TŁUSZCZE W DIECIE DZIECKA
Jaki olej dla dziecka wybrać? To pytanie zadają rodzice już od pierwszych dni rozszerzania diety.
Do 6 miesiąca dziecko pije wyłącznie mleko mamy, a wszystkie cenne właściwości w tym tłuszcz, dziecko czerpie z pokarmu. Kiedy rozpoczynamy rozszerzanie diety (po 6m) skupiamy się nie tylko na gotowanym brokule czy marchewce :), ale uzupełniamy również dietę o dobrej jakości tłuszcze.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
odgrywają znaczącą rolę w żywieniu dziecka.
Dlaczego? Ponieważ:
- stanowią źródło energii dla organizmu,
- tworzą warstwę izolacyjną w tkance podskórnej (zabezpieczenie organizmu przed utratą ciepła),
- są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT, których organizm człowieka sam nie wytwarza (dlatego muszą być dostarczane z żywnością),
- pomagają w dostarczeniu do organizmu m.in. białka i węglowodanów,
- pomagają we wchłanianiu rozpuszczalnych w nich witamin A, D, E i K, których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju.
PO 6 MIESIĄCU WPROWADZAMY DO JADŁOSPISU PRODUKTY BOGATE W ZDROWE TŁUSZCZE NP. :
OLEJE, OLIWĘ CZY MASŁO.
Według najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2021):
„Nie należy ograniczać zawartości tłuszczy jako grupy (poza indywidualnymi wskazaniami) ze względu na ich udział w rozwoju mózgu i funkcji poznawczych (…) biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach tłuszczów spożywczych, dobrze zbilansowana dieta uzupełniająca u starszych niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3. r.ż. powinna zawierać różne rodzaje tłuszczów spożywczych, stanowiących dodatek do pokarmów uzupełniających (np. zupy jarzynowej).
Poleca się podawać dzieciom masło, oleje roślinne (np. z oliwek, rzepaku) oraz margaryny miękkie z małą zawartością przemysłowo wytwarzanych tłuszczów trans (<2%).”
Tutaj zobacz wszystkie zalecenia dotyczące rozszerzania diety.
DZIECI POTRZEBUJĄ WIĘCEJ TŁUSZCZU NIŻ DOROŚLI.
po 1 roku życia
Ilość tłuszczu powinna pokrywać ok. 30-35% całodziennego zapotrzebowania na energię.
po 3 roku życia
Powinno się zastępować tłuszcze zwierzęce coraz większą ilością zdrowych tłuszczów roślinnych.
JAKIE TŁUSZCZE WYBIERAĆ?
Tłuszcze dzielą się na te dobre, czyli nienasycone i te złe, czyli tłuszcze nasycone – ich rzeczywiście wpadałoby unikać, również w diecie osób dorosłych.
Tłuszcze nienasycone znajdują się przede wszystkim w: awokado, oliwie z oliwek oraz oleju rzepakowym, w rybach, owocach morza, oleju lnianym, orzechach.
Zawiera w składzie przewagę tłuszczów nienasyconych. Do polewania dania wybieraj tylko tą tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia. Na etykiecie takiego produktu będzie napis „extra virgin”. Natomiast do pieczenia, podsmażania lub gotowania możesz użyć zwykłej oliwy z oliwek (rafinowanej). Zobacz nasz wpis o właściwościach oliwy z oliwek tutaj.
To tegoroczna nowość od Olini. Sama nie mogę zdecydować się, która oliwa jest smaczniejsza. Oliwa z Chorwacji tłoczona jest z oliwek Oblica, które rosną tylko w Chorwacji w regionach od Zadaru do Dubrownika. Ma nieco innym od oliwy hiszpańskiej aromat i smak. Świetna zarówno do pieczenia, smażenia jak i polewania zup, kasz, warzyw.
To kolejna pyszna nowość od Olini. Nierafinowany i niefiltrowany, pełen wartości odżywczych (w tym jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), budwigowy. Olej lniany złocisty ma delikatny orzechowy posmak i złoty kolor. Jest nieco słodszy od oleju lnianego, przez co nie dominuje smakiem, gdy dodasz go do dań spożywanych na zimno.
To najzdrowszy rodzaj oleju. W jego składzie jest zdecydowana przewaga tłuszczów nienasyconych. Kupuj olej rzepakowy, który jest tłoczony na zimno. Co ważne – zwróć uwagę czy producent uwzględnił w składzie ilości kwasu erukowego, powinno być go jak najmniej (kwas ten jest niezdrowy i należy się go wystrzegać). Bezerukowy olej rzepakowy możesz wykorzystać na wiele sposobów – do polania ziemniaków, surówek, maczania chlebka, a nawet do domowego majonezu:)
MASŁO
Ma nieco gorsze proporcje tłuszczów nienasyconych w stosunku do tłuszczów nasyconych niż oliwa czy olej w/w, dlatego należy podawać je dziecku z umiarem. W składzie powinno zawierać minimum 82% tłuszczów zwierzęcych, a podstawowym składnikiem powinno być mleko krowie. Świeże masło to dobre źródło witaminy A i E.
Czytaj skład produktów typu „świeża osełka” czy „mix maślany”, itp.,– producenci prześcigają się w wymyślaniu masłopodobnych tworów, które masłem nie są.
A co z innymi olejami?
Z czarnuszki, konopny, z dyni, lniany, z orzechów, przeznaczone są do jedzenia na zimno. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, podobnie jak rzepakowy (patrz wyżej) można umiarkowanie podgrzewać. Co ważne – słonecznikowy do ok 100’C, natomiast rzepakowy do ok. 190-210’C. Z kolei olej kokosowy ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (czyli tych gorszych) lepiej więc korzystać z niego umiarkowanie (od czasu do czasu). Rafinowany olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia, nierafinowany natomiast, to dobry kosmetyk do pielęgnacji ciała (o kontrowersjach na temat oleju koko możesz przeczytać np. tutaj). Do przyrządzania potraw na ciepło możesz czasem użyć również oleju z pestek winogron.
Wybierając olej dla niemowlaka i całej swojej rodziny, kieruj się jego właściwościami. Składy olejów różnią się między sobą profilem kwasów tłuszczowych. Sięgaj po takie, w których występuje przewaga tłuszczów nienasyconych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ponadto, najlepszym źródłem dobrych tłuszczów zwierzęcych są: mięso, nabiał, ryby tłuste. Dobrze, by raz w tygodniu na stole gościła ryba chuda (morszczuk, dorsz czy sandacz) a drugi raz – tłusta ryba (łosoś, halibut, śledź – źródło cennych kwasów omega-3 i omega-6).
JAK PODAWAĆ OLEJE?
Oleje możesz podawać na wiele sposobów zarówno niemowlętom jak i starszym dzieciom:
w zupach,
w kaszkach,
do budyniu,
na kanapce,
w pesto,
polać olejem warzywa,
na łyżeczce.
Tak naprawdę większość olejów możesz używać dowolnie, ponieważ kilka kropel dodanych do dania nie zmieni jego smaku znacząco (poza olejem z czarnuszki, który jest bardzo intensywny w smaku i nie podajemy go przed ukończeniem roku). Wystarczy gotowe danie skropić niewielką ilością tłuszczu i gotowe. Pamiętaj jednak, że oleje mają różne składy, dlatego najlepiej podawać je zamiennie. Jednego dnia rzepakowy innego oliwę z oliwek itd.
ILE ?
Kilka kropel oleju (np. 3-4) lub mały wiórek masła do dania.
Bo organizm dziecka potrzebuje tłuszczów.
JAKIE OLEJE PODAJEMY NASZYM DZIECIOM KAŻDEGO DNIA?
To nasz faworyt w codziennej diecie naszych dzieci. Znacie już nasz ”jutubowy” hit – wywiad z Alą i Antkiem pt.: Dlaczego warto pić olej z czarnuszki? Jeśli nie, koniecznie musicie go zobaczyć KLIK. Olej z czarnuszki jest bardzoooo specyficzny w smaku, zapachu i kolorze. Nie dodajemy go do potraw, a jedynie podajemy na łyżeczce z dodatkiem miodu czy soku z czarnego bzu, by zneutralizować jego ostry smak. Olej z czarnuszki, jest naszym głównym ”suplementem” diety, w walce o lepszą odporność dzieci, w okresie jesienno-zimowym. Wszystko na temat oleju oraz sposób dawkowania i jego właściwości, szczegółowo opisałyśmy w tym wpisie klik.
TO HIT NA POCZĄTEK ROZSZERZANIA DIETY!
Olej dla dziecka to połączenie nierafinowanych, zimnotłoczonych olejów – bezerukowego rzepakowego i słonecznikowego. Tłoczony jest na zimno, w temperaturze, która nie przekracza 35°C. Mieszany na poziomie ziaren, nie olejów. Dzięki temu zachowuje wszystkie cenne wartości. Kolejny plus za 100% naturalności. W składzie nie ma żadnych barwników, konserwantów ani ulepszaczy, więc olej ma soczysty, intensywnie żółty kolor i delikatny zbożowo – orzechowy smak.
Zobaczcie fakty! Olej dla dziecka jest z nami od początku rozszerzania diety Zuzi, czyli ponad 4 lata! Zdjęcie z 2017 r.)
Olej dla dziecka otrzymał rekomendacje Uniwersytetu Medycznego w Łodzi:
„Olej dla dziecka jest interesującym produktem mogącym stanowić uzupełnienie kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, co tym samym może wpłynąć na poprawę zbilansowania diety dziecka. Przyjmowanie go przez dzieci w różnym wieku może przyczynić się do poprawy zdolności metabolicznych i funkcjonalnych m.in. ośrodkowego układu nerwowego, jak i prewencji różnych zaburzeń wynikających z niedoboru kwasów tłuszczowych.”
Opinia została sporządzona przez Sporządzona przez: prof. dr hab. Jakub Fichna i mgr Michał Sienkiewicz z Zakładu Biochemii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Właściwości „Oleju dla dziecka”:
- wspiera wchłanianie witamin z posiłków: A, D, E, K, a sam jest bogatym źródłem witamin A i E,
- wspiera wzrost i budowę nowych komórek oraz wspomaga rozwój mózgu i siatkówki oka,
- zawiera 92% NNKT – nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nasz organizm pobiera jedynie z pożywienia, nie produkuje ich sam,
- ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 i omega-6,
- delikatnie wzbogaca smak pokarmów.
Szczerze polecamy go jako pierwszy olej w rozszerzonej diecie niemowląt i starszych dzieci. Wam również będzie smakował! Serio:)
To nasze najlepsze odkrycie ubiegłego roku. Choć u Olini, olej lniany jest już dostępny od dawna, my jakoś nie pałałyśmy zachwytem na myśl o nim. Dlaczego? Miałyśmy złe doświadczenia z innymi olejami lnianymi, ze zwykłych sklepów. Olej ten był zazwyczaj gorzki, okropny! w smaku. Jak to dobrze, że nasi przyjaciele z Olini tak uparcie namawiali nas na wypróbowanie oleju z ich Rodzinnej Olejarni. Zapewniamy, że jego smak jest w zasadzie niewyczuwalny.
Jakie właściwości posiada?
- zawiera cenne kwasy Omega-3,
- obniża „zły cholesterol”, chroni przed nadciśnieniem i chorobami serca,
- przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca,
- wspomaga trawienie i przemianę materii,
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych (profilaktyka chorób jelit),
- ze względu na silne antyoksydanty pomocny jest w zapobieganiu chorób nowotworowych, zwłaszcza rakowi piersi i prostaty,
- polecany na odchudzanie – wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
- reguluje równowagę hormonalną,
- idealny na twarz – zapobiega powstawaniu trądziku, egzemy i łuszczycy.Olej lniany z Olini również uzyskał pozytywną rekomendację Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wszystkie właściwości oleju lnianego tutaj.
Olini bardzo dba o najmłodszych! Teraz wszystkie produkty dedykowane dzieciom mają specjalne etykiety ze zwierzakami. a do każdego Oleju dla dziecka kolorowe naklejki możecie zamówić tutaj.
Poprzednie
Następne
Na koniec kilka ważnych informacji, o których nie sposób nie wspomnieć. Polecamy Wam i Waszym dzieciom oleje z Rodzinnej Olejarni Olini z kilku względów:
- Wszystkie oleje tłoczone są na zamówienie. Zawsze więc są tłoczone na świeżo – co 1-2 dni. Oczywiście są tłoczone na zimno.
- Olej nie stoi na półce i nie czeka na odbiorców, tylko zawsze zostanie wytłoczony na świeżo. Olej, który otrzymasz będzie miał maksymalnie 1-3 dni. Jego przydatność jest zawsze sprecyzowana na opakowaniu.
- Olini to mała, rodzinna firma, można powiedzieć domowa manufaktura. Właściciele wszystko wykonują sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki.
- Przesyłki z olejami są zawsze starannie, bezpiecznie zapakowane, w szczelne, styropianowe pudełko. Mamy pewność, że dotrą do nas w całości:)
Więcej na temat olejów możesz poczytać tutaj.
Przydatność oleju z czarnuszki i oleju lnianego to 3 miesiące, a oleju dla dziecka – 6 miesięcy od wytłoczenia – data ważności znajduje się na etykiecie.
Pamiętajcie o stałym rabacie – 10% na zakupy w sklepie OLINI.
Kod to: alaantkoweblw
Wpis powstał we współpracy z naszą ulubioną olejarnią Olini.
Zapraszamy do polubienia Olini na Facebooku KLIK
bibliografia:
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/fimid-poradnik-web.pdf
https://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_internet.pdf
https://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/25-36-miesiecy/zasady-zywienia/84-tluszcze-w-diecie-dziecka#
Informacje zawarte we wpisie mają charakter informacyjny i nie zastąpią profesjonalnej porady medycznej. Jeśli niepokoi Cię coś w rozwoju dziecka, skonsultuj się z lekarzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (45)
Natalia
Dodano opinię: 28.11.2017
Czy na oleju dla dziecka można smażyć np.placuszki bananowe ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Tak
Ania
Dodano opinię: 31.07.2020
Można czy nie można, bo widzę sprzeczne odpowiedzi na to pytanie 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
https://www.damianparol.com/olej-kokosowy/
IvaiQ
Dodano opinię: 29.11.2017
U nas swojego czasu bardzo często pojawiało się awokado. Muszę do niego wrócić 🙂
Poza tym uwielbiamy masło orzechowe – Wiercipięta także. I mielone na bieżąco siemię lniane jako dodatek do wszystkiego.
Ania
Dodano opinię: 02.12.2017
A co z kokosowy olejem nierafinowanym, eliminować? Gdy rozszerzalam dietę pierwszej córce trzy lata temu był na piedestale.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Ograniczać, sporadycznie, od czasu do czasu tak, ale nie codziennie.
Justyna
Dodano opinię: 04.12.2017
A rydzowy? Jest ok dla roczniaka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2017
Nie próbowałyśmy.
Joanna
Dodano opinię: 05.12.2017
Trzymacie te wszystkie oleje w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Tak.
Gosia
Dodano opinię: 13.12.2017
A jaki rzepakowy olej ma dobry sklad? Kujawski?
Agnieszka
Dodano opinię: 04.01.2018
A jakie oleje używacie do wypieków (muffinki, cista)? Chodzi mi o to, które z nich oprócz masła można bezkarnie piec w piekarniku do powiedzmy 200°C?
Kowal
Dodano opinię: 30.01.2018
Po co dziecku, drogie panie, olej slonecznikowy, ktory ma sporo onega 6 prozapalnych? Olej rydzowy znany w Polsce od wiekow (z lnianki) zalatwia sprawe.
Losos hodowlany to toksyna wczystej postaci, gorszy od pangi – polecam filn dokumentlny o rybach, latwo go znalezc na youtubie. Byl pokazany w tv. Jak ktos chce zniszczyc uklad hormonalny dziecka – to losos bedzie w sam raz :/
Skoro dziecko potrzebuje 30% tluszczy to smialo mozna dac wiecej oleju czy masla do spozycia. Poza tym , bidajaze, dr Fuhrman w ksiazce „zdrowe dzieciaki” (polecam jego ksiazki) pisze ze w pokarmach (mozna dosypywac do dab zmielone konopie, slobecznik ito) jest wystarczajaco tluszczu.
Kowal
Dodano opinię: 30.01.2018
P.S. Dr Jadwiga Górnicka w swoich ksiazkach pisze o bardzo wzmacniajacych, zdrowotnych wlasciwosciach oleju z wiesiolka, warto go dawac dzieciom. Zamiast chemikaliow z apteki. Cudowna rzecz.
Renia
Dodano opinię: 02.12.2018
Witam zaczęłam się gubić już w informacjach odnośnie smażenia na oleju rzepakowym. Podobno tylko na rafinoeanym można pięć, natomiast na tloczonym na zimno już nie… To jak to jest?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.12.2018
Do obróbki cieplnej wybieraj olej rzepakowy rafinowany. Zimnotłoczony zostaw do picia, polewania sałatek i jedzenia na zimno.
Ewelina
Dodano opinię: 27.12.2018
Dopytam . .. czyli na tym oleju dla dzieci mozna smazyc?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Nie
Joanna
Dodano opinię: 08.01.2019
Skoro najlepszy dla niemowląt jest olej rzepakowy po co dodawać do niego olej słonecznikowy w przypadku oleju olini dla dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Najlepszy do smażenia. Każdy olej wnosi inne wartości do organizmu. Warto stosować urozmaicenie, ale podawać właściwie.
Edyta
Dodano opinię: 13.01.2019
Od jakiego wieku który olej?
Dopiero zaczynamy rozszerzanie (córka 6 miesiecy) a wydawało mi się ze gdzieś pisalyscie ze olej z czarnuszki nie od razu..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
https://alaantki.mda.pl/7-powodow-dla-ktorych-warto-podac-olej-z-czarnuszki-dziecku/
Joanna
Dodano opinię: 31.01.2019
Czy domowe mleko kokosowe również powinno być podawane tylko sporadycznie czy (dziecko 14mcy używamy codziennie do gotowania owisanek/kaszek 200-250 ml/dzień)? Czy może zawarty w nim tłuszczyk kokosowy nie ma złych właściwości oleju kokosowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Róznorodność jest podstawą diety. Każdy produkt podawany codziennie nie będzie ok. Urozmaicaj. Mleko koko samo w sobie nie jest złe.
Martyna
Dodano opinię: 15.02.2019
Najpierw odpowiada Pani, że można smażyć na oleju dla dzieci placuszki bananowe a potem, że nie to ja już nic z tego nie rozumiem…
Ania
Dodano opinię: 31.07.2020
Właśnie też się nad tym zastanawiam…
Megi
Dodano opinię: 11.08.2019
A ja naczytałam się ostatnio, że olej rzepakowy to trucizna. Ilość chemii użyta do jego produkcji jest niebotyczna, a i tak nigdy nie da się jej do końca usunąć. Do tego dochodzą środki ochrony roślin typu randoup. Nie ma znaczenia, czy olej jest rafinowany, czy nie. Jego propagowanie to podobno jedynie chwyt marketingowy i zmowa producentów….Jestem przerażona, bo przez ostatni rok jedliśmy oleju rzepakowego bardzo dużo. Czyli trułam swoje dziecko….Chyba nie dotarłyście do tych publikscji? Co o tym sądzicie?.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
opieramy się zawsze na artykułach znanych nam i cenionych w środowisku dietetyków np. Parola, Jackowskiej, nie piszą o takich doniesieniach, a śledzą je na bieżąco.
Gosia
Dodano opinię: 28.11.2019
Czy myślą Panie że transport tych olejów kurierem nie ma wpływu na ich skład trwałość skoro przed stworzeniem mają być przechowywana w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
Te oleje dostarczane są w bardzo bezpiecznych styropianowych opakowaniach.
Ela
Dodano opinię: 28.02.2020
Czy można podawać oleje tego samego dnia z czarnuszki i olej dla dzieci z Olinii czy to już za dużo? Synek ma 2.5roku
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
można
Dag
Dodano opinię: 06.05.2020
Czy na oleju dla dzieci można smażyć czy nie? W komentarzach są dwie sprzeczne informacje 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
nie
Klaudiacooper
Dodano opinię: 13.06.2020
Czy olej z czarnuszki nie jest za ostry dla 6 miesięczniaka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Olej z czarnuszki podajemy po roku.
Edyta
Dodano opinię: 24.07.2020
Witam
A Ja inne pytanie. Córka zaraz 3,5 roku. Od urodzenia praktycznie nie dawałam jej masła. Jak może to wplynac na jej rozwój? Pije mleko moddyfikowane do tej pory (zlecił tak pediatra) bo nie je nabiału (nie akceptuje tego jedzenia jak tylko poczuje ten smak jogurtu sera wypluwa albo na wymioty ja bierze) dwa dni temu przełom zjadła 2 jogurty i plaster sera żółtego. W międzyczasie posilkowalam się serami „oscypkami” (nie wędzony mi) które zjadła. Od 2 roku życia daje jej w kapsulce DHA. Boję się że brak nabiału i masła może wpłynąć negatywnie na jej zdrowie….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
W nabiale najważniejszy jest wapń i białko, a te składniki spokojnie można znaleźć w innych produktach. Przy diecie eliminacyjnej lekarz alergolog, gastroenterolog powinien dokłądnie rozpisać dietę, powiedzieć, w których produktach można znaleźć składniki występujące w wyeliminowanych produktach.
Patrycja
Dodano opinię: 29.01.2021
Witam, mój syn ma 14 miesięcy i problemy skórne wywołane najprawdopodobniej alergia pokarmowa, wyeliminowaliśmy białko i jest dużo lepiej. Choć zdarza się że jakieś inne produkty też go lubią uczulić… Na Olinni Czytałam ostatnio o dobrym działaniu oleju z wiesiołka, przy AZS i różnego typu alergiach. Niestety jedne źródła podają że można go już zacząć stosować przy rozszerzaniu diety maluszka inne że dopiero po 12 r.ż. Spotkała się Pani z podawaniem tego oleju tak małemu dziecku??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Można podawać maluchom, ale trzeba zaczynać od małych ilości.
Roza
Dodano opinię: 17.02.2021
Witam.
Jaki olej można wprowadzić dziecku w wieku 6+ miesięcy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Np. rzepakowy, lniany.
Kasia
Dodano opinię: 19.04.2022
A jaki olej rzepakowy rafinowany Panie używają ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
Obecnie smażymy na oliwie od olini