Zblenduj drobno surowy szpinak. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź.
Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, wciśnij czosnek wyciśnięty przez praskę i pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Do głębokiego talerza wsyp bułkę. Formuj w dłoniach kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
Rozgrzej niewielką ilość oleju* na patelni i smaż kotlety z obu stron do zrumienienia na niewielkim ogniu pod przykryciem. Około 10 minut na jedną stronę.
Niemowlakowi możesz kotlety upiec w piekarniku nagrzanym do 180’C z termoobiegiem przez 20 minut. Nie obtaczaj wówczas kotletów w bułce tartej. Uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem. Możesz również udusić je w niewielkiej ilości wody.
Dorosłym i starszakom mięso dopraw odrobiną soli.
* Smażenie kotletów nie musi odbywać się w głębokim tłuszczu. Wystarczy niewielka jego ilość, niewielki gaz i przykrycie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (43)
Ewelina
Dodano opinię: 02.07.2019
A można zamiast smażyć zrobić w sosie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Ewa
Dodano opinię: 02.07.2019
Czy liście szpinaku można blendowac z woda? Czy mówimy o blenderze kielichowym czy ręcznym czy rozdrabniaczu? A może lepiej użyć mrożony szpinak, który już jest rozdrobniony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2019
Rozdrabniamy w malakserze
Sylwia
Dodano opinię: 02.07.2019
Czy rocznemu dziecku mięso drobiowe można wyjątkowo zastąpić mielonym wołowym? Nie ma żadnych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego wieprzowego/wołowego (czy można je podawać sporadycznie?)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.07.2019
można
Angelika
Dodano opinię: 02.07.2019
A jeśli nie mam świeżego tylko w lodówce zalega mi mrożony to ile mogę dodać?
Monika
Dodano opinię: 03.07.2019
Można pominąć jajko? Ewentualnie czym zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
mozna pominac
Kasia
Dodano opinię: 03.07.2019
Czy po roczku można podać podsmażone kotlety?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.07.2019
jasne:)
Ewelina
Dodano opinię: 03.07.2019
Już sobie odpowiedziałam na swoje pytanie 😉 Puplpety obtoczyłam w bułce tartej wymieszanej z mąką, leciutko podsmażyłam (żeby się nie rozpadły) i ugotowałam razem z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodałam koperek z czosnkiem podsmażone na maśle i zaprawiłam mąką, żeby sos zgęstniał. Mały wcinał aż mu się uszy trzęsły 🙂
A i właśnie, zrobiłam tak jak jest w przepisie, a masa na pupety wyszła wodnista, musiałam dodać bułki tartej.
Gosia
Dodano opinię: 27.02.2020
To chyba malo zdrowa opcja:p
Agata
Dodano opinię: 04.07.2019
Witam. A zamiast kaszy manny może być kasza jaglana? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
nie, moze być tarta bułka
Hania
Dodano opinię: 05.07.2019
Na pewno 200g szpinaku? Mi wyszły za bardzo szpinakowe albo miałam jakiś zły szpinak. Szpinak baby liście? Lub za drobno zblendowalam
Anna
Dodano opinię: 06.07.2019
Czy moze byc szpinak mrozony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak
Kasia
Dodano opinię: 07.07.2019
Wyszły super! Myślicie że nadają się do mrożenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.07.2019
tak
Gosia
Dodano opinię: 11.07.2019
Ile kotletow na obiad powinno zjeść 9 miesięczne dziecko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
Tyle, ile zechce
Sara
Dodano opinię: 22.07.2019
Hmmm a mi wyszły całkowicie zielone jak shrek i troche zbyt ciapkowate…nie wiem dlaczego, robilam wszystki wg przepisu
Justyna
Dodano opinię: 25.07.2019
Czym zastąpić kasze manne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Bułką tarta
Ania
Dodano opinię: 26.07.2019
Sara ja dałam troszkę mniej szpinaku niż w przepisie i wyszło.
Bardzo nam smakowały.
Codziennie korzystamy z Waszych przepisów ?
Ewa
Dodano opinię: 29.07.2019
Czy można użyć mrożonego szpinaku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
Agnieszka
Dodano opinię: 06.08.2019
Kotlety przepyszne, szkoda że moja 2 latka pogardziła i nawet nie spróbowała. Chyba kolor jej nie spasował.
Gosia
Dodano opinię: 11.08.2019
A czy moge dsypac szpinaku liofilizowanego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
tak
Asia
Dodano opinię: 18.09.2019
Dla mnie niezjadliwe. Ale mój roczniak się zajadał 🙂
Julita
Dodano opinię: 25.09.2019
Pyszności! Dodałam surową cebulę i szczyptę kminu rzymskiego, a do blendowanego szpinaku dorzuciłam trochę czosnku. Kotlety poodpiekłam w piekarniku w 230 st. przez 15 minut, potem zmniejszyłam temp. do 180 st. i zalałam sosem z posiekanych pomidorów bez skórki i zmiażdżonych ząbków czosnku. Po kolejnych 20 minutach kotleciki były idealne – pyszne i delikatne! Dorosłe łasuchy na wierzch dostały odrobinę sera. Chciałam zrobić zdjęcie, ale wszystko znikło bez śladu. Genialny przepis!
Julita
Dodano opinię: 27.10.2019
Moja córka wybrzydzała zawsze widząc kawałki cebuli w mięsie, zaczęłam cebulę trzeć na tarce. Od teraz już nie robię inaczej mielonego, ma intensywniejszy smak i jest soczystsze, ten przepis zrobiłam w dwóch wersjach, tarta cebula jest zdecydowanie lepsza, polecam 🙂
Mama Natalia
Dodano opinię: 14.12.2019
Bardzo dobre, ja nie dałam aż 200g, wydało mi się to za dużo, zwłaszcza że po zblendowaniu wyszla mi papka szpinakowa i bałam się że się kotlety nie upieką (bo ja piekłam je), ale smak szpinakowy super, mi smakowały, trzy zjadłam, hehe, i mój roczniak też ze smakiem zajadał, całkiem sporo, natomiast starsze, cóż, zielone kotlety to coś absolutnie niejadalnego? ale nie poddaję się
Magda
Dodano opinię: 04.01.2020
Pierwsza wersja szpinaku która zaakceptowali moje dziecko. Dziękuję ?
Patrycja
Dodano opinię: 08.01.2020
A można je zrobić na parze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
tak
Patrycja
Dodano opinię: 11.01.2020
Właśnie jesteśmy w trakcie jedzenia , dla mnie bomba. Mojemu 10-cio miesięcznemu zuczkowi tez przypasowaly ? zamiast blendowanego szpinaku posiekałam. Wyszły pyszne 🙂
Aga
Dodano opinię: 18.02.2020
Czy można zamrozić i odgrzać dla 10 miesięcznego dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2020
tak
Ewa
Dodano opinię: 17.08.2020
Czy zamiast można użyć kaszy gryczanej niepalonej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Bardziej bułka tarta, bo chodzi o spoiwo i coś co zwiąże wilgoć.