Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 lipca 2020

Zupa krem z bobu

Kto tam mówił, że bobu nie lubi, czy tam bób jego:) A może dziecko nie chce, bo kształt ble i żle z oczu patrzy:) To łapcie taką zupkę. Wcale o bobie wspominać nie trzeba. No i… nie obawiajcie się wietrznych nocy… jest luz, hahaha. ZOBACZ FILTRY, KTÓRYCH UŻYWAMY składniki: około 1/2 l bulionu/wody 200 g...

Kto tam mówił, że bobu nie lubi, czy tam bób jego:) A może dziecko nie chce, bo kształt ble i żle z oczu patrzy:) To łapcie taką zupkę. Wcale o bobie wspominać nie trzeba. No i… nie obawiajcie się wietrznych nocy… jest luz, hahaha.


ZOBACZ FILTRY, KTÓRYCH UŻYWAMY

składniki:

  • około 1/2 l bulionu/wody
  • 200 g bobu,
  • 1 por (biała część),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • szczypta pieprzu,
  • olej rzepakowy (około 2 łyżek),
  • opcjonalnie parmezan do posypania,
  • 3 kromki chleba na grzanki+olej+ 2 ząbki czosnku (pokrojone w ćwiartki)

Wypłucz bób i dodaj go do gotującej się wody. Gotuj około 10 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę, por i czosnek w talarki, ziemniaki w kostkę. Koperek posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, por i czosnek i zeszklij około 5 minut. Dodaj ziemniaki, podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Dodaj bób, zalej całość wodą/bulionem. Powinna być około 1/2 cm powyżej warzyw. Gotuj całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Zblenduj całość, dodaj pieprz i koperek, i zamieszaj.

Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w kostkę, na patelni rozgrzej olej razem z czosnkiem. Dodaj chleb i smaż go mieszając do zrumienienia. Posyp zupę grzankami i parmezanem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

Alicja

Dodano opinię: 29.07.2020

Zupa rewelacja?. Dziś gościła na naszym stole. Syn zjadł ze smakiem Zdecydowanie polecamy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Też ją kochamy. Jest bombowa ;P

Megi

Dodano opinię: 08.08.2020

Bobowa bomba! Świetny i szybki w wykonaniu przepis. Mała wybrała jednak bób w normalnej formie, ale za to dla rodziców się więcej zupy ostało 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

O tak, to prawdziwa bomba, pod każdym względem ;P

Basiaa

Dodano opinię: 26.10.2020

Ta zupa to arcydzieło! Zrobiłam w wersji z wodą i bez parmezanu, a cebule, pora i czosnek podszkliłam na łyżce masła. Bardzo smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Trochę czasochłonna przez konieczność obierania bobu, ale efekt końcowy jak najbardziej wart poświęconego czasu. Bardzo dziękuję za ten przepis!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.10.2020

Dziękujemy.

Marlena

Dodano opinię: 08.01.2021

A z mrożonego ktoś robił? Chyba też da radę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Da radę.

Joanna

Dodano opinię: 25.03.2021

A jeśli nie obierzemy bobu to wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Wyjdzie, ale ciężko będzie dobrze zblendować, bo skórki są jednak dosyć twarde

Kasia

Dodano opinię: 15.04.2021

A czy można pominąć ziemniaki lub czymś je zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Bez ziemniaków będzie po prostu rzadsza.

Kopciuszek

Dodano opinię: 04.06.2022

Zupa smaczna, ale bardzo czasochłonna. Raczej dla kilkuletnich dzieci, bo można je wtedy zaangażować w obieranie bobu – przy niemowlęciu za dużo czasu na to schodzi.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek