Sezon na pomidory w pełni. To dobrze, bo zawierają one mnóstwo witamin i są bogate w likopen, który jest cennym antyutleniaczem. Warto je jeść każdego dnia, dlatego dziś mamy dla Was i Waszych bobasów przepyszną, kremową zupę mmm, obiecuję, że zrobicie ją jeszcze nie raz!
Składniki (na 2 porcje, więc jeśli macie dużą rodzinkę, zwiększcie ilość składników od razu):
- 8 pomidorów;
- 3 łyżki oliwy;
- 2 ząbki czosnku;
- pęczek włoszczyzny lub gotowe 1,5 szklanki bulionu;
- 3 marchewki (lub ta z włoszczyzny);
- 5 suszonych pomidorów;
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
- szczypta pieprzu.
Pomidory umyj, osusz i natnij skórkę „na krzyż” jak na zdjęciu, wstaw nacięciem do góry do płaskiego naczynia żaroodpornego. Polej oliwą, posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz 30 minut w 200’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnka.
W tym czasie przygotuj bulion KLIK, lub jeśli go posiadasz ugotuj tylko dodatkowo 3 marchewki, które „osłodzą” zupę.
Upieczone pomidory pozbaw skórki (wystarczy rozgnieśc je widelcem, a skórka sama odejdzie), przelej miąższ do wysokiego garnka.
Dodaj do miąższu z pieczonych pomidorów: pół łyżeczki suszonej bazylii, posiekane suszone pomidory, 3 ugotowane do miękkości marchewki oraz wlej 1 szklankę bulionu warzywnego. Zmiksuj całość blenderem na krem. Dodaj szczyptę pieprzu, zamieszaj i już:) Prosta, smaczna zupka gotowa!
Jeśli chcesz by zupa była rzadsza dolej do niej resztę bulionu.
Dorośli mogą sobie doprawić solą do smaku.
Maluszkom, które samodzielnie nie władają łychą można podać zupę w kubku Doidy Cup, który idealnie pasuje do małych rączek i buźki:)
Bulion do zupy
Upieczone pomidory
Rozgniecione, upieczone pomidory
Zupę możesz podać niemowlakowi w miseczce z przyssawką i pozwolić jeść samodzielnie łyżką lub nalać do kubeczka Doidy.
ZOBACZ NOWE WZORY DŁUUUGICH ŚLINIAKÓW, W SAM RAZ NA LATO!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
nina
Dodano opinię: 17.08.2015
Czy pestki pomidorów nie popsuły efektu? Może warto przetrzeć pomidory przez sitko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.08.2015
Też się nad tym zastanawiałam, ale jak zblendowałam zupę, były praktycznie niewyczuwalne.
nina
Dodano opinię: 19.08.2015
Troszeczkę zmodyfikowałam. Zrobiłam na rosołku z wiejskiego kuraka, dodałam więcej, żeby zupa była rzadsza. Miałam dużo pomidorków koktajlowych, a one są bardzo słodkie i kilka zwykłych pomidorów. Pieczone pomidory przetarłam przez sitko, żeby nie było pestek i dodałam trochę lubczyku i czarnuszki i ozdobiłam świeżą bazylią. Wyszło MEGA pyszne! Dzięki! Jestem Waszą fanką!
PS. Wasz blog jest świetny, przyjaźnie zaprojektowany (łatwo można wyszukiwać przepisy) i ładny wizualnie. Ale nie wiem, czemu wolno się ładuje. Na komputerze jeszcze jako tako, ale na tablecie ledwo co mogę coś przejrzeć :/
Susanna szyje
Dodano opinię: 18.08.2015
Zrobiłam dziś na obiad – pyszna zupka 🙂 U mnie trochę rzadsza bo z ryżem i zabielona śmietaną. Fajny wyczuwalny smak pieczonych pomidorów i pieczonego czosnku. Myślę, że już na stałe zastąpi typową pomidorówkę. Ja blendowałam wszystko i ziarenka pomidorów kompletnie mi nie przeszkadzają. Wycięłam tylko twarde gniazdka i tyle 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.08.2015
🙂 Bardzo się cieszę, że Wam smakowało!
malpa_szymapnska
Dodano opinię: 21.08.2015
Pychotka!!! i naprawdę szybko sie robi 🙂
Kasia
Dodano opinię: 24.08.2015
Zupa była u nas w weekend. Zrobiłam trochę rzadszą z makaronem. Chyba jeszcze nie widziałam żeby moja 10 miesięczna córa czymś się tak zajadala i TYLE zjadła 🙂 dziękujemy za przepis
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2015
Na zdrowie!:)
magdalena
Dodano opinię: 04.08.2016
a suszone pomidory to w zalewie , oleju czy takie suche? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Z zalewy będą idealne.
ANNA
Dodano opinię: 16.08.2016
Witam! Ten przepis już był jakiś czas temu, podobnie jak tort i placuszki. Dlaczego przepisy się powtarzają na stronie głównej?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2016
Bardzo nas cieszy, że nasi czytelnicy znaja na pamięć ponad 600 przepisów i ze wciąż im malo. To wielka radość, ze polskie rodziny zdrowo gotują. Niemniej jednak, jak każdy czlowiek i my-alaantkowe mamy, potrzebujemy urlopu, czasem nawet wyjeżdżamy:) i spędzamy czas tylko z rodzinami w oderwaniu od wirtualnego swiata. Bo nasze zycie to rodzina, a blog to pasja. Pozdrawiamy Cię serdeczne i życzymy udanego końca lata:)!
ANNA
Dodano opinię: 16.08.2016
Gotuję z Wami niemal codziennie stąd to zapytanie 🙂 Dziękuję za odpowiedź i oczywiście rozumiem- w końcu każdy musi kiedyś odpoczywać a najlepiej i najprzyjemniej odpoczywa się z rodziną :)) W takim razie proszę dobrze wykorzystać te dwa tygodnie wakacji:) Czekam z utęsknieniem na nowe przepisy i inspiracje 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2016
Pozdrawiamy również:)!
Ania
Dodano opinię: 18.08.2016
Zjedzona. Pyszna. A czy synek dziś będzie miał podobne zdanie o zupie to się okaże.
Katarzyna
Dodano opinię: 03.09.2017
Ulubiona zupa krem mojej Emilki, z resztą moja też 😉 tylko ja dodaje sobie mozzarelle albo grzanki, Pychotka!