Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 lipca 2015

Zapiekany deser z czereśniami

  Czereśnie to owoce, które najidealniej smakują prosto z drzewa. Jednak czasem można zrobić wyjątek:). Dziś pod postacią zapiekanego deseru, błyskawicznego w przygotowaniu.  1,5 szklanki wydrylowanych czereśni 1 szklanka mleka 3 łyżki śmietany kremówki 2 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej lub innej 2 łyżki zmielonyvh migdałów 4 łyzki płatków migdalowych 1 łyżka oleju kokosowego/masła 1...

des tal4626994_1143763876_o

 

Czereśnie to owoce, które najidealniej smakują prosto z drzewa. Jednak czasem można zrobić wyjątek:). Dziś pod postacią zapiekanego deseru, błyskawicznego w przygotowaniu. 

1,5 szklanki wydrylowanych czereśni

1 szklanka mleka

3 łyżki śmietany kremówki

2 jajka

2/3 szklanki mąki pszennej lub innej

2 łyżki zmielonyvh migdałów

4 łyzki płatków migdalowych

1 łyżka oleju kokosowego/masła

1 łyżka syropu daktylowego

Nastaw piekarnik na 200 'C z termoobiegiem. Czereśnie umyj i wydryluj.

Do dużej miski wlej mleko, śmietanę, wbij jajka, dodaj mąkę i sproszkowane migdały. Wymieszaj wszystko mikserem przez około 3-4 minut. Wlej do czereśni syrop daktylowy i wymieszaj, by obtoczył owoce. Wysmaruj dowolną blaszkę olejem kokosowym (u mnie blaszka na tartę) i wyłóż na nią czereśnie. Zalej owoce ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 10 minut. W tym czasie upraż na patelni płatki migdałów. Uważaj, by się nie przypaliły. Uchyl piekarnik i posyp deser migdałami. Zmniejsz temperaturę do 180'C i piecz przez 30-35 minut.

Do tego deseru możesz użyć innych owoców np.wiśni, śliwek.

 

czer des94626993_627150485_o

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (24)

Paula

Dodano opinię: 15.07.2015

czy można zastąpić czymś śmietanę kremówkę?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.07.2015

Możesz pominąć, możesz dodać gęstą część mleka kokosowego. 

agnieszka

Dodano opinię: 15.05.2016

A mogę użyć mrożonych owoców?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2016

Tak

Ewa

Dodano opinię: 20.02.2019

Czy wcześniej je rozmrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Tak

Magda

Dodano opinię: 07.07.2016

Czy to ciasto ma byc takie płynne? Mam ruchomą forme do tarty i wszystko mi od spodu sie wylało zanim upiekło 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.07.2016

Tak, zalewamy nim ciasto. Forma więc powinna być szczelna:)

Mama Bonia

Dodano opinię: 07.10.2016

Bardzo dobre i ekspresowe! Czeraśnie dalismy z…kompotu 😉  Zajadamy się 😀

Asia

Dodano opinię: 26.03.2017

A czym można zastąpić syrop daktylowy??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Np. Miodem.

Justyna

Dodano opinię: 23.06.2018

To danie ma oznaczenie 9 m+, więc nie miodem! Miód później dopiero. Może namoczone zblendowane daktyle albo rodzynki?

Magda

Dodano opinię: 29.07.2019

Mozna zmmalinami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Paulina

Dodano opinię: 29.07.2019

Jaką inną mąkę można zastosować zamiast pszennej i jej odmian?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

orkiszową:)

Kasia

Dodano opinię: 23.09.2019

Ja daję mąkę z samopszy do kruchych ciast, wychodzi świetnie, naleśniki i chleb też są dobre. Nie próbowałam jeszcze z biszkoptami, ale to mąka pełnoziarnista, więc mogą wyjść twarde… Bułki są dobre tylko tego samego dnia a później szybko twardnieją.

Dorotty

Dodano opinię: 16.08.2019

Niestety z malinami zdecydowanie za kwaśne, mimo, że dałam 2,5 łyżki słodziwa. Posypałam jeszcze po wierzchu cukrem waniliowym i wciąż zbyt kwaskowe. Jak ktoś opracuje optymalne proporcje do tego przepisu z malinami, poproszę o komentarz.

Aneta

Dodano opinię: 25.09.2020

Jestem uczulona na migdały,czy można pominąć lub czymś zastąpić?wiórki kokosowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Mogą być wiórki, można też pominąć.

Joanna

Dodano opinię: 22.06.2021

Czy obtaczanie w syropie jest konieczne? Chodzi mi o to, czy ma zapobiec wyciekaniu soku, czy też chodzi tylko o walory smakowe? Czy można pominąć obtoczenie, a jeśli nie, to czym zastąpić syrop dla 11miesiecznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Pomiń

Paulina

Dodano opinię: 24.06.2021

Czy zrobione dzień wcześniej i zjedzone następnego będzie ok?czy najlepsze w dzień zrobienia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Najlepiej na świeżo, ale spokojnie drugiego dnia też się nada

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek