zakalec. Są delikatnie wilgotne. Trochę się rozlazły bo nie piekłam w formie do muffinek.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Ciężko ocenić po zdjęciu.
Kamila
Dodano opinię: 21.12.2020
Czy to zakalec?? Dopiero wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe. Użyłam maki pszennej i kukurydzianej.
P.S.
Oby nie?.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Na zdjęciu niezbyt widać. Jeśli nie są mokre i lepiące w środku, to są ok.
Karola
Dodano opinię: 20.01.2021
Robiłam już dwa razy i dwa razy nie wyszły ? ładnie upieczone z wierzchu i mokre w środku. Dopiekałam i bez efektu. Coraz twardsze z wierzchu, w środku mokre. Podobno jak jest dużo warzyw tak może być, ale roczniakiem chyba nie można tego podać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Raczej nie powinny być w środku niedopieczone. Wilgoć pochodzi z warzyw.
Marta
Dodano opinię: 17.02.2021
Czy samo ciasto powinno być gęste czy bardziej lejace się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
lekko gęste
Pati
Dodano opinię: 24.05.2021
Witam. Co tam zamiast mleka roślinnego, którego nie ma pod ręką a dziecko jest uchylone na mleko krowie? :/ I co tam zamiast białka jajka które również nie służy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Mleko możesz zastąpić wodą, a jajko np. kisielem z siemienia lnianego lub aquafabą
Pati
Dodano opinię: 24.05.2021
Witam. Co dac zamiast mleka roślinnego, którego nie ma pod ręką a dziecko jest uczulone na mleko krowie? :/ I co tam zamiast białka jajka które również nie służy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Jajko zastąpić kisielem z siemienia lnianego. Mleko możesz zastąpić wodą.
Ola
Dodano opinię: 21.06.2021
Zrobiłyśmy z fasolą czerwoną, papryką żółtą, kukurydzą i dałam olej z suszonych pomidorów. Wyszły pyszne, dziękujemy za inspirację 🙂
Ola
Dodano opinię: 21.06.2021
A zamiast jaglanej daliśmy mąkę z cieciorki i urosły ładnie
Kasia
Dodano opinię: 20.09.2021
Czy mozna dodac miesa zmielonego znrosolu? Na zasadzie odejmuj np 1/2 szkl mąki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Musisz popróbować. A może mięso posiekać i dodać jak warzywa?