Czasem pytacie, skąd czerpiemy inspiracje do naszych potraw. Uwierzci nam, zazwyczaj inspiracją jest zawartość szafki lub lodówki:) Tym razem było mleko, mąka orkiszowa i szpinak:). Czego trzeba więcej, by zrobić smaczny i zdrowy obiad lub przekąskę? Spróbujcie!:)
1,5 szlanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
100g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
opcjonalnie płaska łyżka sezamu
Szpinak podduś do miękkości. Jeśli był w liściach – posiekaj bardzo drobno lub zblenduj. Wciśnij do niego czosnek i kilka kropel soku z cytryny, dodaj pieprz. Ostudź.
Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, jajko, sezam i olej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj ostudzony szpinak i wymiesza. Jeśli ciasto wyszlo za gęste, dodaj mleko, jeśli za rzadkie- mąkę. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię, wylewaj na nia ciasto i smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Naleśniki doskonale smakują same, ale możesz podać je z nadzieniem z drobiu, soczewicy lub twarogu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (68)
Mama Nastki
Dodano opinię: 25.11.2015
Może być mleko owsiane / ryżowe ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2015
Tak
Czarnagodzina
Dodano opinię: 25.11.2015
Mniam! Super przepis 🙂
Iwona
Dodano opinię: 26.11.2015
W składnikach nie ma jaja a w opisie wykonania jest. Poprawcie sobie:)
Ania
Dodano opinię: 26.11.2015
Nie mA jajka w składnikach.
Ania
Dodano opinię: 26.11.2015
Czy proporcja mleka mąki jest ok? Musiałam udać prawie 2 szklanki mąki do takiej ilości mleka. Nie ma jajka w składnikach.
Ania
Dodano opinię: 26.11.2015
Ok, naleśniki wyszły przepyszne, córka nakarmiona i zadowolona, mama też 😉 dodałam do szpinaku kilka małych listków bazylii oraz 1 ząbek czosnku i pół szalotki, wszystko zblendowałam. Mąki i mleka musiałam dać mniej więcej po równo. Zostało mi sporo ciasta i zastanawiam się czy mogę przechować je w zamkniętym naczyniu w lodóce do obiadu (3-4h)? Czy lepiej usmażyć naleśniki i potem odgrzać? I jeszcze jedno pytanie – z czym podać je do pieczonego łososia i gotowanych brokułów? Zastanawiam się nad przesmarowaniem naleśników gęstym jogurtem naturalnym ale może podpowiecie jakiś inny sosik/smarowidło? Z góry dziękuję 🙂
Ania
Dodano opinię: 26.11.2015
I przepraszam za podwójny komentarz o jajku, wersja strony na tableta jest trochę słaba ;-).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Usmaż i odgrzej-zawsze bezpieczniej. Możesz zrobić też z soczewicą wymieszaną z cebulą. A polać sosem jogurtowym z czosnkiem lub z koperkiem.
Agnieszka
Dodano opinię: 14.11.2018
ja smaruję naleśniki twarożkiem na słono ( twaróg, jogurt lub śmietana i szczypiorek ), a później odgrzewam .
Pycha !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Z takich proporcji naleśniki zawsze nam wychodzą. jajko dodane.
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
Bez jajka? Ja dodałam. Fajny pomysł na kolorowe i zdrowe naleśniki.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Jasne,że z jajkiem:)W opisie było a w składnikach zjadł elf;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Poprawione.
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
Takie wyszły u nas 🙂
karo
Dodano opinię: 07.01.2016
jakie mleko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.01.2016
Jakie chcesz.Krowie lub roślinne.
Ola
Dodano opinię: 16.01.2016
Na ile porcji ten przepis?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2016
Wychodzi 8 sztuk. Zazwyczaj na zdjęciem głównym przepisu masz podaną ilość porcji:);)
Emilia
Dodano opinię: 19.01.2016
A ja mam pytanie może głupie, chociaż słyszałam, że nie ma głupich pytań, mogą być tylko głupie odpowiedzi, więc uważajcie haha 😉
Od niedawna próbuję różnych przepisów i muszę przyznać, że z powodzeniem 😉 Zastanawiam się tylko jak to jest z tym mlekiem. Bo niby dziecko nawet do 2 lat nie może mleka krowiego, ale czy to nie dotyczy stosowania mleka w różnych potrawach? Bo omijam takie potrawy, a może to bez sensu? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2016
A skąd informacja,że do 2 roku życia nie może mleka?
Emilia
Dodano opinię: 20.01.2016
Kurcze no… wszędzie gdzie czytam o mleku to jest napisane, że najlepiej do 2 r.ż. mleka krowiego nie podawać, ale może to chodzi o picie mleka a nie stosowanie go do różnych potraw? Nie wiem 🙁 W sumie na pewnym bardzo popularnym i poważanym blogu dotyczącym karmienia piersią też o tym czytałam 🙁
Zgłupiałam już :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.01.2016
Witaj, pokaż nam gdzie tak jest napisane, bo aż jesteśmy w szoku:) Nowe zalecenia które możesz znaleźć w zakłądce ROZSZERZANIE DIETY mówią, że nabiał juz po 6m, krowie mleko jako dodatek do dań też, ale do picia po ukończeniu roku. Ale przecież nie musisz używać krowiego jeśli nie chcesz, zawsze możesz zastąpić je którymś z roslinnych:)
Emilia
Dodano opinię: 20.01.2016
To nie tak, że nie chcę. Po prostu mnie to zastanowiło. Daję młodemu np. jogurty naturalne, twaróg itp. Muszę poszukać tego o tym mleku i jak tylko znajdę to napiszę 🙂 Tym czasem zrobię naleśniki na mleku krowim o! 😉 Pozdrawiam 🙂
Gosia
Dodano opinię: 09.04.2017
Cześć. Też przez długi czas mnie nurtowała kwestia krowiego mleka. Mi 3 różnych pediatrów mówiło, że mleko krowie dopiero po 2 roku życia, ale to generalnie chodzi o "czystą postać" mleka, ponieważ jest ciężkostrawne (nie dotyczy to przetworów mlecznych czy mleka w produktach w małych ilościach).
Anna
Dodano opinię: 03.03.2018
W tych wytycznych chodzi o podawanie mleka jako posiłku samodzielnego np zamiast mm. Jeśli chodzi o dodatek do dań jest dozwolone od 6 mca życia. Można na nim spokojnie gotować kaszki i inne posiłki ? też trafiłam na to samo źródło ale dopytałam lekarza i dietetyka także info jest pewne w 100%
karo
Dodano opinię: 30.01.2016
mąka owsiana nada sie? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.01.2016
Powinna dać radę:)
Ania
Dodano opinię: 16.02.2016
szpinak mrożony chyba nie bardzo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2016
Może być.
Ewa
Dodano opinię: 05.03.2016
Naleśniki wyszły rewelacyjne! Zjedliśmy je z nadzieniem zrobionym przez męża, z gotowanego z cebulą i ziołami groszku z kurczakiem 😉 Dziękuję za super przepis 😉
Monika
Dodano opinię: 11.04.2016
Zamiast szpinaku dałam jarmuż, wyszło rewelacyjnie!
Wanda
Dodano opinię: 04.06.2016
Dzisiaj planuję te naleśniki na kolację. Chciałam dopytać czy wyjdą z mąki kukurydzianej? A jeśli nie to jaka może być alternatywa do zwykłej mąki? Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.06.2016
Może być orkiszowa. Z kukurydzianej tych akurat nie robiłam, ale inne tak i wyszły.
Agata
Dodano opinię: 09.06.2016
Jaki może być powód, że się przyklejają i rozwalają jak próbuję przewrócić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.06.2016
Za mało mąki, szpinak miał za dużo wody, zła patelnia… 🙂
Agata
Dodano opinię: 14.06.2016
hmm chyba za dużo szpinaku..lub za mało mąki 😉 patelnia z pewnością ok- teflonowa z ikea.
barbara
Dodano opinię: 17.06.2016
Bardzo dziekuje dziewczyny za przepis, dawno nie widzialam mojego synka tak palaszujacego cos innego niz mleko. Ja wprowadzilam mala zmiane dodalam make gryczna zamiast zwyklej wyszly super. dzieki raz jeszcze.
Sabrina
Dodano opinię: 22.08.2016
Jakiś przepis na farsz do tych naleśników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
Np miesny z gotowanego kurczaka.
Monika
Dodano opinię: 20.03.2017
Najlepsze naleśniki jakie jadłam! dla mnie, nie potrzebny żaden dodatek typu farsz czy sos.
Na stałe zagoszczą w naszym menu 🙂
Pozdrawia
Nel
Dodano opinię: 04.04.2017
Jeśli Moja Córka ma skończone 8 miesięcy i nie pije innego mleka niż moje. A nie chciałabym jeszcze dodawać krowie. To mogę zastąpić jakimś innym ? czy jeszcze nie mogę ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
Najlepiej roślinnym.
Ula
Dodano opinię: 11.04.2017
A moze byc mleko migdalowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2017
Tak
Kasia
Dodano opinię: 16.06.2017
Witam, jesli szpinak swiezy to juz nie trzeba podduszac tylko mrozony?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2017
Świezy tez należy poddusić. Na odrobinie masła. Chwilkę, tylko do momentu aż zwiędnie.
Karina
Dodano opinię: 18.10.2017
Pyszne? wyszły mi całe zielone, zastanawiam się jak Wam wyszły takie z dodatkiem szpinaku a nie szpinakowe ?
Joanna
Dodano opinię: 05.11.2017
Nalesniki super.Mój niejeden wcinal:) Zrobiłam też z burakiem. Jakie jeszcze warzywa będą pasowały zamiast szpinaku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Jarmuż, marchewka… improwizuj:)
Magda
Dodano opinię: 07.09.2018
Mus z dyni?
Monika
Dodano opinię: 18.03.2018
Witam, po raz pierwszy:-) bardzo fajna strona, w jednym miejscu bardzo duzo przepisow i naprawde bardzo fajnych. Nalesniki to bedzie chyba piaty przepis , z ktorego bede korzystac. Niestety moja corcia jest chyba ewenementem , bo jak na razie z tych pieciu zjadla tylko kluski slaskie ze szpinakiem, ani pulpetow, ani kotlecikow pieczonych jesc nie chce,ale sie nie poddaje, zobaczymy jak bedzie z nalesnikami 🙂 pozdrawiam
Maja
Dodano opinię: 15.12.2018
Wybaczcie głupie pytanie, ale jestem nowicjuszką 😉 Jak poddusić szpinak? Poszatkowany wrzucić na suchą patelnię? Czy na patelnię z wodą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Minimalnie podlej olejem lub odrobiną wody i podduś. W moment zmięknie.
Maja
Dodano opinię: 15.12.2018
Czy jeżeli blendujemy szpinak, to jeszcze później podduszamy? Bo właściwie po blendowaniu jest już papką.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Nie trzeba
Monika
Dodano opinię: 21.02.2019
Mleko kokosowe będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Tak
Marta Piegdoń
Dodano opinię: 11.04.2019
Jak można odgrzać takie naleśniki? Zaczęłam smażyć a córka zasnęła ? czy lepiej zostawić ciasto w lodówce i usmażyć jak się obudzi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Zostaw ciasto i usmaż później
Emilka
Dodano opinię: 01.10.2019
Czy usmażone naleśniki mogą być trzymane w temperaturze pokojowej ? ( Max 24 godziny ) Córka jest w szpitalu i niby jest lodówka ale na drugim końcu korytarza i nie zawsze mogę wyjść. Dziś świeżo usmażone.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.10.2019
nie ryzykowałabym w warunkach szpitalnych, chociaż obecnie nie ma upałów to pól dnia max mogłyby stać.
Malgosia
Dodano opinię: 29.06.2020
Super, dziekuje za przepis. Zaryzykowalam podwojna porcje szpinaku (odjelam pol szklanki mleka i dodalam jeszcze jedno jajo) i wyszly pieknie zieloniutkie, zostaly pochloniete szybko przez oba male glodomory. Mlodszy (roczniak) pierwszy raz jadl chetnie cos 'z calego’, do tej pory musial miec podane w kawalkach albo fruwalo 😉 U mnie na mleku owsianym, ktore jest troche slodkawe (ponoc z natury) i to tez dzialalo na korzysc. przy okazji dziekuje tez za przepis na omlet z owocami, bardzo pysznie sie rowniez u nas sprawdzil.
Małgosia
Dodano opinię: 16.10.2020
Czy wasze naleśniki też wychodzą w środku jakby mokre?to pewnie przez szpinak ale nie wiem czy mogę takie podawać dzieciom?pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Możliwe, że szpinak puścił za dużo wody.
Katolina
Dodano opinię: 01.07.2021
Witam można od razu smażyć czy trzeba odstawić na te 30 min gotowe ciasto?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Ciasto na naleśniki dobrze zawsze odstawić- lepiej wychodzą
Asia
Dodano opinię: 30.04.2022
Ja bym chciala tylko dodac, ze szpinak faktycznie zawiera duzo żelaza, ale przyrzadzanie go z mlekiem hamuje jego wchlanianie. Dla anemikow jak ja to albo na wodzie, albo na mleku roslunnym. Smacznego!