Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 listopada 2021

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa to proste danie dla całej rodziny i niemowlaka. Możesz podać ją, już po pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Pamiętaj by dwa razy w tygodniu jeść ryby! Składniki: 260 g filetu z łososia bez skóry 200 g szpinaku w liściach 10 małych ziemniaków 200 g jogurtu naturalnego 4 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka...

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa to proste danie dla całej rodziny i niemowlaka. Możesz podać ją, już po pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Pamiętaj by dwa razy w tygodniu jeść ryby!

Składniki:

  • 260 g filetu z łososia bez skóry
  • 200 g szpinaku w liściach
  • 10 małych ziemniaków
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy

Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.

Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.

Przepis pochodzi z naszego e-booka ”Bez ości”, w którym znajdziesz aż 20 przepisów na dania z rybami. Teraz z okazji black week wszystkie nasze e-booki i książki do 40% taniej!!!


idę do sklepu


Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj średnie naczynie żaroodporne o średnicy ok 24 cm. Natłuść je 1 łyżką oleju.

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, przełóż do garna, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż do naczynia.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, cebulę drobno posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak w liściach i duś całość aż liście zwiędną. Przełóż do bledera i zmiksuj na papkę. Przełóż szpinak na ziemniaki i rozsmaruj po całej powierzchni. Łososia pokrój na plastry grubości małego palca, posyp pieprzem cytrynowym i rozłóż równomiernie na górze zapiekanki.

Jogurt przelej do miseczki, wbij 4 jajka, dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Zalej zapiekankę sosem i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut.

Zapiekanka szpinakowo-łososiowa

SPRAWDŹ!


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (5)

Agata

Dodano opinię: 14.02.2022

Hej dziewczyny! Uwielbiamy wszystkie składniki potrzebne do zapieksy, ale czy jogurt możemy zastąpić śmietaną? 12 lub 18 %? Córka 9,5 msca. Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Pewnie

Asia

Dodano opinię: 07.04.2022

Nie było pytania hehe 😉 dopiero się przyjrzałam

Gosia

Dodano opinię: 02.06.2022

Brzmi smacznie, ale czy jogurt mogę zastąpić napojem migdałowym/ryżowym i co dodać by zagęścić? Synek nie je nabiału, a ja glutenu 😒

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

spróbuj z gęstym mlekiem kokosowym – kokos fajnie się komponuje z szpinakiem i rybą

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek