Zapiekanka szpinakowo-łososiowa to proste danie dla całej rodziny i niemowlaka. Możesz podać ją, już po pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Pamiętaj by dwa razy w tygodniu jeść ryby!
Składniki:
- 260 g filetu z łososia bez skóry
- 200 g szpinaku w liściach
- 10 małych ziemniaków
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 mała cebula
- olej rzepakowy
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.
Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.
Przepis pochodzi z naszego e-booka ”Bez ości”, w którym znajdziesz aż 20 przepisów na dania z rybami. Teraz z okazji black week wszystkie nasze e-booki i książki do 40% taniej!!!
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.
Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (5)
Agata
Dodano opinię: 14.02.2022
Hej dziewczyny! Uwielbiamy wszystkie składniki potrzebne do zapieksy, ale czy jogurt możemy zastąpić śmietaną? 12 lub 18 %? Córka 9,5 msca. Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Pewnie
Asia
Dodano opinię: 07.04.2022
Nie było pytania hehe 😉 dopiero się przyjrzałam
Gosia
Dodano opinię: 02.06.2022
Brzmi smacznie, ale czy jogurt mogę zastąpić napojem migdałowym/ryżowym i co dodać by zagęścić? Synek nie je nabiału, a ja glutenu 😒
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
spróbuj z gęstym mlekiem kokosowym – kokos fajnie się komponuje z szpinakiem i rybą