Składniki:
filet z dorsza bez skóry (ok. 500g);
brokuł (podzielony na różyczki)
4 marchewki (obrane i pokrojone w grubsze talarki)
opcjonalnie również pół szklanki zielonego groszku (u mnie mrożony);
2 łyżki mąki;
2łyżki masła;
1/3 łyżeczki kurkumy;
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
pieprz;
1,5 szklanki mleka roślinnego/krowiego;
1 woreczek ryżu;
pół cytryny;
zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb.
Rybę myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami. Odstawiamy.
W małym garnku gotujemy ryż – max. 15 min z dodatkiem kurkumy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy marchew oraz groszek. Gotujemy 20min. Dorzucamy brokuły i gotujemy ok. 5 min (tak by wszystkie warzywa były al’dente, bo w piekarniku dalej będą się gotować). Odcedzamy wodę.
W kolejnym małym garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy „zasmażkę”. Smażymy ją chwilkę by mąka się „zarumieniła”, następnie wlewamy 1 szklankę mleka, dalej energicznie (najlepiej rózgą) mieszamy. Czekamy aż sos się zagotuje, będzie z pewnością bardzoooo gęsty, dolewamy więc jeszcze 0,5 szklanki mleka, gałkę muszkatołową, szczyptę pieprzu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę i sos beszamelowy mamy gotowy.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C z termoobiegiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy: ryż, płaty ryby, warzywa. Zalewamy wszystko sosem i (można/nie trzeba) przykrywamy plastrami żółtego sera (dla rodziców). Zapiekamy ok. 25-30min.
Dorośli mogą doprawić solą na talerzu:)
lub…
UWAGA!
Jeśli macie małe naczynia żaroodporne można porcję dla dziecka zrobić w jednym z nich (bez sera i soli), a w drugim naczyniu porcję dla dorosłych (doprawiając rybę, oraz sos solą) , na wierzch kładziemy wtedy też ser.)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (42)
Anonymous
Dodano opinię: 03.11.2014
dorsz mrozony czy swiezy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.11.2014
Ryba była świeża. Mrożona też może być (filet), ale najpierw trzeba go rozmrozić.
Anonymous
Dodano opinię: 06.11.2014
Rewelacja!! Bardzo szybkie w przygotowaniu 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2014
Potwierdzam:) Smacznego!
Anonymous
Dodano opinię: 16.11.2014
Bardzo fajny przepis,który dziś u mnie na tapecie:) Warto natomiast wspomnieć że brokuły należy gotować bez przykrycia przez pierwsze minuty aby zneutralizować goitrogeny które utrudniają przyswajanie jodu. Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2014
Dziękuję za wskazówkę:)
Anonymous
Dodano opinię: 30.01.2015
Rany!!! Niebo w gębie 😉 Rybka była pyszna! Zniknęła z talerzy w 5 minut. A chcę zaznaczyć że mój synek (1,7) i mąż (tutaj wiek nie jest konieczny ;-P) są naprawdę wymagającymi krytykami kulinarnymi… Ogromne dzięki za przepis. Od dziś na stałe w naszym menu :)))))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2015
Bardzo mi miło:) Dziękuję za tak miły komentarz:) Polecamy się na przyszłość:) Smacznego:)
Mari i
Dodano opinię: 17.03.2015
Witajcie 🙂 wiem już, że ze smażeniem powinnam się wstrzymać, a jak wygląda zapiekankę? W jakim wieku mogę podać dziecku zapiekankę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
My podawałyśmy od ok. roku, ale myślę, że można wcześniej, grunt by nie dawać np. ciężkostrawnego pieczonego żółtego sera:)
Anonymous
Dodano opinię: 24.03.2015
Witam 🙂
Właśnie robię tą zapiekankę zamiast groszku dałam pieczarki , wyszła przepyszna , polecam wszystkim
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.03.2015
Świetnie, smacznego:)
Marlena
Dodano opinię: 21.07.2015
Rewelacja! Właśnie sie z córcia zajadamy! Zapiekanka znika szybko z talerzy a dorsza co chwile jej dokładam tak wyjada
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2015
I dobrze, bo zdrowo:)Pozdrawiamy!
Agnieszka
Dodano opinię: 03.02.2016
Troszkę zmywania 😛 ale pyszne Fifi wcinał aż uszy mu siętrzęsły bardzo lubi rybkę. Na wieszch położyła mazzarelle została mi w lodówce po kotlecikach ala greckich które równierz były pysznę. "Wprowadzam siętu na stałę " 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2016
Witamy:) NIe pobieramy żadnych opłat, mieszkaj ile chcesz:)))
Marlena
Dodano opinię: 04.04.2016
Synek ma alergię na mleko… tak się zastanawiam czym zastąpić masło? da się zrobić jakiś pseudobeszamelowy sos bez masła na roślinnym mleku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.04.2016
Da się:) Masło zastąp olejem, a mleko krowie-roślinnym.
Kasia
Dodano opinię: 20.05.2016
Cześć 🙂 Od miesiąca rozszerzam swojemu maluszkowi dietę razem z Waszą książka, jest rewelacyjna 😀 Mam tylko takie pytanie; chodzi mi o zapiekankę (wprawdzie nie tą z góry, a o zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami), dla 6,5 miesięcznego dziecka to jeszcze za wcześnie na nią?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.05.2016
Tak, za wcześnie:) Gotowane warzywa będa lepsze:)
Sabrina
Dodano opinię: 25.05.2016
Fantastyczny przepis, córeczka nie odpuściła żadnemu okruszkowi, wszystko dokładnie musiało być zjedzone. Super pomysł na przemycenie ryby. Beszamel zrobiłam z mleka kokosowego i sojowego, a mąkę dałam orkiszową i też fajnie wyszło 😉
Asia
Dodano opinię: 29.07.2016
Dziewczyny, w niejednym przepisie łączycie brokuł z rybą. Z tego co wyczytałam nie należy tego robić, bo warzywa kapustne (do których zalicza się również brokuł) wiążą jod, przez co uniemożliwiają jego wchłanianie. Co na to dietetyk, z którym współpracujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2016
Tak, niestety to prawda. Brokuł zawiera związki zaburzające zdolność wykorzystania jodu w organizmie. Ale praktycznie wszystkie produkty żywnościowe maja na siebie wzajemny wpływ, pod pewnymi względami pozytywny, pod innymi negatywny. Nie da się gotować tak, aby pielęgnować jedynie pozytywy, a unikać negatywów. Dlatego owszem, powinny zwrócić na to uwagę osoby z niedoczynnością tarczycy lub innymi problemami zdrowotnymi związanymi z niedoborem jodu.
Dorota
Dodano opinię: 08.12.2016
To co dać ewentualnie zamiast brokuła lub innych kapustnych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Np. marchewkę.
Justyna
Dodano opinię: 01.08.2016
Super przepis, tylko mam pytanie, od którego miesiąca można podawać takie zapiekanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.08.2016
Pod każdym przepisem są tagi, między innymi z wiekiem, w którym my podawałyśmy daną potrawę naszym dzieciom. Decyzja zawsze należy do rodzica:)
Aggu
Dodano opinię: 23.09.2016
Zrobilam z kurczakiem (przyprawilam papryka słodka, kminem rzymskim i ziolami prowansalskimi) podduszonym. Wyszla przepyszna! Córcia (11 mcy) wcinala – a jest wybredna 😉 koniecznie sprobuje z ryba! Dziekuje zatenc przepis!
Kama
Dodano opinię: 13.10.2016
Ja masło zastąpię olejem kokosowym rafinowanym, aby nie było posmaku kokosowego.
MarysiaM
Dodano opinię: 28.03.2017
Czy macie jakiś skuteczny sposób na sprawdzanie, czy w rybie nie ma już ości? Bo ja się zawsze boję, że jakaś ość zostanie…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2017
Macamy, macamy:)
Izabela
Dodano opinię: 05.07.2017
Robiłam dziś w dwóch naczyniach. Dla malucha i dla dużych. PYCHA 😀
Magda
Dodano opinię: 08.11.2017
Czy można wszystko przygotować jednego dnia, a ostatecznie zapiec drugiego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
NIgdy tak nie robiłam, ale tak- jeśli wszystkie składniki przygotujesz w osobnych naczyniach, a potem przed upieczeniem połączysz i zalejesz sosem.
Ula
Dodano opinię: 29.04.2018
Dziewczyny jestescie wielkie, moj maly w koncu zjadl rybe?, przepyszne tanie zreszta jak wiele innych wyprobowanych ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.04.2018
Dziękujemy za miłe słowa❤️
MonikA
Dodano opinię: 15.03.2019
Czy z sandaczem można tez taka zapiekankę zrobić ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Tak
Daria
Dodano opinię: 11.02.2020
Czy zamiast dorsza mogę dac łososia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.02.2020
tak
Ola
Dodano opinię: 11.03.2021
Ten przepis to hit! mam strasznego niejadka. wczoraj ugotowałam curry od Was i nic nie zjadł, a dziś się zajadał <3 dzięki!!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Bardzo się cieszymy