Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 lipca 2014

Zapiekanka makaronowa

100 g. makaronu (u mnie pełnoziarnisty);200 g. zmielonego mięsa z indyka;200 ml. przecieru pomidorowego;1 mała cebula;ząbek czosnku;1/2 cukinii;1/2 papryki czerwonej;koperek;zioła (bazylia, oregano);oliwa. Makaron ugotować. Mięso mielone ściąć chwilę na oliwie na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać przecierem pomidorowym. Dodać wyciśnięty czosnek i porwane zioła i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Cukinię...

100 g. makaronu (u mnie pełnoziarnisty);
200 g. zmielonego mięsa z indyka;
200 ml. przecieru pomidorowego;
1 mała cebula;
ząbek czosnku;
1/2 cukinii;
1/2 papryki czerwonej;
koperek;
zioła (bazylia, oregano);
oliwa.

Makaron ugotować. Mięso mielone ściąć chwilę na oliwie na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać przecierem pomidorowym. Dodać wyciśnięty czosnek i porwane zioła i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Cukinię i paprykę pokroić w słupki. Makaron wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, zalać sosem mięsnym, a na górę ułożyć paprykę i cukinię. Zapiekać około 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz wzbogaciłam o dodatkowy ząbek czosnku i podałam z parmezanem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (16)

PychotaWielka

Dodano opinię: 05.11.2014

Bardzo ciekawy pomysł, które trafia na moją listę „do zrobienia”. Szczególnie zaintrygowało mnie połączenie cukinii, paparyki i aromatu czosnku w tej zapiekance. Czy sądzisz, iż dodanie i zapieczenie całości z serem byłoby ok, czy już zbędną przesadą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2014

Myślę, że byłoby smacznie:)Dziecku można ser zdjąć, żeby nie było za ciężkie, chyba, że to już starszak:)Smacznego!:)

Anonymous

Dodano opinię: 18.04.2015

od ilu m-cy będzie można dodać ser?

jak Dziewczyny robicie przecier pomidorowy taki „domowy”?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2015

My podałyśmy ser w około 8/9 miesiącu.

Wiola

Dodano opinię: 30.03.2021

Cześć:) powiedzcie proszę jaki ser podawałyście dziecku w wieku 8-9 miesięcy? Cały czas sprawdzam składy produktów i jeszcze nie spotkałam sera w którym nie byłoby soli.. A fajnie byłoby dodać trochę sera dla młodego do zapiekanki czy np mini pizzy 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Chyba nie ma bez soli, ale mozarella ma niewielka zawartość. Pizzę można zrobić bez sera- często robimy z sosem z tartymi warzywami- marchew, cukinia itd i jest mega tez bez sera

Beata

Dodano opinię: 21.04.2016

Pyycha, cala rodzina sie zajadala ta zapiekanka 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 31.05.2016

Od ilu miesięcy można podawać takie pyszności?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.06.2016

Koło 8-9.

Ewelina

Dodano opinię: 23.09.2016

Co zamiast czosnku możemy dodać? Czosnek gnalunowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2016

Już lepiej pomiń:) 

Kasia

Dodano opinię: 17.12.2016

A jaki uzywacie przecier pomidorowy do swoich przepisów?::)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Domowy, albo z czystym skladem. 

Marta

Dodano opinię: 02.05.2019

Witam.
Ile osób się naje z podanych proporcji?
Czy zapiekamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

4-5 osób i bez pokrywki

Ania

Dodano opinię: 31.03.2020

Mi taporcja wystarczyła na 2 osoby a dałam 150g makaronu i ok 250-300g mięsa.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek