jajko;
szklanka mleka roślinnego;
1/4 szklanki kaszy kuskus;
2 czubate łyżki mąki;
łyżka oliwy;
koperek;
szczypiorek;
zioła.
Warzywa pokroić drobno i udusić do miękkości.
Kaszę kuskus ugotować w 1/2 szklanki mleka roślinnego. Wystudzić. Dodać jajko, pozostałe mleko, oliwę i mąkę.Wymieszać. Zioła, szczypiorek i koperek drobno pokroić. Dodać do ciasta omletowego – wymieszać. Warzywa przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zalać ciastem. Smażyć z obu stron.
Przekładanie omletu jest trudne, dlatego w tym celu użyłam dużego talerza, który przyłożyłam do patelni i obróciłam ją. Następnie zsunęłam omlet z powrotem na patelnię i smażyłam z drugiej strony.
Jeśli ktoś nie chce smażyć, można zalać warzywa w mniejszej blaszce i podpiec omlet w piekarniku około 15 minut w 200 stopniach.
Omlet dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Alina
Dodano opinię: 29.12.2015
Pyszne 🙂 Ja zrobiłam z kaszą jaglaną 🙂
Magda
Dodano opinię: 06.06.2016
Czy mogą to być warzywa mrożone.. taka np. mieszanka na patelnię?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.06.2016
Tak.
Ania
Dodano opinię: 28.07.2016
A czy kaszę (jaglana/kuskus) mogę ugotować w wodzie czy np. pół wody pół mleka krowiego? Jakich ziół dodawałyście?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
Możesz. Zioła to oregano, bazylia, koperek.
Kamila
Dodano opinię: 25.10.2016
jakie mleko roślinne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
Np. owsiane.
Weronika
Dodano opinię: 23.02.2021
Moja córka skończyła rok. Czy paprykę w omlecie mogę normalnie podawać ze skórką? I w ogóle jakie surowe/gotowane dowarzywa ze skórką mogę podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Możesz podawać ze skórką- powinna sobie poradzić.
https://alaantki.mda.pl/ze-skorka-czy-bez-przyklei-sie-do-zoladka-czy-nie/
beata
Dodano opinię: 02.11.2016
Znakomite. moja córka (10 m) wyrzuciła i nie spróbowała. spróbujemy wkrótce ponownie
Agnieszka
Dodano opinię: 01.03.2018
Omlet pyszny. Zrobiłam z ugotowanym zielonym groszkiem i papryką. Groszek został wyjedzony w pierwszej kolejności.
Kamila
Dodano opinię: 25.01.2019
może być krowie mleko? czy musi być roślinne?
i jaka mąka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Może być krowie
Ania
Dodano opinię: 24.02.2019
Piekłam w piekarniku 20 minut. Wyszło smaczne, choć mi brakowało jednak soli i czegoś wyrazistego 😉 Ale przepis polecam, dobry sposób na przemycanie warzyw 😀
Aga
Dodano opinię: 18.11.2019
Zupełnie mi to nie wyszło, wszystko się rozpadło na patelni. Za gęste się zrobiło ciasto i nie wykieszało odpowiednio z warzywami. Następnym razem zrobię bez kaszy w środku a dam więcej jaj.
GosiaK
Dodano opinię: 23.10.2020
Fajny przepis, moja dzidzia 10 miesięcy zajada ? akurat można zrobic przegląd lodówki i wykorzystać niezjedzone warzywka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.10.2020
O tak, recykling w kuchni- uwielbiamy.
GosiaK
Dodano opinię: 23.10.2020
I zdjęcie, piekłam w piekarniku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.10.2020
Wygląda super.
AnettF
Dodano opinię: 20.01.2021
O mniam, zakochałam się. Córka chyba też. Zrobiłam z fasolką szparagową, papryką, marchewką i pietruszką. Kuskus ugotowałam na wodzie, bo brakło mleka. Zagości u nas na stałe ?
Emilka
Dodano opinię: 17.02.2021
Jaka kasza kuskus? Perłowy???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Może być.
Marta
Dodano opinię: 16.08.2021
Czy taki omlet może być na kolację?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie