Bulion doprowadzamy do wrzenia. Szparagi myjemy, obieramy nożykiem z twardych włókien, kroimy na małe kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywa do bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości (nie rozgotowujemy!).
W tym samym czasie obieramy cebule, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, wrzucamy pod koniec gotowania do zupy.
Gdy zupa będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką i pieprzem. UWAGA! Jeśli mimo obrania szparagów, po zblendowaniu nadal w zupce pływają włókna, można dodatkowo przetrzeć zupę przez drobne sito. Jest to czasochłonne, jednak ja zawsze to robię:)
Żółtka mieszamy z odrobioną zupy w osobnym naczyniu. Gotową zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy żółtka energicznie mieszając. Na 1 minutę znów wstawiamy zupę na gaz, ale już nie gotujemy. Gotowe!
Maluszkom zupę podajemy w kubeczku, polecamy ten idealny Doidy Cup, a jeśli chcesz dowiedzieć się, jak nauczyć dziecko samodzielnego picia i jedzenia z kubeczka takiej zupy, zapraszamy TUTAJ
Podajemy z grzankami lub posypaną koperkiem mmmmniam!
Dorośli mogą doprawić swoją zupę solą i cukrem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (10)
Susanna szyje
Dodano opinię: 28.05.2015
Ojej aż mi ślinka pociekła! Muszę koniecznie spróbować.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.05.2015
O tak, koniecznie!
Susanna szyje
Dodano opinię: 04.06.2015
Ugotowałam i zupka przepyszna! Bardzo trafiła w moje kubki smakowe bo młody niestety wzgardził ale oczywiście jeszcze spróbuję go do niej przekonać. Wierzch zupy posypałam startym parmezanem – polecam!
Gosia
Dodano opinię: 29.05.2015
Kocham taką zupkę:)
Kasia
Dodano opinię: 04.02.2016
Sezon na szparagi bardzo krotki:( co sądzicie na temat szparagów ze słoika?
Kasiak
Dodano opinię: 05.02.2016
Sezon szparagowy krótki. Myślicie, że szparagów ze słoika można użyć?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Hmm raczej to nie będzie to samo, ale można spróbować:)
ania
Dodano opinię: 13.05.2016
a co zamiast żółtka? moja mała ma uczulenie? Może śmietana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2016
Próbuj:)
Ewelina
Dodano opinię: 11.06.2019
Kolejny przepis zaakceptowany przez mojego małego smakosza. To były jego pierwsze szparagi 🙂