Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 maja 2014

Warzywne muffiny

1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka mąki jaglanej (można inną); 1 jajko; szklanka mleka roślinnego; 100 g. masła; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; wybrane warzywa, u mnie: 3 różyczki brokuła, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora. Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki...

1 szklanka mąki pszennej;
1 szklanka mąki jaglanej (można inną);
1 jajko;
szklanka mleka roślinnego;
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
wybrane warzywa, u mnie:
3 różyczki brokuła, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora.

Warzywa ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem. Dodać warzywa i delikatnie wymieszać z ciastem. Wykładać do papilotek włożonych do blaszki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni do zarumienienia się.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam solą i położyłam na wierzch, 5 minut przed końcem pieczenia – ser żółty.
Muffinki są lekko wilgotne w środku i dość ciężkie od warzyw. Pyyycha!!

Gościnnie Kubuś:)

 

 

 

z

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (111)

Anonymous

Dodano opinię: 24.11.2014

Czy babeczki traktowac bardziej jako deser czy drugie sniadanie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.11.2014

U nas jest to drugie śniadanie, przekąska spacerowa lub obiad na wyjście. Czasem pelni również funkcje kolacji:)

Anonymous

Dodano opinię: 25.11.2014

Tak z ciekawosci-ile babeczek wciaga pociecha na drugie sniadanie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2014

Jedną:)To koneser:)

Anonymous

Dodano opinię: 24.01.2015

ile sztuk muffin wychodzi z podanej ilości składników?od którego miesiąca można dodawać proszek do pieczenia i sodę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2015

12 sztuk. A jeśli chodzi o proszek, czy sodę…My zaczęłyśmy podawać dzieciom wypieki, gdy już przeszły etap warzyw i owoców w czystej postaci. W jednej muffince,którą zje dziecko, tego proszku,czy sody jest niewiele.

Agnieszka z Legnicy

Dodano opinię: 19.07.2015

A z innymi warzywami ktoś próbował ? Mam ochotę je zrobić ale w lodówce chwilowo tylko marchewka, kalafior, seler naciowy, buraki, pora.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2015

Prócz buraka wszystko się nadaje. Z burakiem możesz zrobić po prostu buraczane:)

Madzia

Dodano opinię: 31.01.2016

A do takich buraczanych czego dalibyście poza "podstawowym ciastem" i buraczkami? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2016

Gruszkę:)

Madzia

Dodano opinię: 02.02.2016

Myślę, że jeszcze dzisiaj lub już jutro takie zrobię. 🙂 Tym bardziej, że mam dużo "ogródkowych" buraczków od rodziny i wcześniej jakoś nie miałam weny twórczej, żeby je wykorzystać. Ostatnio rozpoczęłam romans z młynkiem i wczoraj zrobiłam mąkę owsianą i jaglaną i upiekłam muffiny z kalafiorem, brokułem i szpinakiem, bez jajka (z glutem z siemienia złotego), doprawione pieprzem i gałką muszkatołową 🙂 Ciocie w żłobku były podobno zachwycone jak mój Maluszek je wcinał jak byłam w pracy 😉

Wydaje mi się, że najlepiej będzie ugotować buraczki i je zetrzeć na tarce a gruszkę dorzucić po prostu pokrojoną w drobną kostkę. A Wy jak sądzicie? 🙂

W wersji dla mnie chyba dodam trochę fety 😀 bo dla Malucha chyba za dużo soli.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

będzie pysznie:) Tylko nie przesadź z burakiem,żeby za mokro nie bylo,bo zakalec będzie:) Pochwal się Kuchareczko!:)

Madzia

Dodano opinię: 02.02.2016

A to fota 🙂 Może nie wyszły jakoś super urodziwe ale były bardzo smaczne 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

Urodziwe,urodziwe:)

Marta G.

Dodano opinię: 14.10.2015

Bardzo smaczne, u mnie z brokułem, marchewką i kukurydzą z puszki. 

Marta G.

Dodano opinię: 14.10.2015

A tu zdjęcie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2015

Mniami!!!!!:)

Ela

Dodano opinię: 23.10.2015

Mojemu bardzo wybrednemu dziecku smakowało. Z bakłażanem zamiast kalafiora tez wychodzą. 

Paula

Dodano opinię: 28.10.2015

A ja mam pytanie o zamienniki – czym mogę zastąpić masło aby też wyszły smaczne? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2015

1/2 szklanki oleju.

ola

Dodano opinię: 16.12.2015

Pytanie -czy warzywa są wcześniej ugotowane?

ola

Dodano opinię: 16.12.2015

Przepraszam nie doczytałam – jest napisane żeby ugotować 😉

Agata

Dodano opinię: 13.01.2016

Zdecydiwanie smakowało i synkowi i mi również 🙂 Super

zana

Dodano opinię: 27.01.2016

Zrobione i… klapa. Praktycznie nie wyrosły, zjadłam 1 i mam zgagę od proszku. Trzymałam się przepisu i proporcji 🙁 Muszę trochę przerobić i będzie super!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2016

Jeśli nie urosły,tzn.,że wyszedł zakalec. Skoro jedną zjadłaś… Musiałaś się źle poczuć:) Są pewne wskazówki,by nie doszlo do zakalca. Przeczytaj tutaj. Ponadto,trzeba pamiętać,by warzyw nie było za dużo,bo będą za mokre i za cięzkie. Pozdrawiamy:)!

agamali

Dodano opinię: 30.01.2016

A czy mąkę pszenną można zastąpić inną? Jeśli tak to jaką? Ze względu na alergię odpada pszenna (orkiszowa), żytania i kurydziana… Mam w domu, ryżową, z cieciorki, amarantusową, jaglaną i owsianą.

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2016

Spróbuj owsianą.

Kama

Dodano opinię: 03.02.2016

Świetny przepis! Dzięki! Mąkę dałam orkiszową w proporcji 2:1 z ryżową, masło z uwagi na alergię młodego zastąpiłam innym tłuszczem, a do środka wpakowałam marchewkę, pietruszkę, natkę pietruszki, paprykę i odrobinę zeszklonej cebulki. Są tak pyszne, że nie wiem, czy syn, który właśnie uciął sobie drzemkę, będzie jeszcze miał co próbować ;P

 

damian

Dodano opinię: 15.03.2016

Czy napoj alpro migdałowy (http://www.alpro.com/pl/produkty/napoje/migdalowy/oryginalny) moge zastosować jako mleko roslinne? Czy mleko roslinne a napoj roslinny czymś się różnią?

Pozdrawiam i czekam, na jak anjszybszą odpowiedż

Damian Łęcki

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2016

Napoje mają dużo gorszy skład. Ale przeczytaj, może będzie dobry. Jeśli nie ma w sobie konserwantów masy soli czy cukru możesz użyć. 

mama jagódki

Dodano opinię: 06.05.2016

a taka ilosc masla mozna czyms innym zastapic??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.05.2016

Olejem.

Kaśka

Dodano opinię: 10.05.2016

Hej, mogę je mrozić..? Bo wiecie, mrożenie to podstawa gdy matka pracująca 😉 i nie mam szans na gotowanie codziennie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

zrozumiałe. Ale nigdy nie mroziłyśmy, musisz zrobić eksperyment:) Ale w sumie, dlaczego mialoby się nie udać:)

Kaśka

Dodano opinię: 15.05.2016

Poprzednie zostały od razu zjedzone przez niespodziewanych gości – następnym razem zamrożę i dam znać jak wyszło 🙂

KI

Dodano opinię: 08.06.2016

Zrobiłam, wyszły super;) trochę pozmieniałam: zamiast masła olej, zamiast jaglanej-żytnia bo taką miałam, zamiast mleka roślinnego – zwykłe i od siebie ser twarogowy 70g zamiast żółtego :), dałam też trochę więcej warzyw;), dzieć zajada;) aż się uszy trzęsą:) nam smakuje z domowym ala' almette, który też zrobiłam:) z sera twarogowego na sernik, wyszedł pyszny;) posmarowałam muffinki przecięte na pół i starłam ogórek na wierzch:) jak jadłam to dzieć ukradł mi jedną tak zrobioną muffinkę;) i połknęła w moment:) ma 20 miesięcy;) dzięki za przepisy:)

Kasia

Dodano opinię: 07.07.2016

Przepis super, jutro będziemy próbować. Można je zamrozić? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2016

Można:)

Monika Stachowska

Dodano opinię: 17.06.2020

Czy zrobione wieczorem i podane rano tez beda smaczne i czy beda nadawac sie dla 21 miesiecznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.06.2020

Pewnie, śmiało.

Karolina

Dodano opinię: 02.09.2016

jak myslicie, bedzie dobre z jakimis ziolkami? Koperkiem i pietruszka na przyklad? Albo moze z lubczykiem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Z ziolami pewnie, ale może bez lubczyka. 

Karolina

Dodano opinię: 03.09.2016

Pysznosci:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Super zdjęcia! Pozdrawiamy:)))

Karolina

Dodano opinię: 03.09.2016

zrobione z maka ryzowa, dynia, batatem i fasolka szparagowa:)

Ania

Dodano opinię: 11.01.2017

Muffinki upiekłam wczoraj, pięknie wyrosły 🙂 U mnie wsad z batata i kukurydzy.. Lilka się zajada 🙂 Trochę żełuję, że do paru nie dodałam curry.. myślę, że wyłsza by ciekawa wersja dla dorosłych 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 06.02.2017

Witam,

 

Czy mleko roślinne można zastąpić mlekiem od krowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2017

Tak.

Małgośka

Dodano opinię: 15.03.2017

Pycha! Właśnie zrobiłam je po raz drugi, tym razem na ostro. Szkoda mi było warzyw z bulionu, hehe. Tak wiec dzisiejszy skład to: marchewka,  pietruszka,  seler i dodatkowo szczypiorek, ząbek czosnku i trochę siemienia lnianego. Mi smakują. Jutro zobaczymy czy młodemu podejdą. Zrezygnowałam z sody, za bardzo ją czuć kiedy muffiny osiągną.  Na samym proszku do pieczenia też wyrosły.  Dałam kopiastą łyżeczkę. 

Joanna

Dodano opinię: 31.03.2017

Liście szpinaku też są gotowane wcześniej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Jesli świeże, to chwilkę podduś i odsącz z soku.

Kasia

Dodano opinię: 01.04.2017

Witam. A czy muffinki maja byc lekko wilgotne w środku? Z wierzchu wyszły mi lekko twardawe a w środku lekko mokre. To nie zakalec?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Mogły być lekko wilgotne, jeśli dalaś duzo warzyw.

Sylwia

Dodano opinię: 23.04.2017

Myślicie, że bez jajka wyjdą? Np. z siemieniem lnianym.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2017

Tak:)

anna

Dodano opinię: 24.04.2017

czy jak dodam tylko make przenna i zamiast mleka roslinnego moge dodac krowiego ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

Tak.

Olga

Dodano opinię: 06.06.2017

Witam serdecznie, chciałam zapytać jakie mlek roślinne mogę użyć i jakie rodzaje mąki zamiast jaglanej. Bardzo dziękuję za radę. Pozdrawiam

Patra

Dodano opinię: 10.10.2017

Czy bez proszku i sody też coś z tego wyjdzie czy niekoniecznie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2017

Nie urosną:(

Aleksandra

Dodano opinię: 13.11.2017

Ile objętościowo dałyście warzyw? Tak szklankę? Bo marchewka marchewce nie równa, tak jak i różyczki 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Około szklanki.

Małgorzata

Dodano opinię: 02.12.2017

A jak długo je przechowujecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Max 2 dni.

Anna

Dodano opinię: 21.02.2018

Mi wyszedł chyba zakalec.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Raczej tak.

Aga

Dodano opinię: 01.03.2018

A u nas zupełnie nie podpasowaly ? Spróbuje za jakis czas znow z większą ilością ziol w środku. Na razie dalam brokula marchewkę pietruszkę (korzeń), cukinie i jakis kawałeczek ziemniaka – pozostałości z obiadu ?. Troche kopru i natki pietruchy wrzuciłam. Zbyt malo wyraziste jak dla niego. Planuje wrzucić podprazona cebulkę, moze kawałeczek pomidora suszonego (z zalewy), moze czosnek, bazylię i oregano i paprykę slodka… Zdecydowanie rozwojowy przepis. Ale w konfiguracji lagodnej u nas nie przeszedł. Dodam ze zrobiłam malemu sos czosnkowy żeby sobie maczał buleczke (jogurt naturalny plus zabek czosnku przez praskę) to…rozkruszyl babeczke wywalil i sam sos zjadl ? on musi miec zdecydowane smaki ?

Anna

Dodano opinię: 04.05.2018

Witam czy może być mąka orkiszowa? I z czym można dzielić buraka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.05.2018

Może byc. Burak lubi gruszkę.

Kasia

Dodano opinię: 24.05.2018

W wyglądzie i smaku wyszły obłędne!:) tylko strasznie kruche… troche rozlatywaly się w rece.. czegoś mogłam dać za duzo/za mało?

Kasia

Dodano opinię: 24.05.2018

W wyglądzie i smaku wyszly obłędne!:) tylko strasznie kruche… Trochę rozlatywaly się w ręce. .. czegoś dałam za dużo/ za mało?

Alicja

Dodano opinię: 31.05.2018

pycha, nie chciało mi się mielić maki jaglanej wiec mialam tylko pol szklanki , dalam ziemniaczanej troszke czarnuszki i koperek, z warzyw brokuł i marchewka

bardzo pyszne do powtorzenia 😉

jestescie super co to robicie 😉

Magda

Dodano opinię: 16.06.2018

Cudowne, dałam szklankę maki gryczanej i szklankę z ciecierzycy, zamiast jajka łyżkę siemienia z czterema łyżkami wody, czyli wegańskie i bezglutenowe. Dziękuję!

Edyta

Dodano opinię: 20.11.2018

Właśnie zrobiłam! Zrobiłam z mąką pszenną na pół z kukurydzianą i zwykłym mlekiem.
W roli warzyw brokuły, szpinak i odrobiną cebulki. Ranyy, jakie pyszne! Dobrze, że część jest zrobiona w wersji dla dziecko, bo wszystkie byśmy z mężem zjedli ?

Dorota

Dodano opinię: 13.12.2018

Można czymś zastąpić sodę? Bo nie mam. Może więcej proszku do pieczenia? A mąkę mam aktualnie tylko pszenną, muszą być 2 różne rodzaje mąki?

Kasia

Dodano opinię: 18.03.2019

Bez nabiału, a w przepisie masło ? Czym je zastąpić? Bo przepis wygląda wspaniałe!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.03.2019

olejem

Kinga

Dodano opinię: 10.05.2019

A czy mozna uzyc maki kokosowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Nie próbowałysmy

Martyna

Dodano opinię: 15.06.2019

Czy można dodać cukinię i mąkę pełnoziarnistą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.06.2019

Tak

Ewa

Dodano opinię: 16.12.2019

Czy mąka żytnia będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Ania

Dodano opinię: 09.01.2020

A co mozna zamiast mleka?
Np woda?
Bo moj ma uczulenie na laktoze…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

mleko roślinne

Ewelina

Dodano opinię: 19.01.2020

Czasy mleko można zastąpić woda?
Jest szansa że muffiny wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

użyj Melka roślinnego. Wody nie.

Kasia

Dodano opinię: 16.03.2020

Może być orkiszowa + kukurydziana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Aga

Dodano opinię: 25.05.2020

A jaka kasza surowa czy ugotowana? Proszę o odpowiedź.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.05.2020

jaka kasza?

Nata

Dodano opinię: 25.06.2020

Cześć czy można muffiny mrozić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

Nie próbowałyśmy. Mam wątpliwość czy będą równie smaczne po rozmrożeniu.

Ania

Dodano opinię: 31.08.2020

Najlepszy przepis na muffinki jaki znam. Moje modyfikacje: bez proszku, sama soda 1 łyżeczka, zamiast kupowanej mąki jaglanej miele kaszę jaglana (są wtedy chrupiące), daje przeróżne warzywa i daje ich trochę więcej (najczęściej taki zestaw: cukinia, papryka, cebula, czosnek), jest to nasze jedzenie na pocieszenie, robimy bardzo często. Dziękujemy za inspirację!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.09.2020

Cieszymy się 🙂

Madzia

Dodano opinię: 31.10.2020

Przepis super! Ja zrobiłam z resztek warzyw po bulionie warzywnym z Waszego przepisu (marchew, seler, korzeń pietruszki), dodałam czosnek (2 ząbki) i trochę posiekanej natki pietruszki. Wg mnie wyszło smaczne. Natomiast nie jestem pewna czy to nie przypadkiem zakalec. Są delikatnie wilgotne. Trochę się rozlazły bo nie piekłam w formie do muffinek.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Ciężko ocenić po zdjęciu.

Kamila

Dodano opinię: 21.12.2020

Czy to zakalec?? Dopiero wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe. Użyłam maki pszennej i kukurydzianej.
P.S.
Oby nie?.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Na zdjęciu niezbyt widać. Jeśli nie są mokre i lepiące w środku, to są ok.

Karola

Dodano opinię: 20.01.2021

Robiłam już dwa razy i dwa razy nie wyszły ? ładnie upieczone z wierzchu i mokre w środku. Dopiekałam i bez efektu. Coraz twardsze z wierzchu, w środku mokre. Podobno jak jest dużo warzyw tak może być, ale roczniakiem chyba nie można tego podać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Raczej nie powinny być w środku niedopieczone. Wilgoć pochodzi z warzyw.

Marta

Dodano opinię: 17.02.2021

Czy samo ciasto powinno być gęste czy bardziej lejace się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

lekko gęste

Pati

Dodano opinię: 24.05.2021

Witam. Co tam zamiast mleka roślinnego, którego nie ma pod ręką a dziecko jest uchylone na mleko krowie? :/ I co tam zamiast białka jajka które również nie służy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Mleko możesz zastąpić wodą, a jajko np. kisielem z siemienia lnianego lub aquafabą

Pati

Dodano opinię: 24.05.2021

Witam. Co dac zamiast mleka roślinnego, którego nie ma pod ręką a dziecko jest uczulone na mleko krowie? :/ I co tam zamiast białka jajka które również nie służy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Jajko zastąpić kisielem z siemienia lnianego. Mleko możesz zastąpić wodą.

Ola

Dodano opinię: 21.06.2021

Zrobiłyśmy z fasolą czerwoną, papryką żółtą, kukurydzą i dałam olej z suszonych pomidorów. Wyszły pyszne, dziękujemy za inspirację 🙂

Ola

Dodano opinię: 21.06.2021

A zamiast jaglanej daliśmy mąkę z cieciorki i urosły ładnie

Kasia

Dodano opinię: 20.09.2021

Czy mozna dodac miesa zmielonego znrosolu? Na zasadzie odejmuj np 1/2 szkl mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Musisz popróbować. A może mięso posiekać i dodać jak warzywa?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek