Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 lutego 2022

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Ten przepis zawrócił Wam w głowie jak tylko pokazałyśmy go na instastories. Prośbom o dołączenie go do przepisów na bloga nie było końca, więc oto jest:) Składniki: około 1 kg żeberek 2 cebule 2 marchewki 5 ząbków czosnku 1 łyżka musztardy sarepskiej/miodowej (zacna łycha ma być;) 1 łyżka miodu (najlepiej lejącego) 1 kopiasta łyżka papryki...

Ten przepis zawrócił Wam w głowie jak tylko pokazałyśmy go na instastories. Prośbom o dołączenie go do przepisów na bloga nie było końca, więc oto jest:)


Składniki:

  • około 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej/miodowej (zacna łycha ma być;)
  • 1 łyżka miodu (najlepiej lejącego)
  • 1 kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku/papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • opcjonalnie 3 gałązki lubczyku (można użyć 1 łyżeczkę suszonego)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo w razie potrzeby 
  • woda/bulion 

Wykonanie:

Przygotuj dużą głęboką patelnię lub duży szeroki rondel. Marchewki, czosnek i cebule obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki, cebulę w piórka. 

Przygotuj marynatę: wlej do miseczki olej, dodaj pieprz, sól, paprykę, miód, musztardę. Zamieszaj. Mięso pokrój na kawałki wzdłuż każdej kosteczki. Przełóż je do dużej miski, zalej marynata i dokładnie wmasuj ją w mięso. 

Rozgrzej mocno patelnię. Ułóż kawałki mięsa na patelni i smaż na dużym ogniu z obu stron do mocnego zrumienienia (około 3-4 min na każdą stronę). Jeśli patelnia jest sucha, dodaj dodatkową łyżkę oleju i dodaj marchewkę, cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu około 5 minut, mieszając. Zalej mięso wodą/bulionę tak, by przerywała mięso  całkowicie. Dodaj natkę pietruszki w całości i lubczyk. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś tak 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. 

Gotowe mięso odchodzi z łatwością od kości, jest miękkie, niemal rozpadające się. 

Idealnie jest, gdy mięso zamarynujesz kilka godzin wcześniej lub nawet całą noc. Możesz skorzystać z mojego sposobu. Weź duży strunowy worek, włóż do niego wszystkie składniki marynaty, zamieszaj i przełóż do worka pokrojone mięso. Zamknij worek wypuszczając powietrze i przez worek rozprowadzaj marynatę po mięsie przesuwając je. Włóż do lodówki w takiej formie, by marynata przeszła do mięsa. 

Ten przepis nie nadaje się dla niemowląt, zawiera miód i sól, ale możesz go podać starszym dzieciom. Jednak nie oznacza to, że musisz wykluczać w ogóle to mięso z diety niemowlaka. Możesz przygotować żeberka, nie dodając miodu i soli lub korzystając z innego przepisu.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */








Czy znasz wszystkie nasze książki i e-booki? Zobacz, jak możemy Ci pomóc w rozszerzanie diety i w zdrowym żywieniu całej rodziny.


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (2)

Agata

Dodano opinię: 16.04.2022

W przepisie jest natka pietruszki, natomiast na zdjęciach widać koperek. Jakaś pomyłka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Można użyć natki lub koperku

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek