Składniki:
2 selery;
2 ziemniaki;
ząbek czosnku;
cebula (mała);
szklanka bulionu warzywnego (przepis Ani na bulion);
oliwa z oliwek;
pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
2 łyżki jogurtu naturalnego (nie koniecznie);
pieprz;
dla dorosłych: sól i ser pleśniowy rokpol.
grzanki:
ulubiony chleb pokrojony w małą kosteczkę, usmażony na chrupko na suchej patelni teflonowej.
Nie miałam akurat bulionu pod ręką więc musiałam zrobić nowy. Część włoszczyzny Ala zjadła jako przekąskę, a seler i ziemniaki użyłam do zupy.
Ale jeśli macie bulion w lodówce to wykonanie zupy jest takie:
Selery i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
W garnku rozgrzewamy oliwę (ok. 2 łyżek) i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Podsmażamy dosłownie chwilkę, zalewamy bulionem. Dodajemy ugotowane warzywa i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy pod przykryciem (ok. 10min.). Blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy szczyptę pieprzu, gałkę m., jogurt. Posypujemy zupę dużą ilością grzanek i mieszamy (to ułatwienie dla dziecka, które je tylko rączkami- będzie wybierało zatopione w zupie grzanki, można też nalać samą zupę do kubka i tak podać dziecku, wtedy lepiej zrobić rzadszą zupę by łatwiej się dziecku piło).
Dorosłym polecam dodać soli i pokruszyć rokpol (jeszcze chwilę zupę wtedy pogotować by ser się roztopił). Wlać do miseczek i posypać grzankami. Mniammmmm!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (9)
Kasia
Dodano opinię: 06.03.2016
w jaki sposób i jak długo można przechowywać takie domowe grzanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2016
Raczej ich nie przechowujemy zjadamy od razu:) Ale myslę że w puszce po piernikach mogą trochę poleżeć:)
Asia
Dodano opinię: 09.05.2017
Czy można mrozić taką zupę krem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Nie mroziłyśmy. Probuj.
Ola
Dodano opinię: 21.01.2019
od którego miesiąca można dawać tę zupkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
po 6
Agnieszka
Dodano opinię: 14.04.2019
Zawsze kiedy robiłam grzanki na patelni, strasznie mi się patelnia przypalała od okruszków z grzanek. Od jakiegoś czasu robię w piekarniku, pokrojony w kostkę chleb albo bułkę polewam roztopionym masłem/oliwą z przyprawami (wyciśnięty czosnek, natka pietruszki, koperek, itp), mieszam i piekę w żaroodpornym naczyniu. Nic się nie przypala, grzanki są pysznie chrupiące a w domu rozlega się piękny zapach 🙂
Polecam 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 03.06.2019
Czy można bez bulionu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
tak