Gwarantuję Wam, że jeśli lubicie szpinak i ryby, to oszalejecie na punkcie tej zapiekanki. Może zdjęcie nie wygląda, ale za to jak smakuje! Mmmmm, spróbujecie?
Składniki:
4 płaty białej ryby np. filet z morszczuka, dorsza;
ok. 300 g szpinaku mrożonego;
1 duża cebula;
mały pęczek koperku lub łyżeczka suszonego (ja taki właśnie tym razem użyłam);
pół cytryny;
płaska łyżeczka ziół prowansalskich;
szczypta pieprzu;
2 łyżki masła;
do sosu: 1, 5 szklanki mleka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, szczypta białego pieprzy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (KLIK-jak zrobić sos).
Ryba:
Jeśli Twoja ryba jest mrożona, rozmroź ją. Następnie umyj, posyp pieprzem, ziołami prowansalskimi, polej obficie sokiem z cytryny, odstaw na ok. 30 minut (nie musisz tego robić, ale jeśli zostawisz rybę w marynacie, przejdzie jej smakiem i aromatem).
Szpinak:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, poszatkowaną cebulę. Duś całość do momentu, aż warzywa zmiękną i woda całkiem wyparuje. Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
Przed włożeniem szpinaku do naczynia żaroodpornego, koniecznie odciśnij go z nadmiaru wody!
Sos koperkowy (przygotuj gdy w/w składniki będą gotowe):
Postępuj wg instrukcji KLIK,(do tej zapiekanki użyj ilości produktów wskazane w składnikach) pod koniec gotowania dodaj koperek.
Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem.
Uszykuj podłużne naczynie żaroodporne, natłuść je delikatnie olejem. Układaj warstwy: szpinak, ryby, szpinak, sos. Na wierzch możesz również położyć dwa plasterki żółtego sera (patrz na zdjęcia).
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut. Bez przykrycia:)
Podawaj z ryżem.
Mamusia zrobiła ''kopiec kreta" z ryżu:P
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
dziarma
Dodano opinię: 27.04.2015
Brzmi i wygląda przepysznie. Na pewno niebawem wypróbuję 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.04.2015
Polecamy:) Daj znać jak smakowało:)
Anonimowy
Dodano opinię: 04.05.2015
Wczoraj rybka pojawiła się na naszym rodzinnym stole:) Przepyszna!!! Wprawdzie mój 14 miesięczny Franio nie miał dnia na jedzenie rybki;-) natomiast reszta rodziny była wniebowzięta:-) Kolejny przepis z Waszego bloga i kolejny pyszny obiad. Dziękuję, pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.05.2015
Cieszymy się,ze smakowało:)
dziarma
Dodano opinię: 12.06.2015
Niebo w gębie! Już dawno mi nic tak nie smakowało. Dziś zrobiłam i od dziś zapiekanka ta wchodzi na stałe do mojego rodzinnego menu. Dziękuję i pozdrawiam.
dziarma
Dodano opinię: 01.07.2015
W piątek zrobiłam jeszcze raz tę zapiekankę. Jeszcze raz spojrzałam w Wasz przepis, aby odświeżyć sobie pamięć i … zorientowałam się, że za pierwszym razem nie użyłam ziół prowansalskich. Dodałam je tym razem i, szczerze mówiąc, dalej było smaczne, ale nie smakowało już mi tak bardzo. Według mnie zioła te nie pasują do ryby. Pozdrawiam.
admin
Dodano opinię: 03.07.2015
A ja lubię połączenie ryby i tych ziół:) Ale o gustach się nie dyskutuje:) Zawsze można pominąć, tak jak piszesz:)Pozdrawiam!
AA
Dodano opinię: 05.07.2015
Zrobiłam i potwierdzam – bardzo dobra. Zwłaszcza z serem na wierzchu.
Pannacotta
Dodano opinię: 09.08.2015
Fantastyczny przepis. Ja i moje dziecko uwielbiamy to połączenie. I tak jak napisałyście – oszaleliśmy na jego punkcie 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Cieszę się bardzo:)))))
Vika
Dodano opinię: 11.08.2015
Przepyszne! Wszystkim smakowało 😉
Ania
Dodano opinię: 11.12.2015
Powtórze. Przepyszne.. Mniam mniam mniam:)
mamakulki
Dodano opinię: 17.12.2015
NAJLEPSZE danie ze szpinakiem jakie w życiu jadłam! No i rybka – samo zdrowie! Moja Kulka też nie pogardziła – PYCHA! Dzięki za ten przepis 🙂
Karola
Dodano opinię: 03.01.2016
Od którego miesiąca można ją podać dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.01.2016
Nasze dzieci jadły zapiekanki rybne okolo 8,9 miesiąca. Tylko na początku nie podawałyśmy zapiekanego sera.
Karola
Dodano opinię: 04.01.2016
Dziekuje za odpowiedz 🙂 to jutro na obiad zapiekanka 🙂
JUsta
Dodano opinię: 08.01.2016
smakowało wyśmienicie! robilam juz rybe ze szpinakiem ale nigdy z beszamelem. Niestety mój 13-miesieczny syn nie byl tak zachwycony jak my ale wszystko przed nim 🙂
pozdrawiam Was dziewczyny!
Ania
Dodano opinię: 07.03.2016
Robilam juz drugi raz. Polecam dodac sera, bo duzo zmienia w smaku. Dodalam tez czosnku granulowanego do szpinaku. Podane z kasza jeczmienna i porem. Polecam.
Paulina
Dodano opinię: 22.04.2016
Niebo w … buzi 🙂 Jest niesamowita. Od tej zapiekanki oficjalnie zaczynam przygodę z Waszym blogiem.
Kasia
Dodano opinię: 02.06.2016
czy łosoś sie nada????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.06.2016
Tak.
Aneta
Dodano opinię: 16.12.2016
Zapiekanka w smaku bardzo dobra. Mi wyszła trochę płynna – użyłam szpinaku mrożonego tyle, że rozdrobnionego i zastanawiam się czy to może być winowajca ? Czy tą zapiekankę można przechować w lodówce na następny dzień ?
Pozdrawiam,
Aneta
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Tak.
Marta
Dodano opinię: 26.01.2017
Fenomenalna zapiekanka :-). Nie zrobiłam jej co prawda dzieciom, bo wyjechały na ferie, ale my z mężem się zakochaliśmy.
Anna
Dodano opinię: 30.01.2017
Rewelacja!! Moja prawie 11 miesięczna dziewuszka wycinała ta zapiekankę az jej uszy sie trzęsły 🙂 świetne połączenia!
pozdrawiam
KAROLINA
Dodano opinię: 09.06.2017
Super przepis, dziś robilam drugi raz. Synkowi wprawdzie nie podepasowało, ale ja jestem zachwycona 🙂
Małgosia
Dodano opinię: 06.10.2018
Pycha! Dzięki za przepis!
Hania
Dodano opinię: 20.03.2019
Bardzo smakowało nam i naszej 9 miesiecznej córci. Pycha?
Klaudia
Dodano opinię: 20.05.2019
Ile świeżego szpinaku byście dały?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
2 opakowania po 250 g minimum
Natalia
Dodano opinię: 11.07.2019
U nas zagościła na stałe! Mega smak! Często podaję również gościom i wszyscy chwalą, mówiąc, że danie jak z restauracji 🙂
Monika
Dodano opinię: 13.09.2019
Witam,planuje przygotować większość dan przed zaplanowana impreza, czy można zrobić zapiekankę dzień wcześniej a następnego dnia tylko odgrzać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2019
Lepiej nie
Ania
Dodano opinię: 11.12.2019
Proszę o informację, czym mogę zastąpić mleko i masło? Córeczka ma alergię na mleko.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
mlekiem roślinym i olejem
Beti
Dodano opinię: 22.02.2020
Super przepis bardzo smakował synkowi, który ma 1,5 roku a tacie jeszcze bardziej ???
Klaudia.mama.izy
Dodano opinię: 07.12.2020
Robiłam kilka dni temu i jutro.na obiad również robię bo smakowalo całej rodzinie? super przepis .