Jak zastąpić jajko w przepisach?
Alergie pokarmowe to problem, który dotyczy wielu dzieci także podczas rozszerzania diety. Tak naprawdę uczulić może każdy produkt, z którym zetknie się dziecko. Alergia to nadmierna i nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na dany produkt, czyli alergen.
Co należy do ‘’wielkiej ósemki” produktów, które odpowiadają za największą ilość objawów nadwrażliwości pokarmowej?
Do wielkiej „ósemki” alergenów pokarmowych należą:
Głównymi alergenami w grupie niemowląt są białka mleka krowiego, jajka, gluten, dlatego wprowadzając je do diety dziecka, należy być szczególnie uważnym.
W celu zmniejszenia ryzyka alergii na jajko, wprowadzając je do diety dziecka, należy to zrobić pod postacią jaja na twardo – gotowanego przez 10, a nawet 15 minut. Na początku poleca się podawać jedno małe jajko, 2 razy w tygodniu. Do ukończenia 1 roku życia jajko powinno być mocno ścięte.
Najczęściej alergia widoczna jest na skórze dziecka (np. wyprysk, świąd, rumień), a także przez problemy w obrębie układu pokarmowego (wymioty, wzdęcia, biegunki, zaparcia), mogą zdarzyć się również: nieżyt nosa, nawracające zapalenia oskrzeli, duszności, świąd spojówek.
Objawy alergii mogą pojawiać się kilka minut lub godzin po kontakcie z alergenem, a czasami wystąpić dopiero po kilku dniach, tygodniach lub miesiącach stałej ekspozycji.
Nie należy opóźniać wprowadzania pokarmów alergizujących ‘’na zapas”, ponieważ nie zmniejsza to ryzyka pojawienia się alergii w późniejszym czasie.
Zaleca się wprowadzanie potencjalnych alergenów, kontynuując karmienie piersią.
Jeśli podejrzewasz, że dziecko może być alergikiem, należy rozszerzać dietę bardzo uważnie, obserwując reakcje organizmu dziecka. Szczególnie, gdy w najbliższej rodzinie dziecka (rodzice, rodzeństwo) występują alergie.
Jeśli wiadomo, że dziecko w pierwszym półroczu życia miało już alergie (np. na bmk) należy postępować bardzo ostrożnie podczas rozszerzania diety. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować rozszerzanie diety z lekarzem alergologiem, który opiekuje się dzieckiem.
Nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo, zachowując odstępy między nowościami, wybierać różnorodnie produkty (z różnych grup np. kasze, mięso, owoce wymiennie).
Postępuj stopniowo!
Wybierz produkt, którego się obawiasz – np. masło z orzeszków arachidowych. Posmaruj skórę dziecka we wrażliwym miejscu i obserwuj reakcje. Jeśli na skórze nie pojawią się żadne zmiany, kolejnego dnia możesz nabrać odrobinę masła orzechowego na łyżeczkę i przyłożyć do kącika ust niemowlaka.
Jeśli w tym przypadku nie wystąpi reakcja, kolejnego dnia możesz podać niewielką ilość masła na łyżeczce. Takie trzy kroki postępowania mogą być pomocne, gdy podejrzewasz lub boisz się, że dziecko dozna silnej reakcji alergicznej na dany produkt, ale nie polecamy tak postępować przy każdym nowym produkcie.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)