Wielkanocne babeczki cytrynowe już na Was czekają:)
Czekacie na wielkie wielkanocne menu od alaantków? Ci z Was, którzy czytają nas od dawna, wiedzą, że jesteśmy za prostymi rozwiązaniami. U nas na stołach będą rządziły: jajka, biała kiełbaska, żurek, chrzan, sernik i baby, może nawet kilka 🙂 Dziś przepis na wielkanocne babeczki, w sam raz do koszyczka. A więcej o Wielkanocy z niemowlakiem przeczytacie w TYM wpisie.
Zagotuj wodę i sparz nią cytrynę. Skórkę zetrzyj na małych oczkach tarki, z cytryny wyciśnij cały sok.
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier. Wymieszaj łyżką.
W drugiej misce połącz jajka, olej, sok z cytryny, mleko i wymieszaj mikserem. Dodaj skórkę cytrynową i mąkę. Ponownie wymieszaj mikserem na gładką, gęstą masę.
Nakładaj do foremek (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości.
Piecz ok 25-30 minut (aż się zrumienią) w 180’C z grzaniem góra- dół na środkowym poziomie piekarnika.
Poczekaj, aż ostygną.
Polewa:
Zrób polewę. W rondelku podgrzej olej kokosowy, tak by stał się płynny. Do małego kubeczka wsyp 2-3 płaskie łyżki wybranego pudru z owoców liofilizowanych i dodaj odrobinę oleju (tylko tyle by móc swobodnie wymieszać całość). Mieszanka powinna być gęsta, dlatego nie zużywaj od razu całej porcji podgrzanego oleju, tylko stopniowo „dorabiaj” kolejne porcje polewy lub zmieniaj jej rodzaj. Nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką polewę na babeczki i pozostaw do stężenia.
Szczególnie polecam puder malinowy, kwaśny smak malin świetnie przełamuje słodycz babeczki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (121)
Żaneta
Dodano opinię: 26.03.2018
Można zamiast zwykłego mleka, mleko kokosowe bądź sojowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.03.2018
Sojowe będzie ok.
Asia
Dodano opinię: 26.03.2018
Można zrobić bez cukru? Albo zastąpić go np daktylami?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.03.2018
Posiekanymi daktylami jak najbardziej.
Żaneta
Dodano opinię: 07.04.2020
A syropem daktylowym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tak.
Ania
Dodano opinię: 26.03.2018
Co mogę dać zamiast cytryny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.03.2018
Mozesz pominąć, ale w smaku będą nijakie:)
Agata
Dodano opinię: 29.03.2018
Można dać pomarańcze 🙂
Kasia
Dodano opinię: 26.03.2018
Gdzie można kupić taką tacę na babeczki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Pepco
patrycja
Dodano opinię: 26.03.2018
A ja mam pytanie skąd te sylikonowe foremki? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
z Lidla
Eliza
Dodano opinię: 26.03.2018
Łyżka proszku do pieczenia? Czy łyżeczka??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
płaska łyżka
Marta
Dodano opinię: 26.03.2018
A co można dać zamiast łyżki smaku Helpa ? Nie dojdą mi do piątku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
Kakao, czekoladę.
Mag
Dodano opinię: 26.03.2018
40g proszku w jednej łyżce smaku za 20zł plus koszty przesyłki. Istne szaleństwo. Czyli 2-3 łyżki do polewy to prawie cała torebka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
Nie no co Ty, dwie płaskie łyżki tak na oko. Jeszcze dużo proszku mi zostało.
Wiola
Dodano opinię: 27.03.2018
Czy uda się zastąpić czymś jajko ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
https://alaantki.mda.pl/akuafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Magdalena
Dodano opinię: 27.03.2018
Ile babeczek wychodzi z jednej porcji ciasta? Czy cukier można zastąpić syropem klonowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
ok 10. tak można zastąpić.
Elena
Dodano opinię: 28.03.2021
A ja się zastanawiam, jak to robicie, że babeczki zawsze takie peeeełne są, moje opadają chwilę po wyjęciu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Spróbuj zostawić na trochę w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Klaudia
Dodano opinię: 27.03.2018
A można czymś zastąpić łyżki smaku od Helpy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
Możesz pominąć, lub zrobic polewę z kakao czy gorzkiej czekolady.
