Sezon na dynię trwa długo, ale warto go przedłużyć, mrożąc ten pyszny i zdrowy owoc. Można to zrobić w łatwy i szybki sposób, nie pozbawiając dyni jej własciwości odżywczych.
Nastaw piekarnik na 180’C.
Dynię przekrój na pół. Pozbaw pestek. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawalek posmaruj olejem. Piecz 40 minut z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij skórkę (łatwo odchodzi), a następnie zblenduj na pure. Przełóż do pojemników i zamroź.
Zamiast piec, dynię możesz gotować, ale wówczas jej wartości pozostaną w wodzie, a szkoda.
Możesz również zamrozić kawałki surowej dyni, jednak opcja z mrożeniem pure jest wygodniejsza i zajmuje mniej miejsca.
W tym roku mroziłam dynię białą. Jest bardzo delikatna w smaku, a potrawy z niej wykonane mają biały kolor. O odmianach dyni możesz poczytać tutaj.
Dynia to bardzo tania droga do pysznych, wartościowych potraw. Na naszym blogu znajdziesz wiele przepisów, w których ona gra główną rolę, np.:
Muffiny dyniowe z niespodzianką
Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
KAMILA S.
Dodano opinię: 21.09.2017
witam,
czytam Wasz blog odkąd zaczęłam wprowadzać córce pierwsze posiłki; teraz mam drugą córeczkę, jeszcze jesteśmy tylko cyckowe, ale na pewno przypomnę sobie dzięki Wam co i jak mam wprowadzać na początek rozszerzania diety – a to już za 2 miesiące! 🙂 JESTEŚCIE SUPER! dzieki Wam moja cała rodzinka zaczela sie zdrowiej odzywiac…..
p.s. a ile mozna przechowywac w zamrazarce te dynie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2017
3 miesiące
Kasia
Dodano opinię: 21.09.2017
A ja obieram ze skóry, kroje na kawałki i taka surową mroże. . Nie wiem czy dobrze, ale na zupę i do innych dań jest ok.
Basia
Dodano opinię: 22.09.2017
Hej, a dlaczego nie mrozić surowej? Są jakieś przeciwwskazania?
Ja obieram, ścieram na tarce i tak mrożę.
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2017
tez można:)
Anna
Dodano opinię: 22.09.2017
Kasia ale nie łstwo jest obrać surową dynie ze skóry. Mnie to sprawia ogromny problem, także dziękuję za wpis.
Iwona
Dodano opinię: 22.09.2017
No właśnie dziewczyny, a nie lepiej zamrozić surową, pokrojoną w kostkę? Przy rozmrażaniu przetwarza się ją wtedy tylko raz, a Waszym sposobem przetwarzania jest przed zamrożeniem raz, a drugi przy rozmrażaniu. Nie traci wtedy więcej swoich wartości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
To zależy ile masz miejsca w zamrażalce:) Możesz tez zamrozić w kawałkach, Asia tak robi z powodzeniem.
Marzena
Dodano opinię: 24.09.2017
No wlasnie tez slyszalam zeby mrozic surowa. Jaka jest roznica surowa vs pieczona? Czy chodzi glownie o oszczednosc miejsca w zamrazarce ?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2017
Tak. Asia też mrozi surowe kawałki pokrojone w kostkach.
Natalia
Dodano opinię: 22.09.2019
Polecam zawekować 😀
Zamrazalnik ma ograniczoną pojemność .
Ja wekuje w 0,5l sloikach
I potrójnie wekuję. 😀 ostatnio otworzylam i meega 😉 (po 3 latach smak taki jak przed zawekowaniem- nowe nakretki i przed zakreceniem wycieram rant i przecieram spirytusem lub wódka . Weki trzymają do czasu aż ich nie otworzę 😀
A jak się ma czas można np.zawekowac gotowa zupe dyniowa.
W tym roku zawwkowalam 10 l zupy dyniowo marchewkowej z cukinia ? i kilka sloiczkow z samym puree dyniowym. ?
Ula
Dodano opinię: 06.10.2022
Natalia a możesz podać przepis na te zupę dyniowo marchewkową i jak dokładnie wekujesz zupę i dynie?
Anna
Dodano opinię: 06.10.2019
Witajcie! A w jaki sposób rozmrazac dynię, żeby była smaczna? Zrobiłam kiedyś krem z rozmrozonej dyni i był okropny, było czuć, że dynia jest mrożona
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
w lodówce, ale skoro czuć było, tzn, że jakąś fatalną dynię kupiłaś.
Natalia
Dodano opinię: 22.10.2019
Od kiedy dynia jest owocem? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
Pod względem botanicznym to owoc.
Marta
Dodano opinię: 09.10.2020
Chcialabym sie dowiedziec jak długo można przechowywać puree z dyni w zamrażarce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.10.2020
do 3 miesięcy.
Oliwka
Dodano opinię: 11.09.2021
Raz kupiłam dynie w sklepie ekologicznym bo akurat nir był to sezon a chciałam żeby mały zjadł, tak mi się zawidzialo właśnie. Ugotowałam, zblendowalam i zamroziłam resztę i słuchajcie nie wiem czemu ale po ok miesiącu odmrozilam, otwieram słoik a tu gąbka i z resztą było to samo. Wtedy za dynie zapłaciłam jak za złoto bo to oczywiście nie był sezon i jeszcze sklep eko to już w ogóle … byłam wściekła. Coś źle zrobiłam czy po prostu zła dynia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Ciężko powiedzieć. Teoretycznie w zamrażarce w tak krótkim czasie nie powinni się nic zadziać.
Poradzimy24.pl
Dodano opinię: 16.10.2021
Dzięki za super poradę. Mroziłam dynię, gdy synek był mały, muszę do tego wrócić 🙂