jajko;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
około 250 g. szpinaku (u mnie świeży);
ząbek czosnku;
kawałek białego sera;
sok z cytryny;
zmielone pestki dyni na panierkę.
Ziemniaki obrać, ugotować, wycisnąć przez praskę i ostudzić. Liście szpinaku umyć, oderwać twarde łodyżki.Porwać i chwilę poddusić. Jeśli szpinak jest mrożony, poddusić i wyparować wodę. Dodać sok z cytryny (kilka kropel) i wyciśnięty czosnek. Ostudzić i pokruszyć odrobinę białego sera-wymieszać.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, dodać jajko, mąkę i wymieszać. Formować kulki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, złożyć na pół, zacisnąć brzegi i uformować płaski kotlet. Obtoczyć w dyni i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu do zrumienienia lub upiec w piekarniku(ja smażyłam).
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, a do nadzienia zamiast sera białego dodałam parmezan.Podałam z sosem czosnkowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Anonymous
Dodano opinię: 15.01.2015
Witam:) czy mozna te kotleciki upiec w piekarniku????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2015
Tak,można upiec w piekarniku. Nawet w przepisie napisałam;):)Pozdrawiam serdecznie:)
Anonymous
Dodano opinię: 23.02.2015
…. ale jak obtoczyć w dyni?? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2015
Pestki z dyni należy uprzednio zblendować, by powstał z nich proszek. Wówczas łatwo opanierować kotleciki:)
Beata
Dodano opinię: 16.10.2015
czy mozna czymś zastapić zmielone pestki z dyni ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2015
Zmielonymi pestkami słonecznika, płatkami kukurydzianymi, orzechami.
MamaAntka15012015
Dodano opinię: 04.11.2015
Czy zamiast jajka, mogę użyć czegoś innego np. siemię lniane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2015
Nigdy nie praktykowałam.Wydaje mi się, że konsytencja będzie za rzadka.
Marlena
Dodano opinię: 12.02.2016
Pyszne!!! Smakowały wszystkim – nawet Franek więcej zjadł niż rozrzucił:)
Monika
Dodano opinię: 19.05.2016
W tym piekarniku to jak długo i na ile stopni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2016
190 'C około 30 minut
Ania
Dodano opinię: 18.12.2016
u nas bardziej sprawdziła się zwykła mąka pszenna… ta ziemniaczana sprawiła, że kluchy lekko się ciągną 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
A my to lubimy:)Ale fakt, z pszenną też smacznie.
Isabel99
Dodano opinię: 17.02.2017
Pyszne 🙂 Mój mały dziś kończy 9 mies. imu bardzo smakowało 🙂 Jedyna zmiana to zamiast białego sera dałam troche mascarpone i piekły się w piekarniku (bo mniej uwagi potrzebują) 🙂 Na pewno trafią do naszego jadłospisu 🙂
Aga
Dodano opinię: 14.01.2018
Hej,
Czy to ciasto ziemniaczane powinno wyjść mocno zwarte? Bo mi wyszło bardzo mokre i z tego się kulki nie da zrobić. Nie trzeba więcej mąki niż 4 łyżki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Powinno być zwarte.
Monika
Dodano opinię: 13.05.2020
Można pominąć biały ser? Synek jest uczulony na bmk
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Możesz pominąć.
Marta
Dodano opinię: 24.01.2021
A czy zamiast Mąki ziemniaczanej można użyć mogliście ciecierzycy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Raczej tak.
Magdalena
Dodano opinię: 27.07.2021
Czy zamiast białego sera może być ser mozzarella (kulka)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Nie bardzo, to inny typ sera pod każdym względem.
SK
Dodano opinię: 06.12.2021
Czy moze to być panierka z innych nasion?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie