Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 sierpnia 2014

„Zupa krem z selera”

Składniki: 2 selery; 2 ziemniaki; ząbek czosnku; cebula (mała); szklanka bulionu warzywnego (przepis Ani na bulion); oliwa z oliwek; pół łyżeczki gałki muszkatołowej; 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie koniecznie); pieprz; dla dorosłych: sól i ser pleśniowy rokpol. grzanki: ulubiony chleb pokrojony w małą kosteczkę, usmażony na chrupko na suchej patelni teflonowej. Nie miałam akurat bulionu...

Składniki:
2 selery;
2 ziemniaki;
ząbek czosnku;
cebula (mała);
szklanka bulionu warzywnego (przepis Ani na bulion);
oliwa z oliwek;
pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
2 łyżki jogurtu naturalnego (nie koniecznie);
pieprz;
dla dorosłych: sól i ser pleśniowy rokpol.

grzanki:
ulubiony chleb pokrojony w małą kosteczkę, usmażony na chrupko na suchej patelni teflonowej.

Nie miałam akurat bulionu pod ręką więc musiałam zrobić nowy. Część włoszczyzny Ala zjadła jako przekąskę, a seler i ziemniaki użyłam do zupy.
Ale jeśli macie bulion w lodówce to wykonanie zupy jest takie:

Selery i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
W garnku rozgrzewamy oliwę (ok. 2 łyżek) i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Podsmażamy dosłownie chwilkę, zalewamy bulionem. Dodajemy ugotowane warzywa i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy pod przykryciem (ok. 10min.). Blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy szczyptę pieprzu, gałkę m., jogurt. Posypujemy zupę dużą ilością grzanek i mieszamy (to ułatwienie dla dziecka, które je tylko rączkami- będzie wybierało zatopione w zupie grzanki, można też nalać samą zupę do kubka i tak podać dziecku, wtedy lepiej zrobić rzadszą zupę by łatwiej się dziecku piło).
Dorosłym polecam dodać soli i pokruszyć rokpol (jeszcze chwilę zupę wtedy pogotować by ser się roztopił). Wlać do miseczek i posypać grzankami. Mniammmmm!

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (9)

Kasia

Dodano opinię: 06.03.2016

w jaki sposób i jak długo można przechowywać takie domowe grzanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2016

Raczej ich nie przechowujemy zjadamy od razu:) Ale myslę że w puszce po piernikach mogą trochę poleżeć:)

Asia

Dodano opinię: 09.05.2017

Czy można mrozić taką zupę krem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Nie mroziłyśmy. Probuj.

Ola

Dodano opinię: 21.01.2019

od którego miesiąca można dawać tę zupkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

po 6

Agnieszka

Dodano opinię: 14.04.2019

Zawsze kiedy robiłam grzanki na patelni, strasznie mi się patelnia przypalała od okruszków z grzanek. Od jakiegoś czasu robię w piekarniku, pokrojony w kostkę chleb albo bułkę polewam roztopionym masłem/oliwą z przyprawami (wyciśnięty czosnek, natka pietruszki, koperek, itp), mieszam i piekę w żaroodpornym naczyniu. Nic się nie przypala, grzanki są pysznie chrupiące a w domu rozlega się piękny zapach 🙂
Polecam 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 03.06.2019

Czy można bez bulionu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek