Ukrywanie, przemycanie (celowe okłamywanie) dziecka, że w daniu nie ma szpinaku nie jest dobre. Przemycanie go razem z dzieckiem lub z jego wiedzą do muffinek, placuszków jest ok. Czasem to właśnie ta sucha forma podania szpinaku będzie dla dziecka bardziej do przyjęcia, niż gotowany, miękki szpinak.
Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).
Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)
Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem:
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (124)
Violetta
Dodano opinię: 06.03.2019
Czy szpinak nie traci swojej wartości w wysokiej temperaturze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
Trochę traci, ale to nie jest mega wielka temperatura:)
Małgosia
Dodano opinię: 06.03.2019
Czy są odpowiednie na tylko na świeżo a później gumowate? Chciałam wieczorem zrobić na śniadanie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
Dobre pytanie, nie zdążyłam sprawdzić bo zjedlismy wszystko od razu hahahah, ale podejrzewam, że rano byłyby juz gumowate, jak to gofry:)
Alicja
Dodano opinię: 19.03.2019
Ja czasem wczorajsze gofry wkładam rano do zwykłego tostera i zwykle robią się znowu chrupiące (z tymi nie próbowałam).
Magda
Dodano opinię: 23.11.2020
Ja zawsze wkładam do tostera i są super
Monika
Dodano opinię: 06.03.2019
Ja mam pytanie odnosnie sody?? Czym sie rozni soda od proszku do pieczenia i czy nie kozna dodac tylko proszku?? Czy nie jest zdrowszy??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
http://www.ladyhousewife.pl/porady-kulinarne/czym-rozni-sie-soda-od-proszku-do-pieczenia/
Dorota
Dodano opinię: 06.03.2019
Czy można dać mleko roślinne, tzn. owsiane, zamiast krowiego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
tak
Beata
Dodano opinię: 06.03.2019
Ile gofrów wychodzi z takiej porcji ciasta?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
ok 10
Monika
Dodano opinię: 06.03.2019
A wiecie mrożonego to ile bym musiała użyć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
hm, trudno jest to policzyć:(
Hania
Dodano opinię: 08.03.2019
Tez mam tylko mrożony i się zastanawiam…
Justyna
Dodano opinię: 07.09.2019
Ja zrobiłam z mrożonego szpinaku i wyszło,że dwa razy więcej. Z 200g mrożonego szpinaku po rozmrożeniu i odsączeniu zostało 100g. Dodałam troszkę więcej mąki. Gofry wyszły super. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dzieci i mąż zjadali aż miło 🙂
Justyna
Dodano opinię: 07.09.2019
Tak wyszły z mrożonego szpinaku
JoAsia
Dodano opinię: 06.03.2019
A czy zamiast mleka może być woda???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
możne, ale lepiej użyj mleka roślinnego jeśli możesz, będą smaczniejsze.
Duff
Dodano opinię: 07.03.2019
Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować Wasze wszystkie gofrowe przepisy. A jaką macie gofrownicę i jakiej mocy? Planuję zakup i czytałam, że dobra gofrownica musi mieć przynajmniej 1000 W żeby gofry były chrupiące a nie gumowate.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.03.2019
Tak, najmniej 100. Musi dawać kopa:)
Mag
Dodano opinię: 07.03.2019
Syrop z agawy zamiast miodu będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
tak
Paulina
Dodano opinię: 07.03.2019
Czym w tym przepisie zastąpić jajko? Czy w ogóle można?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Możesz spróbowac aquafaba, jednak ubite białko powoduje że te gofry są lekkie i puszyste.
mama frania
Dodano opinię: 14.06.2019
Ale przecież aguafabę można ubić na sztywną pianę jak białko i gofry wychodzą równie delikatne,
jak z jajkami, choć nie próbowałam akurat tej zmiany w powyższym przepisie 😉
gosia
Dodano opinię: 07.03.2019
Witam, czy białko jest konieczne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
możesz pominąć, aczkolwiek nie gwarantuję, że wyjdą takie idealne jak na zdjęciu;)
Sandra
Dodano opinię: 08.03.2019
Pyszne, nawet z kiepską gofrownicą:) a Wasze zdjęcia coraz piękniejsze. Super, że się rozwijacie, nie mogę doczekać się kolejnej książki:) a w załączniku nasz śniadanko 🙂
Joanna
Dodano opinię: 09.03.2019
Znowu dalyscie rade! Pozdrowienia z Finlandii 🙂 Tutaj budujemy odpornosc biegajac po finskim mrozie i jedzac alaantkowe przepisy:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.03.2019
???? genialne! Buziaki!!
Emilia
Dodano opinię: 13.03.2019
a czym zastąpić miód żeby można było dać i 9 miesięcznemu maluchowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Pomiń
Agata
Dodano opinię: 14.03.2019
A z inną mąką np. gryczaną, jaglaną
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.03.2019
Pewnie
Sylwia
Dodano opinię: 20.03.2019
Czy 8,5 miesięczne dziecko może je jeść?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
tak
Ania
Dodano opinię: 22.03.2019
Czy gotowe gofry można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Nie polecamy
Ddd
Dodano opinię: 03.01.2020
Żadnych czy akurat tych?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Wg nas później nie są już smaczne.
Monika
Dodano opinię: 24.03.2019
Sprytny sposób na szpinak 🙂 U nas na śniadanie zniknęły wszystkie chociaż mąż był sceptyczny (kolor go źle nastawił). Nie były idealne gdyż zabrakło mi trochę mąki więc zmieliłam płatki owsiane. Nie mogłam też ubić białka więc dodałam całe jajko. Najważniejsze że zostały zjedzone. Dzieciaki wsunęły z serkiem albo miodem.
Marra
Dodano opinię: 29.03.2019
Kompletna porażka. Ciasto przykleilo się całkiem do gofrownicy, potem do patelni jak próbowałam uratować danie jako placki. Zakładam że to urok mąki orkiszowej. Jutro spróbuję z pszennej
Kasia
Dodano opinię: 06.02.2020
Może jakość mąki orkiszowej była wątpliwa. Ja od mniej więcej pół roku używam tylko mąki orkiszowej i nigdy na niej mi się gofry nie przykleiły a już kilka przepisów testowałam. Ba chleby i ciasta wychodzą ekstra a używam przepisów, gdzie jest podawana mąka pszenna i ją podmieniam bez zmian w gramaturze. Czasem tylko ciasto jest bardziej glutowate. Wypiekowi to szkody nie robi. Używam obecnie orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn ekologicznej, polecam jasną i pełnoziarnistą. Czasem dorzucam też łyżkę mąki kasztanowej.
Marta
Dodano opinię: 27.10.2020
U mnie ta sama sytuacja. Ale z mąką pszenną wychodzą dobre.
Nina
Dodano opinię: 13.04.2019
jakiego blendera używacie? :)))
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.04.2019
Braun
Basia (korpolka.pl)
Dodano opinię: 28.04.2019
Melduję, że z jarmużem rówież wychodzą 🙂 Smak bardziej wyrazisty niż przy szpinaku, ale nam odpowiadał 🙂 Z czosnkowym twarożkiem – wyśmienite <3
Wioleta
Dodano opinię: 28.04.2019
Pyszne, ale ciasto się bardzo kleiło do gofrownicy 😮 czy mąkę trzeba przesiać przez sito?jaka powinna być konsystencja?pomieszalam mąkę pszenns razowa z jaglaną. Mimo że ciężko się je odrywało i były dość plastyczne,to mimo wszystko pyszne 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.05.2019
Wszystko jest kwestią rozgrzania mocnego gofrownicy i jej dobrej jakości. Musi mieć powyżej 1000w
Eliza
Dodano opinię: 29.04.2019
A co z miodem? Tutaj jest dodany, ale przecież powinno się go dawać dziecku po ukończeniu 12 miesiąca.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Zaznaczono w tekście, że niemowlakom nie podaje się.
Alicja
Dodano opinię: 10.05.2019
Genialne!!!! 3,5-latek oraz jego 10-miesięczna siostra zachwyceni! 🙂
Weronika
Dodano opinię: 01.07.2019
Pierwszy wasz przepis który mi nie wyszedł 🙁 mam gofrownicę Dezal a ciasto kompletnie się klei i rwie, jest baaardzo rzadkie, w innych gofrach ciasto jest gęste
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
nie wiem co może być przyczyną niestety, a jaki to był szpinak?
Agnieszka
Dodano opinię: 14.07.2019
Niemialal gofrownicy wcześniej, zakupiłam żeby spróbować ten przepis i żeby dzieci zjadły szpinak. I udało się 🙂 gofry wyszły bardzo fajne ,dzieci zajadaly ze smakiem 🙂
Ania
Dodano opinię: 07.08.2019
Jaka konsystencję powinno mieć ciasto, wyszło bardzo rzadkie?
Justyna
Dodano opinię: 05.09.2019
Gofry wyszły super, bardzo smaczne. Jak dla mnie nie ma potrzeby ubijania osobno białek. Wrzucilam wszystko do blendera i na bardzo wysokich obrotach zmiksowalam, trzeba sobie ulatwiac życie. ? Mam robota kuchennego ale myślę że w mikser kielichowy tez da rade.
Kama
Dodano opinię: 15.09.2019
A z czym jeszcze mozna podac oprocz serka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2019
Z czym zechcesz, z innymi pastami, z awokado, z dobrą wedlina
Aneta
Dodano opinię: 23.09.2019
A można ciasto zostawić na drugi dzień do usmażenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
nie, lepiej zrobić na świeżo
Polak
Dodano opinię: 30.09.2019
Sugeruje w składnikach oznaczyć miód gwiazdką. Niestety robiąc gofry za późno przeczytałem żeby pominąć miód i zrobiłem dla dzieci z miodem.
Aga
Dodano opinię: 06.11.2019
Zrobilismy dzisiaj 🙂 mniam :p
Marta
Dodano opinię: 11.11.2019
A czy można z innym warzywem, np. burakiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
próbuj:)
Paula
Dodano opinię: 29.01.2020
W smaku pyszne, ale strasznie się kleiły do gofrownicy i musiałam je odklejać po małym kawałku. Robiłam z połowy porcji, ale jajko dodałam całe. Jest opcja, że to wina zbyt małej ilości mąki? Miałam 50:50 orkiszowa i pszenną.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
jest, ale bardziej wina gofrownicy
Wiola
Dodano opinię: 11.03.2020
Zrobiłam drugie podejście do nich i niestety klapa 🙁 rozwarstwiaja mi się, a robiłam wszystko wg przepisu. Ciasto jest bardzo rzadkie, dodałam mąki i dalej to samo. W smaku są fajne, ale takie mało sztywne, bardzo elastyczne. Najgorzej,że jest duży problem z ich wyjęciem przez rozwarstwienie :/ dodałam mąki ale nie pomoglo
Justyna
Dodano opinię: 26.03.2020
Czy robiąc masę wieczorem mogę ja zostawić do rana i wtedy piec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak, ale kolor może być inny
Marta
Dodano opinię: 24.04.2020
Co zrobiłam nie tak? Ciasto wyszło strasznie zbite, musiałam dodać mnóstwo mleka, a gofrow wyszło ledwie 4 ?♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
nie mam pojęcia:(
Magda
Dodano opinię: 06.04.2020
Ja nie mam gofrownicy i robię z tego przepisu pyszne placuszki ☺️
Eliza
Dodano opinię: 18.04.2020
Rewelacyjny pomysł z tymi placuszkami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Dzięki
Agata
Dodano opinię: 23.04.2020
Obłędne. U nas dla synka z dżemem malinowym a dla dorosłych do masy dodałam fety. Wyszły przepyszne ❤️
Basia
Dodano opinię: 16.01.2021
Jaka masz gofrownice? Bo moje zgnilozielone wyszly przez slaba moc
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
https://www.ceneo.pl/13500718#cid=32923&crid=327741&pid=17115
Wanda
Dodano opinię: 20.05.2020
Jaka ilość gofrow z podanych składników ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
ok. 10
Sara
Dodano opinię: 02.08.2020
Bardzo smaczne, córcia 10 m się zajadała i mama również;) zrobiłam z mrożonego szpinaku ( nie wiem ile dałam bo bateria mi się rozładowała w wadze kuchennej) dodałam też 2 gałązki pietruszki, pół banana i szczyptę imbiru 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Super aż się obśliniłam
Justyna
Dodano opinię: 07.08.2020
Pierwszy raz to był totalny niewypał. Gofry kleiły się do gofrownicy, nie smakowały nam. Dziś kupiłam szpinak i postanowiłam dać im drugą szansę – warto było 😉 Szpinaku dałam nieco mniej (ok. 90g), mąkę pomieszałam pół na pół orkiszową i pszenną i dałam jej ciut więcej, zrezygnowałam z sody i proszku do pieczenia. Wyszły palce lizać! ?
Kasia
Dodano opinię: 22.08.2020
Rewelacyjne. To moje pierwsze gofry po zakupie gofrownicy Dezal. Wyszły super. W smaku również genialne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Cieszymy się. Teraz gofry będą u Was często gościć.
Ola
Dodano opinię: 29.08.2020
Czy można przygotować ciasto wieczorem, a użyć dopiero rano?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.08.2020
Nie. Straci puszystość i gofry nie urosną.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 08.09.2020
Znakomite! Dodałam odrobinę czosnku niedźwiedziego, ale suszony lub zwykły też byłby ok. Smaczne, chrupiące. U nas smarowane białym serkiem kanapkowym i z chudą wędlinką lub z plastrem białego twarogu. Bardzo smaczne. Bałam się bo konsystencja ciasta była bardzo wodnista, ale jak widać taka miała być. U mnie wyszło 5 okragłych gofrów w kształcie połączonych serc. Piekłam 8 min jak każde w mojej gofrownicy 1200 W . Będziemy robić je na pewno jak i inne Wasze gofry. Do tej pory wszystkie udane. Dziękuję
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Super
Aga
Dodano opinię: 17.09.2020
Dziś próbowałam zrobić gofry i zaliczyłam porażkę. Poprzyklejały mi się do gofrownicy i nie urosły. Gofrownica ma odpowiednią moc. Nie wiem co zrobiłam źle ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2020
Może za wcześnie wylałaś ciasto lub za wcześnie otworzyłaś gofrownicę- z goframi trzeba cierpliwości podczas wypiekania 😉
Aga
Dodano opinię: 07.10.2020
100 g świeżego szpinaku to będą ok. 2 szklanki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.10.2020
Garść liści szpinaku to ok. 35g
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 18.10.2020
Do Aga- gofrownica wyglada jak moja z lidla. Wszystkie mi sie w niej udaja. Ustawiam moc regulacji na 5 . Jak zapali sie zielona lampka szybko smaruje pedzelkiem oliwką, wlewam ciasto i zamykam. Piekę 8 minut. Nie zagladam w miedzy czasie. Przed kazdym smaruje pedzelkiem lekko oliwka. Prawie wszystkie przepisy alaantkowe na gofru juz w niej robilam kilkakrotnie. Kazde sie udaly jak do tej pory. I kazde piekę 8 minut. Bo tyle moj sprzet potrzebuje. Ciasto robie zawsze dokladnie jak w przepisie. Powodzenia !
Anna
Dodano opinię: 18.10.2020
W tej serduszkowej gofrownicy też tak mi się działo. Piekłam dłużej to raz miałam problem z jej otwarciem. W końcu odżałowałam kasę i kupiłam Dezala i jest mega różnica! 🙂
Gofry wyszły super. Zrobiłam z mrożonego szpinaku, ale przez noc go rozmroziłam i rano odsączyłam z nadmiaru wody. Same są trochę bez smaku, ale z serkiem śmietankowym Arla czy razem z wędzonym łososiem i kiełkami – super!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
wow- na wypasie.
Judyta
Dodano opinię: 30.10.2020
Czy to ciasto ma być tak bardzo rzadkie???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Powinno być gęste, jak na typowe gofry.
Judyta
Dodano opinię: 28.11.2020
Może dlatego że u mnie się blenduje jak na smoothie, ale wyszły ok. Może jeden się przyklei. Dziś robię znowu i ciasto rzadkie?
Ilona_M
Dodano opinię: 04.12.2020
Czy można je zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Nigdy nie próbowałyśmy, ale raczej nie. Podejdą wilgocią i zrobią się gumowate.
Beata
Dodano opinię: 03.02.2021
Ja mroziłam. Później ,,odgrzewam” w gofrownicy i są super 🙂
Basia
Dodano opinię: 16.01.2021
Jaka gofrownice uzywacie? W mojej wycjodza gofry zwykle a te aby byly chrupiace to w srodku okropny kolor
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
https://www.ceneo.pl/13500718#cid=32923&crid=327741&pid=17115
Aga
Dodano opinię: 27.04.2021
Dodałam banana żeby przekonać 2,5- latka do szpinaku i udało się 🙂 wyszły świetne
Karolina
Dodano opinię: 15.05.2021
A jest jakiś serek, którym mogę posmarować gofry 8-miesięcznemu niemowlakowi? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ps: uwielbiam te stronę!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Po prostu serek o dobrym składzie.
Ania
Dodano opinię: 16.05.2021
Są mega❤️pycha
Ania
Dodano opinię: 16.05.2021
Foto
Daria
Dodano opinię: 30.08.2021
Aniuuu jak masz model gofrownica????
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
cieszymy się, że smakują
Domi z dominikaklimek.pl
Dodano opinię: 20.05.2021
O jacie! Kocham zielone gofry! Piękne zdjęcia! *.*
Daria
Dodano opinię: 30.08.2021
Ogólnie w smaku wyszly cudowne ! Ale gofrownica kiepska więc wszytko zjadła mama bo wyszły glutowate… czy możecie napisać jaki macie model gofrownicy ? Chyba zakupie taka sama bo Wasze No to slinka cieknie ohhhh ….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Mamy Dezal
MagdaŚ
Dodano opinię: 01.12.2021
Czy do ciasta moge dodać zioła: oregano, tymianek, zioła prowansalskie ? Gofry dla 9-cio miesięcznego maluszka.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Pewnie
Zuza
Dodano opinię: 05.02.2022
Czy Wasze gofry z tego przepisu są chrupiące? U nas wyszły pyszne w smaku, piękne w wyglądzie, ale kompletnie nie są chrupiące
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie. Dużo zależy od czasu wypiekania
Kasia
Dodano opinię: 09.04.2022
Dzień dobry – wyjaśnienie proszę, czy dzieciom poniżej 12mż można podawać miód? Widzę go tutaj często w przepisach, ale moja pediatra mówi, że nie można podawać dziecku poniżej roku miodu ze względu na możliwość wystąpienia botulizmu dziecięcego. Jak to w końcu jest? I czy można poprosić o jakieś źródła w tym temacie?
Katarzyna
Dodano opinię: 09.04.2022
Dobra, już sama sobie wyjaśniłam – widzę że jest akapit, żeby pominąć dla niemowlaka!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
Miód po roku. Przepisy z miodem są u nas po roku lub w treści jest napisane, by go pominąć dla niemowlaka lub zastąpić czymś innym.
Magda
Dodano opinię: 26.03.2022
Dzisiaj robiłam gofry! Moja Marcelinka ma skończone 9msc i jest strasznym niejadkiem… Gofry wcinała aż jej się uszy trzęsły 😁🤣 bardzo polecam są przepyszne. Na pewno u nas zagoszczą na dłużej. Pozdrawiam
Magda
Dodano opinię: 26.03.2022
Super!