250 g. szpinaku mrożonego (może być świeży);
200 g. sera białego półtłustego;
2 ząbki czosnku;
szklanka mleka roślinnego;
łyżka masła;
1/2 łyżki mąki kukurydzianej (może być inna);
sok z cytryny;
oregano.
Makaron ugotować. Szpinak rozmrozić, dusząc pod przykryciem, dodać ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny. Roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy się połączą, zalać mlekiem i szybko mieszać, by nie było grudek. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprowadzić do wrzenia i zagęszczenia się sosu. Makaron wyłożyć do wybranej formy, pokryć warstwą szpinaku i zalać sosem. Porozrzucać na wierzchu ser biały i posypać porwanymi listkami oregano. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem oraz dodatkowymi 2 ząbkami czosnku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (8)
Alusiowa Blogspot
Dodano opinię: 19.11.2015
Zrobiłam dzisiaj dla rodzinki…wyszło przepysznie <3
Julia
Dodano opinię: 14.04.2016
Pycha, bardzo smakowało. Dziękuję za ten przepis. Do szpinaku lubię dodać rodzynki i prażone pestki dyni i słonecznika, a do sosu gałkę muszkatołową. W zapiekance świetnie wszystko pasowało.
Magdalena
Dodano opinię: 07.10.2016
Czy można czymś zastąpić tu mleko? Jakąś szansa, że wyjdzie na wodzie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.10.2016
Jeśli chodzi o alergie na nabiał, zastąp mlekiem roslinnym.
Paulina
Dodano opinię: 01.11.2018
Vzy można dodać normalne mleko???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.11.2018
Tak
Iwona
Dodano opinię: 21.12.2018
Dlaczego 12 +?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Bo zapiekany ser i potrawa nie jest lekka, ale wybór zawsze należy do rodzica.