Ten przepis zawrócił Wam w głowie jak tylko pokazałyśmy go na instastories. Prośbom o dołączenie go do przepisów na bloga nie było końca, więc oto jest:)
Składniki:
- około 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej/miodowej (zacna łycha ma być;)
- 1 łyżka miodu (najlepiej lejącego)
- 1 kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku/papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 gałązki natki pietruszki
- opcjonalnie 3 gałązki lubczyku (można użyć 1 łyżeczkę suszonego)
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo w razie potrzeby
- woda/bulion
Wykonanie:
Przygotuj dużą głęboką patelnię lub duży szeroki rondel. Marchewki, czosnek i cebule obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki, cebulę w piórka.
Przygotuj marynatę: wlej do miseczki olej, dodaj pieprz, sól, paprykę, miód, musztardę. Zamieszaj. Mięso pokrój na kawałki wzdłuż każdej kosteczki. Przełóż je do dużej miski, zalej marynata i dokładnie wmasuj ją w mięso.
Rozgrzej mocno patelnię. Ułóż kawałki mięsa na patelni i smaż na dużym ogniu z obu stron do mocnego zrumienienia (około 3-4 min na każdą stronę). Jeśli patelnia jest sucha, dodaj dodatkową łyżkę oleju i dodaj marchewkę, cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu około 5 minut, mieszając. Zalej mięso wodą/bulionę tak, by przerywała mięso całkowicie. Dodaj natkę pietruszki w całości i lubczyk. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś tak 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe mięso odchodzi z łatwością od kości, jest miękkie, niemal rozpadające się.
Idealnie jest, gdy mięso zamarynujesz kilka godzin wcześniej lub nawet całą noc. Możesz skorzystać z mojego sposobu. Weź duży strunowy worek, włóż do niego wszystkie składniki marynaty, zamieszaj i przełóż do worka pokrojone mięso. Zamknij worek wypuszczając powietrze i przez worek rozprowadzaj marynatę po mięsie przesuwając je. Włóż do lodówki w takiej formie, by marynata przeszła do mięsa.
Ten przepis nie nadaje się dla niemowląt, zawiera miód i sól, ale możesz go podać starszym dzieciom. Jednak nie oznacza to, że musisz wykluczać w ogóle to mięso z diety niemowlaka. Możesz przygotować żeberka, nie dodając miodu i soli lub korzystając z innego przepisu.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Agata
Dodano opinię: 16.04.2022
W przepisie jest natka pietruszki, natomiast na zdjęciach widać koperek. Jakaś pomyłka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Można użyć natki lub koperku