Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 lipca 2019

Zielone mielone ze szpinakiem (kotlety Shreka)

Kotlety mielone w wersji turbo, bo ze szpinakiem. Jeszcze więcej wartości. Są miękkie i wygodne do chwycenia w rączkę.

Zielone mielone ze szpinakiem

Zielone mielone ze szpinakiem (kotlety Shreka)

Zielone mielone to kolor i smak, który być może zachęci marudy do jedzenia. Do tego warzywa ukryte w kotlecie… I mniam i zdrowo 😉

Składniki:

400 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z piersi i ud kurczaka)
200 g liści świeżego szpinaku
1 jajko
1,5 łyżki kaszy manny
2 małe ząbki czosnku
1/2 cebuli
szczypta pieprzu
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Zblenduj drobno surowy szpinak. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź.

Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, wciśnij czosnek wyciśnięty przez praskę i pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

Do głębokiego talerza wsyp bułkę. Formuj w dłoniach kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.

Rozgrzej niewielką ilość oleju* na patelni i smaż kotlety z obu stron do zrumienienia na niewielkim ogniu pod przykryciem. Około 10 minut na jedną stronę.

Niemowlakowi możesz kotlety upiec w piekarniku nagrzanym do 180’C z termoobiegiem przez 20 minut. Nie obtaczaj wówczas kotletów w bułce tartej. Uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem. Możesz również udusić je w niewielkiej ilości wody.

Dorosłym i starszakom mięso dopraw odrobiną soli.

* Smażenie kotletów nie musi odbywać się w głębokim tłuszczu. Wystarczy niewielka jego ilość, niewielki gaz i przykrycie.

Zielone mielone ze szpinakiem
Zielone mielone ze szpinakiem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (43)

Ewelina

Dodano opinię: 02.07.2019

A można zamiast smażyć zrobić w sosie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Ewa

Dodano opinię: 02.07.2019

Czy liście szpinaku można blendowac z woda? Czy mówimy o blenderze kielichowym czy ręcznym czy rozdrabniaczu? A może lepiej użyć mrożony szpinak, który już jest rozdrobniony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

Rozdrabniamy w malakserze

Sylwia

Dodano opinię: 02.07.2019

Czy rocznemu dziecku mięso drobiowe można wyjątkowo zastąpić mielonym wołowym? Nie ma żadnych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego wieprzowego/wołowego (czy można je podawać sporadycznie?)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.07.2019

można

Angelika

Dodano opinię: 02.07.2019

A jeśli nie mam świeżego tylko w lodówce zalega mi mrożony to ile mogę dodać?

Monika

Dodano opinię: 03.07.2019

Można pominąć jajko? Ewentualnie czym zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

mozna pominac

Kasia

Dodano opinię: 03.07.2019

Czy po roczku można podać podsmażone kotlety?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.07.2019

jasne:)

Ewelina

Dodano opinię: 03.07.2019

Już sobie odpowiedziałam na swoje pytanie 😉 Puplpety obtoczyłam w bułce tartej wymieszanej z mąką, leciutko podsmażyłam (żeby się nie rozpadły) i ugotowałam razem z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodałam koperek z czosnkiem podsmażone na maśle i zaprawiłam mąką, żeby sos zgęstniał. Mały wcinał aż mu się uszy trzęsły 🙂
A i właśnie, zrobiłam tak jak jest w przepisie, a masa na pupety wyszła wodnista, musiałam dodać bułki tartej.

Gosia

Dodano opinię: 27.02.2020

To chyba malo zdrowa opcja:p

Agata

Dodano opinię: 04.07.2019

Witam. A zamiast kaszy manny może być kasza jaglana? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

nie, moze być tarta bułka

Hania

Dodano opinię: 05.07.2019

Na pewno 200g szpinaku? Mi wyszły za bardzo szpinakowe albo miałam jakiś zły szpinak. Szpinak baby liście? Lub za drobno zblendowalam

Anna

Dodano opinię: 06.07.2019

Czy moze byc szpinak mrozony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

tak

Kasia

Dodano opinię: 07.07.2019

Wyszły super! Myślicie że nadają się do mrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.07.2019

tak

Gosia

Dodano opinię: 11.07.2019

Ile kotletow na obiad powinno zjeść 9 miesięczne dziecko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

Tyle, ile zechce

Sara

Dodano opinię: 22.07.2019

Hmmm a mi wyszły całkowicie zielone jak shrek i troche zbyt ciapkowate…nie wiem dlaczego, robilam wszystki wg przepisu

Justyna

Dodano opinię: 25.07.2019

Czym zastąpić kasze manne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Bułką tarta

Ania

Dodano opinię: 26.07.2019

Sara ja dałam troszkę mniej szpinaku niż w przepisie i wyszło.
Bardzo nam smakowały.
Codziennie korzystamy z Waszych przepisów ?

Ewa

Dodano opinię: 29.07.2019

Czy można użyć mrożonego szpinaku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 06.08.2019

Kotlety przepyszne, szkoda że moja 2 latka pogardziła i nawet nie spróbowała. Chyba kolor jej nie spasował.

Gosia

Dodano opinię: 11.08.2019

A czy moge dsypac szpinaku liofilizowanego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Asia

Dodano opinię: 18.09.2019

Dla mnie niezjadliwe. Ale mój roczniak się zajadał 🙂

Julita

Dodano opinię: 25.09.2019

Pyszności! Dodałam surową cebulę i szczyptę kminu rzymskiego, a do blendowanego szpinaku dorzuciłam trochę czosnku. Kotlety poodpiekłam w piekarniku w 230 st. przez 15 minut, potem zmniejszyłam temp. do 180 st. i zalałam sosem z posiekanych pomidorów bez skórki i zmiażdżonych ząbków czosnku. Po kolejnych 20 minutach kotleciki były idealne – pyszne i delikatne! Dorosłe łasuchy na wierzch dostały odrobinę sera. Chciałam zrobić zdjęcie, ale wszystko znikło bez śladu. Genialny przepis!

Julita

Dodano opinię: 27.10.2019

Moja córka wybrzydzała zawsze widząc kawałki cebuli w mięsie, zaczęłam cebulę trzeć na tarce. Od teraz już nie robię inaczej mielonego, ma intensywniejszy smak i jest soczystsze, ten przepis zrobiłam w dwóch wersjach, tarta cebula jest zdecydowanie lepsza, polecam 🙂

Mama Natalia

Dodano opinię: 14.12.2019

Bardzo dobre, ja nie dałam aż 200g, wydało mi się to za dużo, zwłaszcza że po zblendowaniu wyszla mi papka szpinakowa i bałam się że się kotlety nie upieką (bo ja piekłam je), ale smak szpinakowy super, mi smakowały, trzy zjadłam, hehe, i mój roczniak też ze smakiem zajadał, całkiem sporo, natomiast starsze, cóż, zielone kotlety to coś absolutnie niejadalnego? ale nie poddaję się

Magda

Dodano opinię: 04.01.2020

Pierwsza wersja szpinaku która zaakceptowali moje dziecko. Dziękuję ?

Patrycja

Dodano opinię: 08.01.2020

A można je zrobić na parze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

tak

Patrycja

Dodano opinię: 11.01.2020

Właśnie jesteśmy w trakcie jedzenia , dla mnie bomba. Mojemu 10-cio miesięcznemu zuczkowi tez przypasowaly ? zamiast blendowanego szpinaku posiekałam. Wyszły pyszne 🙂

Aga

Dodano opinię: 18.02.2020

Czy można zamrozić i odgrzać dla 10 miesięcznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2020

tak

Ewa

Dodano opinię: 17.08.2020

Czy zamiast można użyć kaszy gryczanej niepalonej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Bardziej bułka tarta, bo chodzi o spoiwo i coś co zwiąże wilgoć.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek