Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Paprykę przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego, cebule obierz i pokrój na ćwiartki, marchewkę obierz i pokrój w grube plastry, czosnku nie obieraj. Wszystkie warzywa połóż na blaszce, skrop obficie oliwą i posól. Piecz około 20-25 minut.
Warzywa ostudź chwilę. Zdejmij skórę z papryki i wyciśnij czosnek z łupinek (lekko wyjdzie). Przełóż warzywa do malaksera, dodaj listki z bazylii, zalej bulionem/wodą i zblenduj na gładki krem. Przelej krem do garnka, dodaj passatę, pieprz, zamieszaj i zagotuj całość. Gotuj około 3 minut na małym ogniu i wyłącz palnik.
Podawaj polane oliwą z oliwek. Do tej zupy pasują grzanki lub lane kluseczki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Natalia
Dodano opinię: 05.10.2023
Zupa przepyszna! U nas wjechała na jesienną kolację:) 2latka wcinała z dokladką mocząc sobie w niej bułe😅