Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 czerwca 2018

Warzywa strączkowe – jak wykorzystać je w menu dziecka?

Warzywa strączkowe to niesamowita bomba wartości. Zawierają cenne białka roślinne, węglowodany, mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, są bogate w witaminę B6, potas, magnez, żelazo. Każde z nich, wnosi do diety dziecka cenne makro - i mikroelementy.

Warzywa strączkowe to niesamowita bomba wartości. Zawierają cenne białka roślinne, węglowodany, mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, są bogate w witaminę B6, potas, magnez, żelazo. Każde z nich, wnosi do diety dziecka cenne makro – i mikroelementy.
Bywa, że dziecko odmawia jedzenia mięsa i swoją dietę przez jakiś czas opiera z wyboru na produktach pochodzenia roślinnego. Było tak kiedyś u Was? U nas tak. Antek odmawiał jedzenia mięsa, a ja to szanowałam. Do mnie należało, zadbać, by wartości, które zawiera mięso, suplementować mu w inny sposób. Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Po prostu często sięgałam po strączki. Jasne, powiecie, że proces ich przygotowywania jest długi, ze względu na namaczanie i gotowanie. Tak, ale dla tych, którzy nie mają takiej cierpliwości (jak ja ?), lub po prostu czas goni, firma Bonduelle przygotowała już gotowe warzywa strączkowe. Wystarczy otworzyć puszeczkę i tadam! Strączki do rączki ? lub do przygotowania potrawy – gotowe. W puszce znajdują się tylko warzywa i niewielka ilość zalewy. Zostały przygotowane w procesie gotowania na parze, więc wybrano najlepszą opcję przygotowywania warzyw, gdyż zachowują one swoje wartości, naturalny kolor, smak i chrupkość. Pomyślicie, że puszka to niedobre rozwiązanie. Otóż Bonduelle zadbał i o to. O tym, że ich warzywa strączkowe są nadal wartościowe poczytacie TUTAJ (klik).

Nie obawiamy się korzystać z tego gotowego rozwiązania, bo wartość tych roślin nie zostaje zatracona i do brzuszka dziecka trafiają zdrowe warzywa. Odkąd poznałyśmy ” Porcje na raz” posiłkujemy się małymi puszeczkami przy wielu okazjach, np.: mała puszka cieciorki to idealna przekąska na placu zabaw, podobnie jak kukurydza!

Warzywa strączkowe to nie tylko wartości, które przemawiają za tym, by je spożywać ale i smak. Niewiele potrzeba, by stworzyć z nich smaczne i pełnowartościowe potrawy, a jeśli masz pod ręką produkt Bonduelle, zrobisz to ekspresowo. Dziś mamy dla Was kilka pysznych propozycji na warzywa strączkowe w codziennym menu dziecka i rodziny:

Zielona pasta kanapkowa z ciecierzycy

Składniki:

Do misy minimalaksera wsyp cieciorkę z puszki razem z zalewą. Nie ma jej dużo w produktach Bonduelle, więc nada odpowiednią konsystencję paście. Dodaj porwane listki natki pietruszki, czosnek, sok z cytryny, pieprz i oliwę. Zblenduj całość na gładką pastę.

Podawaj z ulubionym pieczywem, posypane czarnuszką. Z tej ilości przygotujesz około 4 – 5 kanapek.

Makaron z pesto z zielonego groszku i bazylii

Składniki:

  • 2 opakowania groszku „Porcja na raz na Twoją sałatkę”;
  • 1 doniczka bazylii;
  • 25 g orzeszków pinii (możesz użyć też nerkowca);
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania;
  • makaron penne dla 3 osób (około 300g).

Nastaw wodę na makaron i ugotuj go.

Do misy minimalaksera przełóż groszek, dodaj listki bazylii, czosnek, orzechy, oliwę, sok z cytryny i paremazan. Zblenduj całość na gładkie pesto. Jeśli lubisz mniej gładką konsystencję, przerwij blendowanie szybciej. Przełóż pesto do dużej miski.

Ugotowany,jeszcze gorący, makaron przełóż do miski, w której znajduje się pesto i wymieszaj całość, by pesto oblepiło penne.

Podawaj posypane parmezanem.

Mocno czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

Składniki:

Piekarnik nastaw na 180’C z grzaniem góra – dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Tabliczkę czekolady połam na kostki. Dwie kostki drobno posiekaj i zostaw na talerzyku. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Fasolę przełóż na sitko i wypłucz. Przesyp do misy malaksera, dodaj jajko, kakao i cukier kokosowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż masę do miski, dodaj płynną czekoladę, amarantus ekspandowany oraz mąkę i całość ponownie wymieszaj łyżką.

Nabieraj porcje ciasta na ręce, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kulkę spłaszcz za pomocą zwilżonej wodą łyżki (zamaczaj łyżkę w wodzie za każdym razem, bo ciasto będzie się mocno kleić). Posyp spłaszczone ciasteczka kawałkami czekolady, dociśnij je do masy i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (zobacz zdjęcia)

Piecz 18 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku max 2 dni.

Możesz urozmaicić smak ciastek, dodając do masy np. 2 łyżki masła orzechowego. Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.

Puszysta zupa krem z kukurydzy i mleka kokosowego

Mimo iż kukurydza nie jest strączkiem, jest rownież bogactwem białka i kwasu foliowego oraz witamin: A, C, B1, B2 oraz minerałów.  Jej wartości są zbieżne ze strączkami. 

Składniki:

*Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć po prostu wody, ale najprostszym sposobem będzie obranie warzyw (pęczek włoszczyzny) i ugotowanie ich do miękkości w 2 litrach wody.

Przygotuj wysoki garnek.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Paprykę pokrój w paski.

W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i podsmażaj przez jedną minutę cały czas mieszając. Wsyp kukurydzę, zamieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Zalej warzywa 4 szklankami bulionu i stałą częścią mleka kokosowego. Zamieszaj i przykryj. Gotuj zupę 15 minut na średnim ogniu, a następnie przelej całość do kielicha dużego blendera i zmiksuj na puszysty, gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, posyp słodką papryką w proszku i natką pietruszki.
Zupy nie trzeba doprawiać, jest delikatna i słodka. Pyszna!

Wpis powstał w ramach współpracy z Bonduelle

Jeśli nadal nie jesteście przekonane czy warzywa w puszkach to dobry pomysł? Czy naprawdę powinniśmy ich unikać? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie dietetyczki Zuzanny Anteckiej (KLIK).

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

Mama Juniora

Dodano opinię: 20.06.2018

Baaaaardzo mi się podoba ten wpis! 🙂 z pewnością przetestujemy wszystkie przepisy z moim 14ms synkiem :)) szybko i prosto na danym etapie kiedy bywają dni, że junior się niecierpliwi idealne podpowiedzi kulinarne dziękuje!

Magda

Dodano opinię: 20.06.2018

Pomysł super, produkty tez wydaja sie ok/..tylko gdzie kupic. Znalazłam cieciorke i czerwona fasole. Groszku i kukurydzy brak. A szkoda kupiłabym na wyjazd i tak zabieram blender byłyby dania na szybko

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.06.2018

W supermarketach są na bank.

Dorota

Dodano opinię: 21.06.2018

A co z solą w składzie tych produktów?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

Już Ci odpisałyśmy na maila, którego wysłałaś:)

Dorota

Dodano opinię: 21.06.2018

A co z sola zawarta w tych produktach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Jest obecna, ale sądząc po smaku nie ma jej tam tony:) Tych produktów też nie jemy przecież codziennie, więc od czasu do czasu można podać dziecku. Podobnie jak chleb, czy wędlinę.

Justyna

Dodano opinię: 21.06.2018

Witam, chciałabym zapytać czy można czymś zastąpić mleko Kokosowe w zupie,gdyż nie posiadam aktualnie na stanie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

Mleko kokosowe nadaje właśnie ten specjalny smak zupie:) Na blogu mamy jeszcze inny przelis na zupę z kukurydzy. Może ją wybierz.

Justyna

Dodano opinię: 22.06.2018

Ach, jak ja nie cierpię artykułów sponsorowanych. Człowiek się wtedy zastanawia czy faktycznie warto, czy zaufać, czy to wszystko prawda. Z przepisu pewnie skorzystam, niekoniecznie z puszkami bonduelle.
Z drugiej strony Was rozumiem.. 🙂
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.06.2018

Wydaje nam sié, że to kwestia tego, z jakiego powodu czyta się dany blog. Z naszej stony jest tak, że BARDZO dbamy o naszych czytelników i NIGDY nie polecamy czegoś, czego same nie używamy. Wierzymy, że dzięki temu jestesmy wiarygodne i nasi czytelnicy nam ufają. Wracając do Twoich wątpliwości – w naszym przypadku post sponsorowany nie rózni sie niczym od zwykłego, jedynie wynagrodzeniem za naszą pracę.

Paulina

Dodano opinię: 22.06.2018

Ale nabrałam ochotę na ciasteczka 😉 mam nadzieję, że córce posmakują. Spróbuję zrobić pesto z groszkiem, może moje dziecię się przekona do innych potraw. Ciecierzyca gości u nas w formie pomidorowego kremu.

Justyna

Dodano opinię: 23.06.2018

Nasz synek trenuje BLW od około miesiąca i nie odważyłam się jeszcze na strączki – obawiam się tego, jak zareaguje jego brzuszek. Wychodzą mu również ząbki i sama się nie mogę połapać co mu w danym momencie doskwiera.
Jakie są Wasze doświadczenia z wprowadzaniem strączkowych? Powodują jakieś zauważalne dolegliwości? Wiem, że nie ma żadnych przeciwwskazań wiekowych, ale waham się.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Strączki moga być wzdymające, dlatego nie podawaj od razu całej miski cieciorki, tylko kilka kuleczek rozgniecionych żeby posmakował:)

Kasia W

Dodano opinię: 29.06.2018

Przeczytałam, kupiłam, otworzyłam, daję Młodej, czytam skład, i to że w groszku jest sól to pal licho. Aromat naturalny? Hmmm co za aromat ja się pytam? Ale Ok może przejdzie. Natomiast cukier w marchewce? Wtf?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

W jakiej marchewce?

Pati

Dodano opinię: 04.07.2018

Jakie mleko kokosowe polecacie ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Takie, które w składzie ma wodę i kokos np. z rosmanna.

Iwona

Dodano opinię: 09.04.2021

Kukurydza to roślina strączkowa? 😮 Zawsze myślałam, że to zboże.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

jest to napisane w poście

Ewa

Dodano opinię: 03.06.2022

Jak to jest że strąkami? Można np ciecierzyce podawać roczniakowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek