Czereśnie to owoce, które najidealniej smakują prosto z drzewa. Jednak czasem można zrobić wyjątek:). Dziś pod postacią zapiekanego deseru, błyskawicznego w przygotowaniu.
1,5 szklanki wydrylowanych czereśni
1 szklanka mleka
3 łyżki śmietany kremówki
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej lub innej
2 łyżki zmielonyvh migdałów
4 łyzki płatków migdalowych
1 łyżka oleju kokosowego/masła
1 łyżka syropu daktylowego
Nastaw piekarnik na 200 'C z termoobiegiem. Czereśnie umyj i wydryluj.
Do dużej miski wlej mleko, śmietanę, wbij jajka, dodaj mąkę i sproszkowane migdały. Wymieszaj wszystko mikserem przez około 3-4 minut. Wlej do czereśni syrop daktylowy i wymieszaj, by obtoczył owoce. Wysmaruj dowolną blaszkę olejem kokosowym (u mnie blaszka na tartę) i wyłóż na nią czereśnie. Zalej owoce ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 10 minut. W tym czasie upraż na patelni płatki migdałów. Uważaj, by się nie przypaliły. Uchyl piekarnik i posyp deser migdałami. Zmniejsz temperaturę do 180'C i piecz przez 30-35 minut.
Do tego deseru możesz użyć innych owoców np.wiśni, śliwek.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Paula
Dodano opinię: 15.07.2015
czy można zastąpić czymś śmietanę kremówkę?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.07.2015
Możesz pominąć, możesz dodać gęstą część mleka kokosowego.
agnieszka
Dodano opinię: 15.05.2016
A mogę użyć mrożonych owoców?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2016
Tak
Ewa
Dodano opinię: 20.02.2019
Czy wcześniej je rozmrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Tak
Magda
Dodano opinię: 07.07.2016
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.07.2016
Tak, zalewamy nim ciasto. Forma więc powinna być szczelna:)
Mama Bonia
Dodano opinię: 07.10.2016
Bardzo dobre i ekspresowe! Czeraśnie dalismy z…kompotu 😉 Zajadamy się 😀
Asia
Dodano opinię: 26.03.2017
A czym można zastąpić syrop daktylowy??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Np. Miodem.
Justyna
Dodano opinię: 23.06.2018
To danie ma oznaczenie 9 m+, więc nie miodem! Miód później dopiero. Może namoczone zblendowane daktyle albo rodzynki?
Magda
Dodano opinię: 29.07.2019
Mozna zmmalinami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Paulina
Dodano opinię: 29.07.2019
Jaką inną mąkę można zastosować zamiast pszennej i jej odmian?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
orkiszową:)
Kasia
Dodano opinię: 23.09.2019
Ja daję mąkę z samopszy do kruchych ciast, wychodzi świetnie, naleśniki i chleb też są dobre. Nie próbowałam jeszcze z biszkoptami, ale to mąka pełnoziarnista, więc mogą wyjść twarde… Bułki są dobre tylko tego samego dnia a później szybko twardnieją.
Dorotty
Dodano opinię: 16.08.2019
Niestety z malinami zdecydowanie za kwaśne, mimo, że dałam 2,5 łyżki słodziwa. Posypałam jeszcze po wierzchu cukrem waniliowym i wciąż zbyt kwaskowe. Jak ktoś opracuje optymalne proporcje do tego przepisu z malinami, poproszę o komentarz.
Aneta
Dodano opinię: 25.09.2020
Jestem uczulona na migdały,czy można pominąć lub czymś zastąpić?wiórki kokosowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Mogą być wiórki, można też pominąć.
Joanna
Dodano opinię: 22.06.2021
Czy obtaczanie w syropie jest konieczne? Chodzi mi o to, czy ma zapobiec wyciekaniu soku, czy też chodzi tylko o walory smakowe? Czy można pominąć obtoczenie, a jeśli nie, to czym zastąpić syrop dla 11miesiecznego dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Pomiń
Paulina
Dodano opinię: 24.06.2021
Czy zrobione dzień wcześniej i zjedzone następnego będzie ok?czy najlepsze w dzień zrobienia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Najlepiej na świeżo, ale spokojnie drugiego dnia też się nada