Składniki:
filet z kurczaka (ok. 400g);
jeden duży brokuł;
woreczek ryżu (u mnie brązowego);
puszka 400g mleka kokosowego;
curry w proszku;
oliwa z oliwek;
pieprz;
kawałek imbiru (ok. 3 cm);
cebula;
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie);
pół łyżeczki słodkiej papryki;
czubata łyżka mąki kukurydzianej;
pół szklanki wody.
Ryż brązowy gotujemy do miękkości, odsączamy z wody.Jeśli użyjesz ryżu białego, ugotuj go al’dente.
Brokuły gotujemy w wodzie al’dente.
Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy curry. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy chwilę kurczaka, dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę smażymy całość, aż mięso się zetnie (nie smażcie za długo, bo mięso nie będzie soczyste tylko suche, a tak w piekarniku dojdzie:).
Piekarnik nastawiam na 180’C z termoobiegiem.
Robimy sos:
Wlewamy mleko z puszki (lub przekładamy łyżką jeśli twarde) do garnka, doprawiamy czerwoną papryką, startym na małych oczkach tarki imbirem, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem do smaku (sól jeśli musicie dopiero na talerzu drodzy rodzice:) ), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i zagęszczamy mleko mąką (= pół szklanki wody wymieszaj z czubatą łyżką mąki kukurydzianej), wlewając wąskim strumieniem i cały czas mieszając mleko. Gotujemy jeszcze chwilę by zgęstniało.
W naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym oliwą z oliwek układamy:
ryż, mięso, brokuły, polewamy sosem (można posypać startym żółtym serem) i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika. Zapiekamy ok 25-30min. Maluchy mogą jeść rękoma, lub sztućcami, wystarczy, że przed podaniem rozdrobnicie trochę kawałki kurczaka (wskazówka dla młodszych blw-iarzy:) ).
Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (47)
Ola
Dodano opinię: 14.07.2015
Bardzo dobra zapiekanka 🙂 Polecam !!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.07.2015
Na zdrowie!:)
Karolina
Dodano opinię: 10.08.2015
Hej, a czy mogę użyć w tym przepisie mielonego indyka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Tak, ale najlepiej najpierw je podsmaż na patelni.
Maja
Dodano opinię: 24.08.2015
Czy zamiast kurczaka, mogę dodać łososia ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2015
Hmm, nie wiem, raczej nie. Imbir i curry średnio moim zdaniem pasują do łososia. Jakoś gryzą mi się te smaki, ale mogę się mylić:)
Ewelina
Dodano opinię: 07.09.2015
U nas wersja z cukinią (brak brokulow w lodówce), ale myślę, że równie pyszne nam wyszlo:) kokosowe i curry smakują bardzo dobrze w połączeniu, czego się nie spodziewalam! Zobaczymy jeszcze jak synek ocenia 😉
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 29.11.2015
Pycha! Zapiekanka zrobiona dzis na obiad, ja swoja porecje juz zjadlam. Zrobilam z dwoch woreczkow ryzu i porcja wyszla naprawde godna. Dzieki Waszej stronie odkyłam mleczko kokosowe i to kolejny przepis z jego udziałem i jestem zachwycona. Mleczko, imbir, curry, przyprawy i nawet ja nie muszę dosalać sobie na talerzu. Smak jest naprawdę wyrazisty. Dzięki za przepis.
monika
Dodano opinię: 14.12.2015
Przepisy wygladaja bardzo apetycznie.Brakuje mi tylko jednego, mianowicie brak jest informacji na temat miesiaca od ktorego bobasy moga sie nimi zajadac. bylabym wdzieczna za informacje.pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.12.2015
Mamy podział wg wieku naszych dzieci. Wejdź w zakladke przepisy i wg wieku Ali i Antka.
Karmelia
Dodano opinię: 23.02.2016
Zapiekanka pierwsza klasa 🙂 My dopiero zaczynamy przygodę z blw (córa ma skonczone 6 miesięcy) a zapiekankę zrobiłam dla nas dorosłych bo przepis wydał mi sie ciekawy i wszyscy sie nią zajadali.
Magda
Dodano opinię: 11.03.2016
Mogę curry zastąpić kurkuma?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.03.2016
Możesz, ale smak bedzie inny, bo kurkuma jest tylko składnikiem curry.
Kasia
Dodano opinię: 19.04.2016
Nasza ulubiona. Mniam
Agata
Dodano opinię: 04.07.2016
Powiedzcie proszé jakie melko kokosowe kupujecie? Wszystkie jakie znalazøam majá nieciekawy sklad (np. guma guar itp.)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.07.2016
W Piotrze i Pawle.
Iwona
Dodano opinię: 11.10.2016
w Rossmanie 🙂
Karolina
Dodano opinię: 16.09.2016
Czym można zastąpić mąkę kukurydziana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2016
Inną mąką, np.pszenną.
Iwona
Dodano opinię: 11.10.2016
a myślisz, że mogę dodać kalafiora? czy będzie się gryzło? 🙂 mam tylko trochę brokuła i kawałek kalafiora
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.10.2016
Jasne:)
Marta
Dodano opinię: 18.10.2016
Dziękuję za przepis!!! Zapiekanka przepyszna. Delikatny i naprawdę wyjątkowy smak!! Jesteście wspaniałe. To mój pierwszy wykonany przepis z Waszej strony i na pewno nie ostatni! Niedługo zacznę gotować też z Waszej książki, bo póki co leży na półce 🙂
Basia
Dodano opinię: 09.01.2017
Zapienka bardzo smaczna. Dziękuję za kolejne inspiracje kulinarne!
Gosia
Dodano opinię: 13.01.2017
Czy filet z kurczaka mozna zastapic filetem z indyka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Tak.
Anita
Dodano opinię: 08.03.2017
ilość papryki jest podana bardzo dokładnie, a ile dodajecie curry? łyżeczkę,łyżkę,całe opakowanie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2017
1 łyżeczkę
Anna
Dodano opinię: 11.03.2019
1 łyżeczkę ? w książkowym przepisie są 2 łyżki …
…teraz wiem dlaczego zapiekanka wyszła tak bardzo pikantna…
maluch mimo chęci tylko spróbował bo…aż czerwienił się na buzi
..za to tatuś będzie zadowolony 😉
AnetK
Dodano opinię: 05.04.2017
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
3 osoby się na pewno najedzą.
Anna
Dodano opinię: 24.02.2018
Super przepis! Porcję dla rodziców posypaliśmy serem 🙂
Izabela
Dodano opinię: 02.05.2018
Zastanawiam sie dlaczego od 12+ czy to ze wzgledu na smazonego kurczaka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Półprostą wówczas ta potrawa została podana Ali, ale to rodzic decyzuje, kiedy poda daną potrawę dziecku.
Basia
Dodano opinię: 20.08.2018
Czy zapiekankę można zrobić na 2 dni i przechować w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Tak
Magda
Dodano opinię: 06.12.2018
Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Raczej nie, bo to będzie inna potrawa i inny smak.
Daria
Dodano opinię: 27.09.2019
Czy zamiast ryżu można zrobić makaron bo córka woli makaron ale nie wiem czy będzie dobrze smakować z mleczkiem kokosowym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2019
pewnie:)
Mama C
Dodano opinię: 23.10.2019
A jak myslicie czy z kasza jaglana będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak
Basia
Dodano opinię: 31.03.2020
A jak wygląda pieczenie bez termoobiegu? Mój piekarnik nie ma tej funkcji ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
grzanie góra dół
Karolina2k
Dodano opinię: 30.09.2020
Ło matko! Najlepszy ryż jaki jadłam! Co prawda u nas w wersji z trio warzywnym (brokuł, kalafior, marchewka) ale po prostu sztos! Cała rodzina się zajadała!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.10.2020
To jeden z naszych ulubionych przepisów.
Aneta
Dodano opinię: 13.04.2022
Czy sos można zamrozić? Przygotowalam mniejsza porcje i pozostala mi polowa sosu a szkoda wyrzucic. A poza tym pozdrawiam serdecznie i dziekuje ze jestescie 🙂 gotuje cale mnostwo jedzenia z Waszymi ksiazkami i blogiem 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
nie próbowałysmy