Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 maja 2022

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi uważamy za otwarty! Lubicie zielone szparagi czy wolicie białe? A może żadne? Warto jeść szparagi, najlepsze są takie prosto z wody, mniam! Szparagi są też dobrym pierwszym posiłkiem dla maluszka, idealne do małej rączki:))) Dziś zapraszamy Was na prostą zapiekankę z kurczakiem i szparagami, polaną beszamelem z koperkiem:) Składniki: pęczek zielonych szparagów...

Sezon na szparagi uważamy za otwarty! Lubicie zielone szparagi czy wolicie białe? A może żadne? Warto jeść szparagi, najlepsze są takie prosto z wody, mniam! Szparagi są też dobrym pierwszym posiłkiem dla maluszka, idealne do małej rączki:)))

Dziś zapraszamy Was na prostą zapiekankę z kurczakiem i szparagami, polaną beszamelem z koperkiem:)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (kupiłam takie w Lidlu pakowane po 500 g),
  • 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 350 g filetu z piersi kurczaka + 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki kurkumy,na sos:
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu).opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
    Makaron ugotuj al dente i odcedź.
    Przygotuj szparagi do gotowania. Chwyć każdy szparag i złam go, nie wiesz w którym miejscu? Szparagi same się łamią tam gdzie trzeba, gdy zaczniesz je wyginać:) twardy koniec wyrzuć, a część ”z główką” pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż szparagi do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut. Odcedź.
    Mięso pokrój na małe kawałki, posyp papryką i kurkumą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy i podsmaż kurczaka, tak by mięso ścięło się z każdej strony.
    Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

    W dużej misce połącz ugotowany makaron, mięso, kukurydzę, szparagi.
    Przygotuj sos beszamelowy:
    Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj połowę posiekanego koperku i szczyptę gałki muszkatołowej) + odrobinę soli i pieprzu po 12 m). Zalej połową sosu makaron z warzywami i kurczakiem, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej zapiekankę pozostałym sosem, posyp serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.

    Podawaj posypane świeżym koperkiem:)

Smacznego!

Zbliża się

DZIEŃ DZIECKA.

Czy wiesz, że w naszym sklepie możesz kupić coś innego niż zabawki?! Tak, podaruj dziecku kulinarną przygodę z okazji Dnia dziecka! 
Książka kucharska dla dzieci, fartuszek a także mnóstwo dziecięcych akcesoriów do wspólnego gotowania!


IDĘ DO SKLEPU


ksiazka kucharska dla dzieci

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (48)

Paulina

Dodano opinię: 07.05.2019

Można zrobić zapiekakę z białych szparagów czy tylko zielone się nadają?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

zielone są delikatniejsze i bez tych twardych skórek:), mozesz zrobić na białych, ale należy je dobrze obrać przed:)

Dominika

Dodano opinię: 07.05.2019

wygląda pysznie 🙂 czy można zrobić taką zapiekankę w wersji bez mleka i masła? w sensie jaki inny sos można zrobić?

Anna

Dodano opinię: 11.05.2022

Ja bym mleko zamieniła na mleko roślinne a masło na olej- tak robiłam kiedyś wegański beszamel i był OK 😊

Aga

Dodano opinię: 07.05.2019

Czym mozna zastapic mleko krowie i maslo? Olej koko i mleko koko bedzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

w beszamelu raczej się nie da zastąpić, beszamel wychodzi najlepszy na krowim i maśle niestety:(

Monika ki

Dodano opinię: 20.05.2020

Ja robię na maśle bez laktozy i mleku roślinnym. Wychodzi super.

Alicja

Dodano opinię: 07.05.2019

To prawda, beszamel najlepszy na maśle i mleku krowim, ale ja robiłam na oleju kokosowym i mleku roślinnym i też wyszło dobre 🙂 jak nie można jeść tych produktów to trzeba zamieniać i się przekonać do ciut innego smaku 😉 ale też dobrego.

Angelika

Dodano opinię: 08.05.2019

Córka ma 11 miesięcy. Można tę zapiekankę jej podać mimo mleka krowiego? Jest kp. Dietę zaczęłyśmy rozszerzać po 6 miesiącu.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Mleko krowie mozna podawac jako skladnik potrawy, więc tak, możesz.

Asia Zys

Dodano opinię: 08.05.2019

Dzis zrobiłam 🙂 moje dzieci uczulone na mleko krowie, więc użyłam mleka migdałowego- beszamel na nim wychodzi pycha! I konsystencja jest ta sama. Jednak nie są uczulone na masło, więc masło dodaję normalnie. Dzięki za przepis!

Paulina

Dodano opinię: 22.05.2020

A masło pochodzi ze śmietany, a ta z mleka ? więc jeśli chodzi o białka mleka krowiego to w maśle jest jak najbardziej, niestety

Monia

Dodano opinię: 20.06.2020

Zależy o jaką alergie chodzi, masło klarowane jest dozwolone przy nietolerancji, może być zanieczyszczone wiec najlepiej masło ghee, ale i tak można ?

Klaudia

Dodano opinię: 08.05.2019

Dziewczyny nigdzie nie mogę znaleźć tego pięknego rowerka biegowego Zuzi, ani gdzie to nabyć .A dzień dziecka się zbliża. Help!

Agata

Dodano opinię: 08.05.2019

Właśnie wchodzę w temat rozszerzenia diety mojego maluszka, wasze przepisy są super i plan dbania o zdrowe zywienie córki już mi się rysuje w głowie, ale… jak wam się udawało gotować przy swoich małych pociechach? Mam model słabo odkładalny, high need baby i te tematy… więc od porodu obiady gotuje mąż wieczorem na 2-3 dni albo zamrażarka albo przetwory zrobione przed porodem. Wydaje mi się, że lepiej nie odgrzewać dziecku, szczególnie na 3 dzień, tak więc, czym „zaczarowywałyście” dziecko podczas przygotowywania posiłku? To przecież trwa dłużej niż odgrzanie-na to mi pozwala już na szczęście ;).

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Angelika

Dodano opinię: 08.05.2019

Czy mozna uzyc mleka koziego? W waszych przepisach zawsze jest mleko krowie. Dlaczego? Czy jest lepsze niz kozie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.06.2019

Z zaleceń pediatrycznych:
Mleko kozie lub owcze
Mleko takie cechuje bardzo wysokie, niekiedy nie- bezpieczne, stężenie soli mineralnych oraz mała za- wartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza wita- miny B12). Zdecydowanie nie należy stosować takie- go mleka u niemowląt poniżej 12. m.ż. Wprawdzie nie jest to postępowanie zalecane, ale zdarza się, że mleko kozie lub owcze jest podawane starszym dzieciom. Spożywanie takiego mleka zwiększa ryzy- ko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B1245.

Ewa

Dodano opinię: 08.05.2019

Wyszlo pysznie 🙂

Aneta

Dodano opinię: 09.05.2019

Ale pyyyyycha! 😛

Agata

Dodano opinię: 10.05.2019

jaj zrpobilam sos wg przepisu tylko zamiast mleka krowiego dodałam szklankę takiej śmietany wegańskiej(Bio isolat czy cos takiego – akurat miałam chyba owsianą ) i szklankę mleka jaglanego ( bo akurat takie miałam) i wyszlo pyszne. wprawdzie uzyłam tych dwóch łyzek masła bo nie lubie oleju kokosowego w niesłodkich potrawach , ale jesli zwykle masło zastepujesz z reguły olejem koko to jest pewnie ok.

Wirginia

Dodano opinię: 10.05.2019

Trochę zmieniłam… Zamiast kurczaka, dodałam rybę dorsz, zamiast kukurydzy, drobny zielony groszek. Wyszło pysznie! Dziękuję?

Abra

Dodano opinię: 21.05.2019

Witam, tego dorsza wcześniej Pani podsmażała, czy taki surowy został dodany przed pieczeniem do zapiekanki?

Angelika

Dodano opinię: 10.05.2019

Nadaje się do podgrzania na drugi dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Tak

Natalia

Dodano opinię: 11.05.2019

Przepyszne!

Sylwia

Dodano opinię: 13.05.2019

Genialny przepis!! Moja modyfikacja to beszamel na mace owsianej. Pycha:)

Ala

Dodano opinię: 27.06.2019

Świetny przepis! Kolejny przepis ląduje na liście ulubionych, nie tylko Antka, ale i rodziców -zwłaszcza taty:) Wczoraj robiliśmy gulasz z indyka i zadziwiony, ze dania „dzieciowe” mogą być takie dobre ??
A w przepisie zamienilismy szparagi na brokuł i też super :))

Karo

Dodano opinię: 15.12.2019

Zmieniłam szparagi na brokuły i też wyszło pyszne 🙂

Alicja

Dodano opinię: 21.01.2020

Witam Córka jutro kończy 9 miesięcy a zaczęłyśmy przygodę z blw jak miał 6 miesięcy czy mogę podać jej taka zapiekankę ??? Jest duża różnica między daniami po 6 miesiącu i po 8 miesiącu trochę się boje czy mogę podawać jej wszystkie potrawy po 8 miesiącu ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

Możesz

Mari

Dodano opinię: 08.06.2020

Którys raz robię beszamel i wychodzi plynny, co robię zle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.06.2020

Ma być płynny:) ewentualnie możesz dodać mniej mleka na początek.

Megi88

Dodano opinię: 05.08.2020

A czym można zastąpić szparagi? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.08.2020

Proponuję paprykę

Natalia

Dodano opinię: 04.05.2021

Czy cukinia się nada?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Myślę, że tak.

Iza

Dodano opinię: 07.06.2021

Czy zamiast makaronu mogą być ziemniaki? Zapiekanka ziemniaczana będzie pasować?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Będzie 🙂

Kasia

Dodano opinię: 24.06.2021

Czy zielone szparagi należy obrać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Zielonych nie trzeba

Oliwia

Dodano opinię: 07.07.2021

Zamiast kurczaka mam indyka. Wyjdzie? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Wyjdzie.

Anna

Dodano opinię: 18.05.2022

Kukurydza konserwowa, którą mam w spiżarce zawiera sól. Czy może macie konkretnej firmy kukurydzę bez soli?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Sól jest tam konserwantem, ale to minimalne ilości. Możesz dodatkowo przed użyciem wypłukac ją z zalewy.

Marta

Dodano opinię: 19.09.2022

Niestety nie ma już sezonu na szparagi więc jakim innym warzywem mogłabym je zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Możesz dodać jakiekolwiek ulubione warzywo. Fajnie smakuje z brokułami.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek