Kiszone (nie kwaszone!) ogórki są pyszne i zdrowe! W okresie jesiennym i zimowym ogórkowa zupa rozgrzeje małe i duże brzuszki, a także wzbogaci o cenne wartości odżywcze. Jedzmy zupy, na zdrowie!
Składniki:
- 2 1/2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego;
- 6 średnich ogórków kiszonych + 1 łyżka masła (masło można pominąć);
- 1 szklanka wody po w/w ogórkach;
- 2 średnie ziemniaki;
- 1 pęczek koperku;
- (wyjęte z rosołu lub z bulionu, ugotowane) 2 marchewki;1 pietruszka korzeń;1/4 dużego selera;
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej.
Często jest tak, że ugotuję rosół który mamy na dwa dni. Ale można go zawsze przerobić na inną zupę, więc do dzieła.
Ogórki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie dodaj masło i gotuj na małym ogniu ok 10 minut, aż ogórki zmiękną.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody przez 10 min.
Koperek drobno posiekaj. Ugotowane marchewki, seler i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Wywar z rosołu/ bulionu zagotuj, dodaj szklankę wody po ogórkach, starte warzywa (ogórki i włoszczyznę), posiekany koperek, ugotowane ziemniaki wraz z wodą i całość doprowadź do wrzenia.
Do szklanki wsyp 2 łyżki mąki, dodaj niewielką ilość wody (ok 1/3 szklanki) i ze dwie łyżki gotującej się zupy. Wymieszaj by powstała gęsta zawiesina a następnie przelej ją przez sitko do gotującej się zupy, by ją zagęścić i zabielić.
Gotowe:)
Maluchom zupę polecamy podawać w genialnym Doidy Cup.
Smacznego!:)
Starszakom i rodzicom zupę można doprawić solą. Zupę możesz podać z grzankiami z chleba:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (32)
Ola
Dodano opinię: 23.09.2016
Od jakiego wieku zaczelyscie powoli solic potrawy dzieciom? Z tego co czytam w zaleceniach to z soli nalezy rezygnowac przez 1 rz, a potem mozna w malych ilosciach. Synek wlasnie konczy rok i nie wiem czy nie zaczac solic. Z cukru zrezygnowalismy bez wiekszych problemow, ale ten brak soli mi przeszkadza w czesci potraw, w czesci nie ma problemu z posoleniem doroslym po wierzchu;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.09.2016
Jesli dziecko akceptuje potrawy bez soli, to tylko się cieszyć. W ogóle bym nie zaczynala dodawać. Po co wprowadzać złe nawyki, skoro udało się dotąd bez nich zyć?:) Wy sobie radźcie:) Cieszylabym się i bylabym dumna po prostu.
Jagna
Dodano opinię: 23.09.2016
A jaka różnica jest między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Takie domowe to raczej kiszone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Tak domowe to z pewnością kiszone. Te sklepowe są robione na ”szybko” a więc kwaszone substancjami nienaturalnymi.
Ania
Dodano opinię: 24.09.2016
witam serdecznie, mam pytanie odnośnie ziaren, Synek za chwile skończy 12mcy. Widzę, że u Was już wcześniej na zdj gościły ziarna. Od jakich jest najbezpieczniej rozpocząć?No i jak często je podawać?Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za liczne inspiracje:)
Ola
Dodano opinię: 27.09.2016
Niestety spodziewalam sie takiej odpowiedz;) Co zrobic, bedziemy sobie radzic:) Pyszna zupa! Przez to ze kiszone ogorki sa dosc slone to my rowneiz nie solimy;)
Judyta
Dodano opinię: 12.10.2016
"dodaj szklankę wody po ogórkach" ???
chodzi o wodę w której gotowały sie ogórki czy o zalewę w którwj sie kisiły? Bo już sama nie wiem…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.10.2016
Zalewę w której się kisiły:)
Jagna
Dodano opinię: 18.10.2016
Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę. Mój synek chyba lubi takie "kwasoty" 🙂
daria
Dodano opinię: 03.11.2016
Alusia jaka już duża!!! 🙂
Ania
Dodano opinię: 12.12.2016
A ogórki gotujemy w wodzie na poczatku, nie w rosole/ bulionie tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2016
Tak.
Marta
Dodano opinię: 29.07.2019
Ojoj, a ja to zrobilam bez wody 😛 wrzucilam starte ogorki z maslem do rondelka i mialy i tak mokro, bo wyciekla z nich kwasna woda 🙂 tak sie dusily 10 minut i wyszlo pysznie w caloksztalcie 🙂 moja pierwsza w zyciu ogorkowa i od razu sukces 🙂 dziekuje za przepis :*
Michalina
Dodano opinię: 08.01.2017
8 msc mamy,możemy taką zupke podać ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Tak.
Izka
Dodano opinię: 16.02.2017
Witam.u nas tez smakowala,chyba dlatego,ze woda z ogorkow jest solanka.ale zrobilismy troche prosciej.tj.bulion warzywny z tartej marchwi i pokrojonych w kostke ziemniakow plus kawalek pora 6cm.nie posiekanego i pietruszka i plater selera .po 15 min.dodalam starte ogorki i wode z tychze ogorkow(kwaszonke)cala gotowane na listku laurowym i 2 ziarnkach ziela ang.gotuje jeszczee max10 min.na koniec wyjmuje ziele ang,lisc,seler,por i pietrusze(te byly w calosci gotowane),dodac zamiast masla i maki,smietane do zup(ja mialam 12 proc.) I gotowe! Pierwsza ogorkowa i smakowala!!!!dziekuje za przepis
Natalia
Dodano opinię: 10.09.2017
A odnośnie tego wywaru z rosołku czy też warzywnego to ile tak mniej wiecej dać tych składników chodzi mi o warzywa i miesko ile tych sztuk i gramów. pytam bo ja zazwyczaj gotuje miesko z warzywami ale tego mieska tak z ok 30 g gotuje i tak na oko warzywa. I robiłam zupki jednodniowe ale chce wprowadzić właśnie juz na kilka dni i zapasteryzować je. Mój ma 10 mies i jesli chodzi o grudki to jeszcze w zupie ich tak nie toleruje inne potrawy zje ale w zupce jak czuje jakas grudke to wypluwa i juz nie chce jesc. Także będę musiala część zblenderować 🙂 a proszę mi napisać ile tak mniej wiecej tych składników 🙂 pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
przykro mi ale my nie ważymy i nie odmierzamy, to przepis na garnek zupy. Wywar warzywny zazwyczaj robimy na pęczku włoszczyzny.
Pati
Dodano opinię: 22.02.2018
Czy jesli dalejmy 2 kopiaste łyżki maki pszennej to danie powinno być oznaczone jako bez glutenu? sorry ze się czepiam, wiem zupę można zabielić śmietana 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2018
Dzięki za czujność, już poprawiam:)
Asia
Dodano opinię: 01.12.2018
Co do ogórkowej to z ogórków małosolnych tez jest super ogórkowa. A kwaszone ogórki to takie, które kwaszą za pomocą kwasu solnego czyli bleeeee i chemia 🙂 Przydałby się jeszcze przepis na pyszny kapuśniak z białej kapusty i buraczkowa 🙂 służę przepisem w razie czego haha 😀
Pozdrawiamy z Lilą (uwielbia wasze przepisy :* )
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
https://alaantki.mda.pl/barszcz-czerwony/
Lidia
Dodano opinię: 19.02.2019
Czy taką zupę można zamrozić?
Spring69
Dodano opinię: 21.11.2019
Ale kwaśna mi wyszła!:-/ help!
Marta
Dodano opinię: 30.03.2020
Czy mogę podać 7 m synkowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak
Dominika
Dodano opinię: 09.10.2020
Czy mąkę pszenną można zastąpić np orkiszowa albo gryczaną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2020
Orkiszowa będzie dobra.
Sys
Dodano opinię: 04.12.2020
Nigdy nie robiłam ogórkowej z mąką, za to zawsze ze śmietaną . Ogórki polecam podsmażyć na maśle, a ziemniaki gotować w rosole i jak się zrobią miękkie dodać resztę składników . O wiele mniej roboty
Marta
Dodano opinię: 25.08.2021
Czym mogę zastąpić masło alergia na bmk
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
olej
Hope
Dodano opinię: 17.06.2022
Masłem. Tyle, że klarowanym. Klarowanie oczyszcza je z białek mleka krowiego.