0,5 szklanki ziaren amarantusa
filet z łososia
warzywa (u mnie widoczne na zdjęciu warzywa na patelnię z przyprawą po włosku z Biedronki-oczywiście małej nie posypałam tymi przyprawami)
świeży koperek
sok z cytryny
pieprz ziołowy
Ziarna amarantusa gotujemy pod przykryciem wg wskazówek producenta ok. 30minut do wchłonięcia wody (ja wlałam ponad 2 szklanki wody, ale to było stanowczo za dużo, wystarszy ok. 1,5 szklanki wody).
Łososia marynujemy pieprzem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i gotujemy na parze ok 15min.
Ulubione warzywa można ugotować z łososiem na parze bądź osobno np. na patelni z dodatkiem wody i oliwy z oliwek . Na koniec mieszamy amarantus z warzywami, tak by ziarna „przykleiły się” do warzyw i podajemy z kawałkami łososia:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Marlena
Dodano opinię: 15.02.2018
Czy ugotowany amarantus można zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Hmm pewnie tak, ale nie próbowałyśmy.