Klaudia
Dodano opinię: 29.03.2018
Ok dziękuję
Magdalena
Dodano opinię: 28.03.2018
mąka orkiszowa jaki typ? czy taka ciemna będzie ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.03.2018
Myślę, że za cięzka, uzywam jasne 630
Ania
Dodano opinię: 28.03.2018
Moje Drogie, prosze doradźcie…Czy mozna uzyc papierowych foremek do babeczek? Co lepiej dodac zamiast cukru: syrop daktylowy czy miód? Chcialabym poslodzic miodem, ale mam taki, ktory NIE JEST płynny i nie wiem czy bedzie ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Możesz w papilotkach i lepiej użyc syropu.
Ania
Dodano opinię: 29.03.2018
A czy syrop daktylowy nie zabije ich smaku? Tego się trochę obawiam:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
Na pewno zmieni smak, ale to nieuniknione. Będzie po prostu inny, co nie znaczy że gorszy.
Ewelina
Dodano opinię: 28.03.2018
Czy mąka ryżowa będzie ok? Albo jakaś inna bez glutenu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
tak, ryzowa jest super:)
Mag
Dodano opinię: 29.03.2018
Szkoda, że łyżki smaku nie są już dostępne.
Anika
Dodano opinię: 29.03.2018
A gdybym mrożone maliny trochę pogotowałbym z odrobiną cukru, a potem do tego trochę oleju kokosowego czy wyszłaby mi taka fajna kwaskowato malinowa polewa? Czy musiałabym trochę mocniej pokombinować? Może coś podpowiecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
to wtedy zamiast oleju dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej lub żelatyny, ewentualnie możesz spróbować z olejem, ale nie jestem pewna czy wyjdzie.
Kas
Dodano opinię: 22.03.2021
A kokosowa lub jaglana? W takiej samej ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak.
Magdalena
Dodano opinię: 29.03.2018
Przy zamówieniu ze strony Helpa nie chce zaakceptować mi promocji na kaszki??? ;(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
wpisz w POLU KOMENTARZ alaiantek lub napisz bezposrednio maila do Helpy.
Karolina
Dodano opinię: 29.03.2018
Pytanie czy jak zrobimy je dzisiaj to dotrwają do niedzieli?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Jeśli nie zjecie…? A tak serio- wytrwają, ale nie będa mega świeże
Asia
Dodano opinię: 29.03.2018
Właśnie się uciekły. Z mlekiempewnością kokosowym u posiekanymi rodzynkami i daktylami. Są ok?jutro dzieciaki spałaszują?
Karola
Dodano opinię: 29.03.2018
Zamiast oleju rzepakowego tyle samo oleju
Kokosowego rozpuszczonego czy w stałej części jedna łyżka ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
tak:)
Inez
Dodano opinię: 30.03.2018
Czy mogę zastąpić mąkę orkiszową jakąś inna zdrowsza mąka niż pszenna ? Jaka ? 🙂
Ania
Dodano opinię: 30.03.2018
Witajcie Dziewczyny! W smaku wyszły pysznie ale za bardzo mi nie wyrosły i są takie 'ciężkawe’… Tylko cukier zamieniłam na kokosowy, reszta wszystko jak w przepisie. Co to może być?
Ewa
Dodano opinię: 30.03.2018
Na pewno lyzka proszku do pieczenia? Mi az 16 wyszlo sztuk
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
To pewnie zalezy jakie masz foremki.
Kamila
Dodano opinię: 30.03.2018
Witam, uwielbiam Wasze przepisy ale niestety ten mi nie wyszedł, aż sama jestem zdziwiona bo gotuję z Wami niemal codziennie i to pierwszee jedzonko które nie wyszło. Nie czuć kompletnie cytryny mimo że moja była dość spora i jak na moje oko za dużo mąki bo wyszły suche ? szkoda bo wiązałam z nimi duże nadzieje. Zamieniłam cukier trzcinowy na kokosowy ale to chyba akurat nie powinno wpłynąć na smak. Mimo wszystko jeszcze kiedyś podejde do przepisu i spróbuje nieco zmienić proporcje.
