Sezon na szparagi uważamy za otwarty! Lubicie zielone szparagi czy wolicie białe? A może żadne? Warto jeść szparagi, najlepsze są takie prosto z wody, mniam! Szparagi są też dobrym pierwszym posiłkiem dla maluszka, idealne do małej rączki:)))
Dziś zapraszamy Was na prostą zapiekankę z kurczakiem i szparagami, polaną beszamelem z koperkiem:)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (kupiłam takie w Lidlu pakowane po 500 g),
- 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej,
- 350 g filetu z piersi kurczaka + 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki kurkumy,na sos:
- 1 pęczek koperku,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
- 2 szklanki mleka krowiego,
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu).opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Przygotuj szparagi do gotowania. Chwyć każdy szparag i złam go, nie wiesz w którym miejscu? Szparagi same się łamią tam gdzie trzeba, gdy zaczniesz je wyginać:) twardy koniec wyrzuć, a część ”z główką” pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż szparagi do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut. Odcedź.
Mięso pokrój na małe kawałki, posyp papryką i kurkumą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy i podsmaż kurczaka, tak by mięso ścięło się z każdej strony.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu.W dużej misce połącz ugotowany makaron, mięso, kukurydzę, szparagi.
Przygotuj sos beszamelowy:
Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj połowę posiekanego koperku i szczyptę gałki muszkatołowej) + odrobinę soli i pieprzu po 12 m). Zalej połową sosu makaron z warzywami i kurczakiem, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej zapiekankę pozostałym sosem, posyp serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.Podawaj posypane świeżym koperkiem:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (48)
Paulina
Dodano opinię: 07.05.2019
Można zrobić zapiekakę z białych szparagów czy tylko zielone się nadają?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
zielone są delikatniejsze i bez tych twardych skórek:), mozesz zrobić na białych, ale należy je dobrze obrać przed:)
Dominika
Dodano opinię: 07.05.2019
wygląda pysznie 🙂 czy można zrobić taką zapiekankę w wersji bez mleka i masła? w sensie jaki inny sos można zrobić?
Anna
Dodano opinię: 11.05.2022
Ja bym mleko zamieniła na mleko roślinne a masło na olej- tak robiłam kiedyś wegański beszamel i był OK 😊
Aga
Dodano opinię: 07.05.2019
Czym mozna zastapic mleko krowie i maslo? Olej koko i mleko koko bedzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
w beszamelu raczej się nie da zastąpić, beszamel wychodzi najlepszy na krowim i maśle niestety:(
Monika ki
Dodano opinię: 20.05.2020
Ja robię na maśle bez laktozy i mleku roślinnym. Wychodzi super.
Alicja
Dodano opinię: 07.05.2019
To prawda, beszamel najlepszy na maśle i mleku krowim, ale ja robiłam na oleju kokosowym i mleku roślinnym i też wyszło dobre 🙂 jak nie można jeść tych produktów to trzeba zamieniać i się przekonać do ciut innego smaku 😉 ale też dobrego.
Angelika
Dodano opinię: 08.05.2019
Córka ma 11 miesięcy. Można tę zapiekankę jej podać mimo mleka krowiego? Jest kp. Dietę zaczęłyśmy rozszerzać po 6 miesiącu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Mleko krowie mozna podawac jako skladnik potrawy, więc tak, możesz.
Asia Zys
Dodano opinię: 08.05.2019
Dzis zrobiłam 🙂 moje dzieci uczulone na mleko krowie, więc użyłam mleka migdałowego- beszamel na nim wychodzi pycha! I konsystencja jest ta sama. Jednak nie są uczulone na masło, więc masło dodaję normalnie. Dzięki za przepis!
Paulina
Dodano opinię: 22.05.2020
A masło pochodzi ze śmietany, a ta z mleka ? więc jeśli chodzi o białka mleka krowiego to w maśle jest jak najbardziej, niestety
Monia
Dodano opinię: 20.06.2020
Zależy o jaką alergie chodzi, masło klarowane jest dozwolone przy nietolerancji, może być zanieczyszczone wiec najlepiej masło ghee, ale i tak można ?
Klaudia
Dodano opinię: 08.05.2019
Dziewczyny nigdzie nie mogę znaleźć tego pięknego rowerka biegowego Zuzi, ani gdzie to nabyć .A dzień dziecka się zbliża. Help!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.05.2019
https://dwamichaly.pl/product-pol-3165-Rowerek-biegowy-Grande-mietowy.html
Agata
Dodano opinię: 08.05.2019
Właśnie wchodzę w temat rozszerzenia diety mojego maluszka, wasze przepisy są super i plan dbania o zdrowe zywienie córki już mi się rysuje w głowie, ale… jak wam się udawało gotować przy swoich małych pociechach? Mam model słabo odkładalny, high need baby i te tematy… więc od porodu obiady gotuje mąż wieczorem na 2-3 dni albo zamrażarka albo przetwory zrobione przed porodem. Wydaje mi się, że lepiej nie odgrzewać dziecku, szczególnie na 3 dzień, tak więc, czym „zaczarowywałyście” dziecko podczas przygotowywania posiłku? To przecież trwa dłużej niż odgrzanie-na to mi pozwala już na szczęście ;).
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
https://alaantki.mda.pl/jak-gotowac-z-dzieckie/
Angelika
Dodano opinię: 08.05.2019
Czy mozna uzyc mleka koziego? W waszych przepisach zawsze jest mleko krowie. Dlaczego? Czy jest lepsze niz kozie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.06.2019
Z zaleceń pediatrycznych:
Mleko kozie lub owcze
Mleko takie cechuje bardzo wysokie, niekiedy nie- bezpieczne, stężenie soli mineralnych oraz mała za- wartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza wita- miny B12). Zdecydowanie nie należy stosować takie- go mleka u niemowląt poniżej 12. m.ż. Wprawdzie nie jest to postępowanie zalecane, ale zdarza się, że mleko kozie lub owcze jest podawane starszym dzieciom. Spożywanie takiego mleka zwiększa ryzy- ko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B1245.
Ewa
Dodano opinię: 08.05.2019
Wyszlo pysznie 🙂
Aneta
Dodano opinię: 09.05.2019
Ale pyyyyycha! 😛
Agata
Dodano opinię: 10.05.2019
jaj zrpobilam sos wg przepisu tylko zamiast mleka krowiego dodałam szklankę takiej śmietany wegańskiej(Bio isolat czy cos takiego – akurat miałam chyba owsianą ) i szklankę mleka jaglanego ( bo akurat takie miałam) i wyszlo pyszne. wprawdzie uzyłam tych dwóch łyzek masła bo nie lubie oleju kokosowego w niesłodkich potrawach , ale jesli zwykle masło zastepujesz z reguły olejem koko to jest pewnie ok.
Wirginia
Dodano opinię: 10.05.2019
Trochę zmieniłam… Zamiast kurczaka, dodałam rybę dorsz, zamiast kukurydzy, drobny zielony groszek. Wyszło pysznie! Dziękuję?
Abra
Dodano opinię: 21.05.2019
Witam, tego dorsza wcześniej Pani podsmażała, czy taki surowy został dodany przed pieczeniem do zapiekanki?
Angelika
Dodano opinię: 10.05.2019
Nadaje się do podgrzania na drugi dzień?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Tak
Natalia
Dodano opinię: 11.05.2019
Przepyszne!
Sylwia
Dodano opinię: 13.05.2019
Genialny przepis!! Moja modyfikacja to beszamel na mace owsianej. Pycha:)
Ala
Dodano opinię: 27.06.2019
Świetny przepis! Kolejny przepis ląduje na liście ulubionych, nie tylko Antka, ale i rodziców -zwłaszcza taty:) Wczoraj robiliśmy gulasz z indyka i zadziwiony, ze dania „dzieciowe” mogą być takie dobre ??
A w przepisie zamienilismy szparagi na brokuł i też super :))
Karo
Dodano opinię: 15.12.2019
Zmieniłam szparagi na brokuły i też wyszło pyszne 🙂
Alicja
Dodano opinię: 21.01.2020
Witam Córka jutro kończy 9 miesięcy a zaczęłyśmy przygodę z blw jak miał 6 miesięcy czy mogę podać jej taka zapiekankę ??? Jest duża różnica między daniami po 6 miesiącu i po 8 miesiącu trochę się boje czy mogę podawać jej wszystkie potrawy po 8 miesiącu ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
Możesz
Mari
Dodano opinię: 08.06.2020
Którys raz robię beszamel i wychodzi plynny, co robię zle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.06.2020
Ma być płynny:) ewentualnie możesz dodać mniej mleka na początek.
Megi88
Dodano opinię: 05.08.2020
A czym można zastąpić szparagi? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.08.2020
Proponuję paprykę
Natalia
Dodano opinię: 04.05.2021
Czy cukinia się nada?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Myślę, że tak.
Iza
Dodano opinię: 07.06.2021
Czy zamiast makaronu mogą być ziemniaki? Zapiekanka ziemniaczana będzie pasować?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Będzie 🙂
Kasia
Dodano opinię: 24.06.2021
Czy zielone szparagi należy obrać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Zielonych nie trzeba
Oliwia
Dodano opinię: 07.07.2021
Zamiast kurczaka mam indyka. Wyjdzie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Wyjdzie.
Anna
Dodano opinię: 18.05.2022
Kukurydza konserwowa, którą mam w spiżarce zawiera sól. Czy może macie konkretnej firmy kukurydzę bez soli?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Sól jest tam konserwantem, ale to minimalne ilości. Możesz dodatkowo przed użyciem wypłukac ją z zalewy.
Marta
Dodano opinię: 19.09.2022
Niestety nie ma już sezonu na szparagi więc jakim innym warzywem mogłabym je zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Możesz dodać jakiekolwiek ulubione warzywo. Fajnie smakuje z brokułami.