Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 maja 2014

„Ziemniaczane kotlety ze szpinakiem”

1 kg. ziemniaków; jajko; 4 łyżki mąki ziemniaczanej; około 250 g. szpinaku (u mnie świeży); ząbek czosnku; kawałek białego sera; sok z cytryny; zmielone pestki dyni na panierkę. Ziemniaki obrać, ugotować, wycisnąć przez praskę i ostudzić. Liście szpinaku umyć, oderwać twarde łodyżki.Porwać i chwilę poddusić. Jeśli szpinak jest mrożony, poddusić i wyparować wodę. Dodać sok...

1 kg. ziemniaków;
jajko;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
około 250 g. szpinaku (u mnie świeży);
ząbek czosnku;
kawałek białego sera;
sok z cytryny;
zmielone pestki dyni na panierkę.

Ziemniaki obrać, ugotować, wycisnąć przez praskę i ostudzić. Liście szpinaku umyć, oderwać twarde łodyżki.Porwać i chwilę poddusić. Jeśli szpinak jest mrożony, poddusić i wyparować wodę. Dodać sok z cytryny (kilka kropel) i wyciśnięty czosnek. Ostudzić i pokruszyć odrobinę białego sera-wymieszać.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, dodać jajko, mąkę i wymieszać. Formować kulki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, złożyć na pół, zacisnąć brzegi i uformować płaski kotlet. Obtoczyć w dyni i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu do zrumienienia lub upiec w piekarniku(ja smażyłam).
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, a do nadzienia zamiast sera białego dodałam parmezan.Podałam z sosem czosnkowym.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (24)

Anonymous

Dodano opinię: 15.01.2015

Witam:) czy mozna te kotleciki upiec w piekarniku????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2015

Tak,można upiec w piekarniku. Nawet w przepisie napisałam;):)Pozdrawiam serdecznie:)

Anonymous

Dodano opinię: 23.02.2015

…. ale jak obtoczyć w dyni?? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2015

Pestki z dyni należy uprzednio zblendować, by powstał z nich proszek. Wówczas łatwo opanierować kotleciki:)

Beata

Dodano opinię: 16.10.2015

czy mozna czymś zastapić zmielone pestki z dyni ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2015

Zmielonymi pestkami słonecznika, płatkami kukurydzianymi, orzechami.

MamaAntka15012015

Dodano opinię: 04.11.2015

Czy zamiast jajka, mogę użyć czegoś innego np. siemię lniane?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2015

Nigdy nie praktykowałam.Wydaje mi się, że konsytencja będzie za rzadka.

Marlena

Dodano opinię: 12.02.2016

Pyszne!!! Smakowały wszystkim – nawet Franek więcej zjadł niż rozrzucił:)

Monika

Dodano opinię: 19.05.2016

W tym piekarniku to jak długo i na ile stopni? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

190 'C około 30 minut

Ania

Dodano opinię: 18.12.2016

u nas bardziej sprawdziła się zwykła mąka pszenna… ta ziemniaczana sprawiła, że kluchy lekko się ciągną 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

A my to lubimy:)Ale fakt, z pszenną też smacznie.

Isabel99

Dodano opinię: 17.02.2017

Pyszne 🙂 Mój mały dziś kończy 9 mies. imu bardzo smakowało 🙂 Jedyna zmiana to zamiast białego sera dałam troche mascarpone i piekły się w piekarniku (bo mniej uwagi potrzebują) 🙂 Na pewno trafią do naszego jadłospisu 🙂

Aga

Dodano opinię: 14.01.2018

Hej,
Czy to ciasto ziemniaczane powinno wyjść mocno zwarte? Bo mi wyszło bardzo mokre i z tego się kulki nie da zrobić. Nie trzeba więcej mąki niż 4 łyżki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Powinno być zwarte.

Monika

Dodano opinię: 13.05.2020

Można pominąć biały ser? Synek jest uczulony na bmk

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Możesz pominąć.

Marta

Dodano opinię: 24.01.2021

A czy zamiast Mąki ziemniaczanej można użyć mogliście ciecierzycy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Raczej tak.

Magdalena

Dodano opinię: 27.07.2021

Czy zamiast białego sera może być ser mozzarella (kulka)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Nie bardzo, to inny typ sera pod każdym względem.

SK

Dodano opinię: 06.12.2021

Czy moze to być panierka z innych nasion?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek