Zapiekanka makaronowa z ricottą i kurczakiem to bardzo sycące danie na obiad. Dzięki delikatnemu smaku ricotty i długiemu pieczeniu kurczak jest miękki i rozpływa się w ustach:)
Składniki:
- 2 szklanki surowego makaronu np. kokardki, penne,
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 brokuł / 1 op. mrożonego
- 250 g sera ricotta
- 2 szklanki mleka krowiego
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżeczka curry bez soli
- opcjonalnie sól i pieprz dla starszaków
Makaron ugotuj w osobnym, dużym garnku i odcedź.
Brokuły podziel na różyczki, ugotuj w garnku aldente i odcedź.
Piersi z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kurczaka, posyp papryką i curry i podsmażaj. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Wymieszaj. Podsmażaj kurczaka tylko do momentu aż mięso zetnie się. Przełóż je do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem, dodaj ugotowane brokuły i całość połącz z ricottą i mlekiem. Dodaj starty ser i gałkę muszkatołową (oraz sól i pieprz dla dorosłych i starszaków). Wymieszaj.
Danie możesz teraz podgrzać w garnku, by ser roztopił się i podać, lub przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180’C z termoobiegiem na środkowym poziomie.
Na talerzu posyp natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Możesz wykorzystać makaron z roślin strączkowych- zdrowy, pożywny i w pięknych kolorach- zobacz np. TE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)