Zapiekanka jajeczna to pomysł na szybki obiad z prostych składników. Możesz wykazać się przy niej kreatywnością i dodawać swoje ulubione składniki. My proponujemy wersję podstawową.
Przygotuj naczynie do zapiekanek i wysmaruj je olejem. Nastaw piekarnik na 200’ C z termoobiegiem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż w cienkie (na 2 mm) plastry. Wyłóż nimi „na zakładkę” naczynie, również boki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i wyłóż na nią szpinak. Duś przez chwilkę (2 minuty), mieszając. Szpinak szybko stanie się miękki. Ostudź, a następnie zblenduj. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Wyłóż ją na ziemniaki, a następnie posyp całość mozzarellą.
Do wysokiej miski wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, szpinak i zblenduj całość. Zalej masą ziemniaki, a następnie poukładaj na wierzch pozostałe plastry ziemniaków i skrop je olejem. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180’ C. Piecz 30 – 35 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdź miękkość ziemniaków. Czas pieczenia może się wydłużyć, jeśli ziemniaki będą grubiej pokrojone.
5 minut przed wyjęciem zapiekanki możesz ją dodatkowo posypać mozzarellą.
Jeśli pominiesz mozzarellę (nie będzie wówczas taka ciężka), zapiekankę możesz podać dziecku już po 8,9 miesiącu.
Zapiekanka jajeczna świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (42)
Agata
Dodano opinię: 19.01.2019
Przepyszne! Zrobiłam dziś na obiad i dzieciaki (6 lat i 1,5 roku) zajadały się! Do szpinaku dodałam trochę gałki muszkatołowej i czosnek (brakuje w przepisie info kiedy dodać, ale założyłam, że do szpinaku). Ziemniaki trochę posoliłam i posypałam pieprzem, bo to wersja dla całej rodziny. Mąż brał 2 dokładki. Pycha! Dziękuję!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.01.2019
Tak, zagubiła się, ale już dodana. Smacznego:)
Agnieszka
Dodano opinię: 06.01.2021
Można mrożony szpinak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Można tylko trzeba rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody.
Izabela
Dodano opinię: 20.01.2019
Może być szpinak mrożony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.01.2019
Tak
Maria
Dodano opinię: 25.01.2019
A czy ta masa wychodzi przed pieczeniem mega płynna? Mi się ziemniaki trochę podtopiły 🙂
A i nie dodałam gałki muszkatowej bo nie było w przepisie 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.01.2019
Tak, płynna
Mag
Dodano opinię: 30.01.2019
Nie trzeba podgotować wcześniej ziemniaków?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.01.2019
Nie. Pokroj cienko.
Aga
Dodano opinię: 31.01.2019
Czym można zamienić szpinak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Jarmużem albo pomiń
Weronika
Dodano opinię: 02.02.2019
Wyszło super! Tylko nie dałam tyle jajek co w przepisie, tylko 4 sztuki plus małą śmietanę 12% i gałkę muszkatołową i więcej czosnku (którego jestem fanem hehe). Dziecko (13 miesięcy) naprawdę jadło chętnie kęs za kęsem!!! Polecam ten przepis 🙂
Ania
Dodano opinię: 06.03.2019
Przepis jest od 12mcy dopiero? Mogę podać wcześniej jeśli już wszystkie składniki dziecko próbowało?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
rak
Paulina
Dodano opinię: 02.04.2019
Dziewczyny zapiekanka zrobiona. Z 4 jajek bo nie możemy jeszcze za dużo ich jeść, ale z dodatkiem gotowanego indyka i koperku. Mmm pyszności 🙂 dzięki że jesteście 🙂 dopiero zaczynamy blw bo mój książę nie zgodził się na słoiczki. Musi mieć jedzenie w rękach żeby jeść a łyżeczka i papki są beee 😀
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.04.2019
Powodzenia!
Jola
Dodano opinię: 10.06.2019
Zapiekać w przykrytym czy odkrytym naczyniu? Jaka jest różnica? U mnie po 30min masa jajowa nawet nie zaczęła sie ścinać (zapiekałam w przykrytym naczyniu) więc musiałam znacznie wydłużyć czas. Czy to zależy od piekarnika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
zalezy od piekarnika
Agnieszka
Dodano opinię: 04.07.2019
W styczniu to byl moj pierwszy przepis z jakiego skorzystalam tutaj 🙂 bylam mile zaskoczona i gotuje do dzisiaj z waszych przepisow bo sa genialne 🙂
Karolina
Dodano opinię: 05.08.2019
Mozna piec tą zapiekankę bez termoobiegu ? Bo akurat mi nie działa.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
tak
Magda
Dodano opinię: 12.09.2019
Czy mozna uzyc innego sera niz mozzarella, np. cheddar?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.09.2019
tak
Asia
Dodano opinię: 23.09.2019
Witam, dziękuję Wam bardzo za przepisy i wiedzę którą się dzielicie! Korzystam z Waszych przepisów i muszę przyznać że cała rodzina je uwielbia 🙂 Ja kocham ich prostotę. Będąc mama nie można sobie pozwolić na to by cały dzień spędzić przy garach 😉
Mam tylko jedno pytanie do Was. Czy jeśli chodzi o sery jest to prawda że podgrzwajac je zmieniają one swoje właściwości? Zdrowe tłuszcze zamieniaja się na zle tłuszcze zwane tłuszczami trans? Jak często myślicie można podawać tego typu potrawy? Jest wiele opinii na ten temat w internecie a Wy jesteście dla mnie sprawdzonym źródłem dlatego liczę się z Waszą opinia.
Pozdrawiam serdecznie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
cześć Joasiu:) Dziękujemy za dobre słowa :* To prawda, że każde podgrzewanie do wysokich temperatur powoduje że uwalniane są złe tłuszcze, dlatego nie należy spożywać za często przetworzonych produktów, ale nie dajmy się zwariować, wszystko jest dla ludzi. Jeśli raz w tyg zjecie zapiekankę to nic się nie stanie:)
Monik
Dodano opinię: 24.09.2019
Dodałyśmy jeszcze suszone pomidory i zapiekanka wyszła przepyszna!
Martyna
Dodano opinię: 04.10.2019
Dzień dobry. Piekarnik Góra – dół + termoobieg 200° czy sam termooobieg 200°??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2019
termoobieg:)
Edyta
Dodano opinię: 16.11.2019
Bez szału.
Danuta
Dodano opinię: 27.11.2019
Ciekawe….robię i zobaczymy. Dałam więcej szpinaku
Linda
Dodano opinię: 15.03.2020
Zapiekanka szybko i prosto się robi. Niestety nie trafiła w gust mojego dwulatka. Myślę że to kwesia ziemniaków, za którymi nie przepada. Nam z mężem smakowała.
placki
Dodano opinię: 28.03.2020
Czy zamiast szpinaku można rukolę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak
Ania
Dodano opinię: 07.07.2020
Czesc.
Twoje przepisy sa super. Pierwsze co robie rano to sprawdzam co moge ugotowac dzisiaj dla mojej Marysi.
Czesto wszyscy sie zajadamy tymi pysznosciami.
Nawet moj starszy rozrabiaka, ktory zupelnie nie toleruje warzyw zajada kalafior przemycony w placuszkach.
Dziekuje.
Ania
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Bardzo nam miło.
Kasia
Dodano opinię: 02.11.2020
Piec z przykryciem czy bez?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Bez, chyba że widzisz, że ziemniaki są jeszcze twarde, a góra już się zrumieni- wtedy warto przykryć, żeby się zbytnio nie spiekła.
Martyna
Dodano opinię: 08.07.2021
„Mamo to jest lepsze niż cukierki!” ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Szanujemy takie wybory.
Asia
Dodano opinię: 17.05.2022
A ja chciałam zapytać o wiek dziecka? 12mc+, a wcześniej? Nie widzę w przepisie niczego, czego moja 8mc+ by jeszcze nie jadła, poza tym, że jest to zapiekanka. Czy można podać młodszemu bobo?
większą połowę przepisów z 'wszystko o rozszerzaniu diety’ mamy wypróbowane i jak do tej pory świetnie nam idzie, zapiekankę by się zjadło😅
Pozdrawiam ciepło!♥️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Jeśli już wszystko było próbowane, to możesz podać. To zawsze decyzja rodzica.