Milusia
Dodano opinię: 31.03.2018
Już zrobione:)
Konwalia
Dodano opinię: 31.03.2018
Może być miód zamiast cukru?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Tak
Asia
Dodano opinię: 31.03.2018
A mi wyszedl zakalec 🙁 co dotychczas nie zdarzalo sie przy korzystaniu z Waszych przepisów… Jak myslicie? Co mogło być przyczyną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
4*AR
Dodano opinię: 02.04.2018
Z mlekiem kolorowym też wyszły, 2 łyżki stałej części kokosowego z puchy i 3/4 szkl wody, po upieczeniu sprawdziłem patyczkiem, myślałam, że się nie dopiekły bo jestem przyzwyczajony do suchych babeczek, a one są wilgotne, smakowite i genialne, dzięki
Mag
Dodano opinię: 03.04.2018
Dziewczyny, które skorzystały z kodu na zamówienie od helpy, Wasze gratisowe kaszki też mają termin przydatności jedynie do końca tego miesiąca? 🙁
Justyna
Dodano opinię: 07.04.2018
Tak, w ogóle mają krótką przydatność, ale to chyba dobrze o nich świadczy ?
Ania
Dodano opinię: 06.04.2018
Można dodać mleko ryżowe? Czy jednak lepsze będzie kokosowe? (Z mleka krowiego ani sojowego nie mogę skorzystać)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
Ryżowe, nie jest wskazane dla małych dzieci. Kokosowe ok, byle było rzadkie a nie stałe:)
Aga
Dodano opinię: 30.04.2018
A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac mleka – zwiekszyc (o ile) czy tyle samo?
Przepis wyglada smakowicie, uwielbiam kwaskowate smaki.
Agnieszka
Dodano opinię: 05.05.2018
A czy mozna uzyc masla zamiast oleju rzepakowego? Ile go dac? Ile dac wtedy mleka – zwiekszyc – o ile?, czy tyle samo?
Agnieszka
Dodano opinię: 05.05.2018
Przepraszam, że drugi raz, ale pierwszy moj komentarz nie wyswietlal sie nawet po odswiezeniu strony, a teraz po opublikowaniu drugiego pojawily sie oba.
Aga
Dodano opinię: 29.05.2018
Czy można zamiast oleju dodać masło? Ile? I czy wtedy należy zmniejszyć ilość mleka i o ile?
ps. piszę ten komentarz trzeci raz, ciągle znika ze strony, czy robię coś źle? czy ktoś go widzi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.06.2018
Cześć Aga, wybacz ale komentarzy pojawia się dziennie tyle, że nie mamy czasu na każdy od ręki odpowiedzieć. Możesz zamienić na roztopione masło, rozpuść ok 50g i przelej do szklanki, dodaj jeśli będzie za mało, po prostu w szklance musi być 1/4 oleju lub rozpuszczonego masła. Nie , ilości mleka nie zmieniamy. Pozdrawiamy Cię serdecznie!
Aga
Dodano opinię: 17.07.2018
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Niepokoiłam się nie tym, że nie otrzymałam odpowiedzi, tylko że w ogóle nie widziałam swojego komentarza. A teraz są widoczne wszystkie.
Babeczki pyszne, nie za słodkie, jedzą też moi dorośli znajomi 🙂
Justyna
Dodano opinię: 03.06.2018
Czy olej rzepakowy nierafinowany z olini może być? Można go dodawać do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.06.2018
Można, ale lepiej i tak wykorzystać go do dań na zimno, a do pieczenia użyć rafinowanego.
mama2
Dodano opinię: 17.06.2018
czy z mleka migdalowego tez wyjda? musimy unikac zwierzecego:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Tak
Ola
Dodano opinię: 09.07.2018
W jakim sklepie kupię w Polsce te Czary Mary łyżka smaku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.07.2018
N. carrefour.
Asia
Dodano opinię: 31.01.2019
Gdzie kupię taka patera, szukam od dawna. I takie piękne foremki.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.01.2019
Jest z Pepco
Kamila
Dodano opinię: 04.04.2019
Użyłam aquafaby zamiast jajka i wyszły zakalce. Więc zamiennik chyba nie działa w tym przypadku.. 🙁
Ewa
Dodano opinię: 19.04.2019
Czy na pewno potrzebna jest aż łyżka proszku do pieczenia?
Kamila
Dodano opinię: 19.04.2019
Witam czy jest koniecznośc dodania Helpy łyżki smaku? Niestety nie mam gdzie obecnie jej dostać.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.04.2019
Nie ma
Sandra
Dodano opinię: 22.04.2019
Można zrobić w formach na mufinki czy konieczna jest ta dziurką żeby się upiekly?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2019
Można
Sandra
Dodano opinię: 29.04.2019
Dlaczego dopiero 12 plus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.05.2019
Bo cukier
Kasia
Dodano opinię: 14.03.2020
Hej. Dlaczego ten przepis jest w zakladce „bez nabialu” skoro jest w nim mleko”?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Bo każde mleko krowie możesz zastąpić roślinnym
Aniaa
Dodano opinię: 06.04.2020
A czy dla 9msc dziecka można zrobić takie cuda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Trzeba pominąć w przepisie cukier- poniżej 12mż nie wprowadzamy go do diety
Angelika
Dodano opinię: 06.04.2020
Gdzie można kupić takie silikonowe foremki na babeczki? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
Lidl
Monia
Dodano opinię: 06.04.2020
A czy można z tej porcji zrobić jedna większa babkę zamiast małych babeczek ? Mam tylko formę do zwykłych muffinek a to już nie ten efekt babki do koszyczka a duża mam taka właśnie….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Powinna wyjść
Justyna
Dodano opinię: 07.04.2020
Jakie wymiary mają foremki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
ok 7 cm szerokości
Gosia
Dodano opinię: 07.04.2020
A jak zrobić polewę bez oleju kokosowego? Akurat pyłki z Helpy mam 😉
Kornelia
Dodano opinię: 08.04.2020
Co moge uzyc zamiast oleju rzepakowego? Mam Oliwe z oliwek, maslo oraz olej slonecznikowy.
Ilona
Dodano opinię: 08.04.2020
A czym można zastąpić olej kokosowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
masłem lub olejem rzepakowym
Magda
Dodano opinię: 10.04.2020
Czy wyjdzie, jeśli zamiast małych babeczek upiekę w dużej formie na babkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
powinno
Karolina
Dodano opinię: 10.04.2020
Czy można dać banana zamiast cukru? Czy 18 miesięczne dziecko już może z cikrem jeść?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
Po roku odrobina cukru nie zaszkodzi. Z bananem można, ale będą całkowicie inne. Ja bym nie robiła z bananem.
Asia
Dodano opinię: 11.04.2020
Jeśli chodzi o polewę nie mam oleju kokosowego i tych proszków z Helpy ? jaką zrobić inną polewę??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
pomiń lub zrób z roztopionej gorzkiej czekolady
Klaudia
Dodano opinię: 11.04.2020
Czy moge zamienic mleko krowie na owsiane?
Ewa
Dodano opinię: 11.04.2020
Całkowicie mi oklapły. I jeszcze zakalec… ? tylko sernik umiem zrobić na święta…
Ps. Jeśli nie mam oleju koko to jaka alternatywa dla tego „lukru”? Zwykły olej? To chyba nie stężeje…
Monika
Dodano opinię: 15.04.2020
Jaką pojemność ma szklanka ? 200 czy 250ml ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
250
Monika
Dodano opinię: 15.04.2020
Ja zamiast mąki zwykłej pszennej użyłam krupczatki. Dla lepszej wilgotności ciasta proponuję mleko zamienić na letnią wodę w takiej samej proporcji. Pozdrawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Wypróbujemy
Kinga
Dodano opinię: 02.04.2021
Czy może być mąka kokosowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nie próbowałyśmy. Powinno się udac.
Ixi
Dodano opinię: 29.04.2021
Dlaczego ten przepis jest w sekcji „Bez nabiału” skoro zawiera mleko? :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
W naszych przepisach mleko oznacza także napój roślinny- można użyć sojowego lub owsianego
Mika
Dodano opinię: 08.05.2021
Za pierwszym razem nie udaly sie- ciasto surowe w srodku. Pomyslalam, sprobuje zrobic za jakis czas jeszcze raz. Uzylam nawet innego piekarnika z mysla ze moze poprzednio bylo cos z tamtym nie tak. Dzis wyciagam babeczki i ciasto ponownie surowe w srodku. Dziekuje- trzeci raz na pewno nie sprobuje zrobic.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
Może inny przepis wyjdzie, pozdrawiamy i życzymy powodzenia.
Iwona
Dodano opinię: 14.05.2021
Szkoda, że aż taka duza ilość cukru na porcję. Moja córeczka jeszcze bezcukrowa.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Zawsze można zmniejszyć ilość cukru lub użyć innego słodziwa.
Ola
Dodano opinię: 10.12.2021
A czym zastąpić cukier u dziecka poniżej roku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Najlepiej zrezygnować z dosładzania, ale można zamienić na banana, syrop daktylowy, po prostu zmniejszyć ilość cukru.