3 szklanki mąki;
2 jajka;
szklanka mleka roślinnego;
szklanka oleju;
2 banany;
łyżka stewii;
2 łyżki karobu.
łyżeczka proszku do pieczenia;
łyżeczka sody..
Banany rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki prócz stewii i karobu wymieszać ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać karob i stewię. Wymieszać. Na środek blaszki kłaść po 2 łyżki ciasta jasnego,a następnie, na nie, dwie łyżki ciemnego i tak do momentu wyłożenia całej masy. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (31)
Anonymous
Dodano opinię: 23.12.2014
Czy stewię można zastąpić czymś innym? I jakiej użyto tu mąki? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.12.2014
Użyłam mąki pszennej, a stewię możesz zastąpić wybranym słodziwem, którego używasz na co dzień. Np. miodu, syropu daktylowego…
Marta Nikolaou
Dodano opinię: 16.03.2015
Mam pytanie co do Stewi, w jakiej postaci jest uzyta? Nie spotkalam sie jeszcze z tym produktem a chetnie bym zaczela uzywac.. Mozna kupic jako plyn, proszek? Z gory dziekuje z odpowiedz 🙂 Bede szukac zakupu przez internet jako iz mieszkam na Cyprze i w sklepach tu nie widzialam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2015
Użyłam stewi w proszku. Ma biały kolor. Jest jeszcze opcja w listkach. Pozdrawiam!:)
Magdalena Zajdler
Dodano opinię: 03.04.2015
Czy zamiast oleju może być np masło??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2015
Tak:)
Magdalena Zajdler
Dodano opinię: 03.04.2015
To ile w tedy masła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.04.2015
proszę użyć około 100 g.
Agnieszka
Dodano opinię: 02.07.2015
Czy ciasto bedzie bardzo gęste? Wkrecilo mi sie w robota ;/ antytalent kuchenny ze mnie 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2015
Jest gęste,ale nie aż tak,by wkrecało sie w robota.
Marlena
Dodano opinię: 18.07.2015
Z tym wkręcaniem to mam sugestię. Jak się źle założy te łopatki (nie wiem jak się nazywają fachowo) do miksera to ciasto ,,wędruje" do góry. Sama się ostatnio o tym przekonałam 😛
Admete
Dodano opinię: 18.07.2015
Mój pierwszy zakalec. Nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2015
Guru od pieczenia odpowiada bardzo szczegółowo na zakalcowe pytania. Polecam: http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
Paula
Dodano opinię: 25.07.2015
mi też się wkręca w robota bo jest tak gęste…
Paula
Dodano opinię: 25.07.2015
wyszło mi:) ale prosze mi powiedziec czy to ciasto jest slodkie?? bo moje nie bardzo
no i zrobilam z polowy mąki pszennej( bo jednak nie do konca jest zdrowa) i z polowy pszennej
Paula
Dodano opinię: 26.07.2015
przepraszam,z kokosowej:)
Gośka W.
Dodano opinię: 25.10.2015
Świetne ciasto które przypomniało mi jak z siostrą piekłyśmy swoje pierwsze samodzielne ciasto dla taty na urodziny lub imieniny. Tamto oczywiście było zebrą klasyczną z cukrem itp.
Natalia
Dodano opinię: 12.12.2015
Witam,
Czy można użyć mąki pełnoziarnstej ?
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2015
Można, ale jest znacznie cięższa, więc ciasto mniej urośnie.
Marta
Dodano opinię: 15.05.2016
WITAJCIE, w Waszych przepisach często pojawia się mleko roślinne. Czy można zastępować je mlekiem krowim? dziecko ma 18 mcy wiec jest całkiem duzym smakoszem 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.05.2016
Oczywiście, że tak:)
Asia
Dodano opinię: 23.09.2016
Po dlugiej przerwie w pieczeniu zabieram sie za ciasto-zebre! 🙂 Pytanie techniczne – mam sode, nie mam proszku do pieczenia – ile sody dac do tego przepisu, dwie lyzeczki? I z ciekawosci dlaczego mieszacie proszek i sode, a nie uzywacie tylko jednego? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Sody daj mniej niz proszku do pieczenia.
Bogusia
Dodano opinię: 17.10.2019
Hej Dziewczyny,
czy gdyby zrobić to ciasto z połówki proporcji – to też się uda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.10.2019
powinno
Wioleta
Dodano opinię: 13.04.2020
Jaka konsystencję powinno mieć to ciasto?bo zastanawiam się czy wyszedł mi zakalec czy taka powinna być, a bardziej zwarte jest przez banana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Konsystencja podobna do babki łaciatki, ale delikatnie wilgotne od banana.
Sendi
Dodano opinię: 11.01.2021
Ile gorzkiej czekolady lub ciemnego kskao dodać zamiast karobu? Pozdrowienia z Łodzi ❤️?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
Tyle co karibu. Ściskamy.
Żaneta
Dodano opinię: 11.02.2022
Jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiast pszennej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Najlepiej jakiś miks