Czego potrzebuje matka, gdy już w dziecko sie zaopatrzyła, a na dodatek zaczęło ono być głodne nie tylko na mleko? Rzecz jasna – garów, które pomogłyby jej gotować przede wszystkim
ZDROWO
SZYBKO
CZYSTO
BEZPIECZNIE.
Zatem mamy coś dla nas Matki i Niematki.
Patelnia marki WOLL z niezwyklą szafirową powłoką. Dlaczego niezwykłą? Sprawdziłyśmy to dla Was i dla nas.
Na początek zerknijcie na to, co o niej mówi producent.
Nieźle, co nie?
Ale to jeszcze nic… Wiecie, co jest w tym najlepszego? Że to wszystko jest prawdą! Sprawdziłyśmy.
Nim zaczniemy – uwierzcie, nie było litości. Zajrzałyśmy w „każdy kąt” tej patelni.
Zacznijmy od spraw pozornie trywialnych – wygląd, bo kobieta jednak lubi, gdy jest ślicznie 🙂 A jest, spójrzcie sami.
A teraz konkrety, czyli do ataku.
1. Smażenie na suchej patelni
Taki rodzaj smażenia to forma najczęstsza podczas rozszerzania diety niemowlakowi, dlatego wiemy, że to priorytet. Sprawdziłyśmy to na Waszych ulubionych plackach z kaszy manny i na puszystym omlecie. Przeszło to nasze najśmielsze oczekiwania. Musimy przyznać, że placki były idealne, doskonale odchodziły od patelni. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że się powoli nagrzewa, więc nie ma obawy, że placki się przypalą. Omlet natomiast dał się łatwo przewrócić, a robiony pod przykryciem, szybko ściął się również od góry. Obie potrawy wykonane bez grama tłuszczu. Matka wie, że to warte grzechu.
2. Prażenie na suchej patelni.
Sprawdzenie tego na ziarnach, czy płatkach migdałów byłoby za proste. Każda patelnia zrobi to tak samo i równie czysto. Ale, ale… Upraż warzywa i nie ubrudź patelni nie do wyczyszczenia – ot sztuka! Dlatego rosół miał być ugotowany na uprzednio uprażonych mocno warzywach. Warunki ku temu były świetne, bo rozmiar patelni Woll i jej wysokość pozwoliły na prezycyjne uprażenie każdego składnika do rosołu. Wszystkie nasze dotychczasowe patelnie były później oblepione przypalonym sokiem z warzyw. Ani to zdrowe, ani praktyczne, a już na pewno nie szybkie. I tu kolejne zaskoczenie – otóż, wystarczyło przetrzeć ręcznikiem papierowym i… tadam:)! Czyste:) A udowodnimy to poniżej.
3. Smażenie mięsa i przygotowywanie mięsnych sosów.
Odwieczny problem… Niby mięso ma tłuszcz w sobie, ale zawsze wstępne podsmażanie wymagało większej ilości tłuszczu. A co matki przygotowują z mięsa najczęściej? Wiadomo – pulpety i sos do makaronu. Dlatego te potrawy wzięłyśmy na tapetę. Spójrzcie na zdjęcia. Wstępne smażenie odbyło się na patelni jedynie posmarowanej tłuszczem, a duszenie odbywało się niemal tylko w sosie własnym i odrobinie bulionu czy pomidorów. I tutaj znów wielka zaleta – długość duszenia nie sprawiła, że rączka się nagrzała. To dopiero pozytyw!
4. Smażenie wymagające tłuszczu.
Ale, ale… Bywa jednak i tak, że chcemy zjeść i podać jednocześnie naszemu dziecku coś, co wymaga smażenia na tłuszczu. Taką potrawą są placki z cukinii. Spójrzcie, jak nam poszło na patelni Woll. Odrobina oleju, a placki pięknie wysmażone. To chyba nasze największe pozytywne zdziwienie. Uwielbiamy placki z cukinii i ziemniaczane:)
5. Duszenie.
Ten punkt, powiecie, jest zbyt oczywisty, bo dusić przecież można i w garnku. Ale po co? Patelnia szafirowa Woll jest na tyle głęboka i na tyle pojemna, że uduszenie takiego warzywa jak świeży szpinak (wiadomo, że objętościowo jest wielki, by po minucie duszenia stać się małą papką:)), nie stanowi problemu.
6. Utrzymywanie patelni w czystości.
Czy to nie powinien być punkt pierwszy;):):):)
To dla nas bardzo ważne, wiemy, że dla Was też. Matka wie przecież;)
Już po pierwszym użyciu patelni szafirowej Woll wiedziałyśmy, że to sprzęt czyścioch. Po każdej z tych potraw umycie jej, nie stanowiło problemu. Gdy robiłyśmy podczas przygotowywania jednego obiadu kilka czynności na niej, nie musiałyśmy jej nawet myć. Uwierzcie nam – wystarczyło przetrzeć. Ale, gdy już chcesz ją umyć, wrzucasz do zmywarki i gotowe. Wow! To naprawdę powienien być punkt pierwszy:):):)
Na koniec rzecz niezwykle ważna. Tytanowa patelnia WOLL wykonana jest z powłoki ceramicznej, nie z teflonu. Gdy się zagapisz na dziecko rozsypujące mąkę po kuchni i przejedziesz po patelni widelcem… Nic sie nie stanie, a Ty będziesz spać spokojnie, nie zastanawiajac się, czy zeskrobałaś truciznę. W dodatku producent daję nam 2 lata gwarancji na powłokę oraz 25 lat gwarancji na równośc dna patelni.
Krótko, Kochani,
JEŚLI STOICIE PRZED DECYZJĄ KUPNA PATELNI, POLECAMY WAM
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (27)
Agata
Dodano opinię: 13.01.2017
Ciekawe ile kosztuje ta "super" patelnia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
http://www.egustus.pl/
justyna
Dodano opinię: 13.01.2017
jak cena tej patelni? gdzie mozna ja kupic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
http://www.egustus.pl/
justyna
Dodano opinię: 13.01.2017
patelnia fajna, ale cena koszmarna; nie kazdy moze pozwolic sobie na taki "luksus":)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
Jest jeszcze druga strona… Kupowałam wiele patelni, tych tańszych. Były dobre, ale bardzo krótko. Bo krótkim czasie patelnia była np. porysowana. Na takiej nie smażę natychmiast, bo to sam syf. Czasem inwestycja w cos droższego, daje efekt dłuższego używania. Zwłaszcza, jak się często używa.
Gustavo Woltmann
Dodano opinię: 13.01.2017
Dobra patelnia to klucz w kuchni! Jaka to jest przyjemność gotować na nowiutkiej, zadbanej patelni, ah! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2017
Prawda!!!
Magda
Dodano opinię: 15.01.2017
Jaki rozmiar tej patelni polecacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2017
28
dorota
Dodano opinię: 16.01.2017
Ooo,
ja na początku roszerzania diety synka zaopatrzyłam sie w duża patelnię Wool Logic. To ta tańsza linia. Patelnia ma już półtora roku i spisuje się rewelacyjnie. Ja ją używam głównie do smażenia bez tłuszczu.
W tym samym czasie kupiłam mniejszą patelnię Gerlacha i nie ma porównania. Na tej patelni już dawno nie da się nic usmażyć bez tłuszczu bo się wszystko przykleja. Gdy robię domową mąkę kokosową z pulpy po koko mleku to mi się wiórki przpalają.
Także polecam Wool.
Mel
Dodano opinię: 02.02.2017
Kupiłam 😉 chyba za granicą wychodzi taniej…o dziwo, płaciłam 80euro
Gosia
Dodano opinię: 11.04.2018
Ciekawa jestem jak po roku stosowania sprawuje się patelnia? Bo właśnie mam ją w koszyku i nie wiem czy przejść do następnego kroku;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2018
Koniecznie. Jesteśmy ZACHWYCONE❤️
Ula
Dodano opinię: 03.04.2019
a po 2 latach? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.04.2019
Ciągle super.
Jeanette
Dodano opinię: 12.03.2020
Polecam! Mam ja od jakiegoś czasu i moge polecić! W koncu mięso oproszone mąka do delikatnego gulaszu nie przywiera mi do patelni! I na 28cm miesci sie podwojna porcja. Minus- jak danie mam przykryte i sie dusi to nagrzewa się uchwyt pokrywki.
Anna
Dodano opinię: 08.10.2020
Czy nadal jesteście tak bardzo zadowolone z tych patelni? Jak sprawują się one po dłuższym czasie użytkowania czy zużywają się tak szybko jak teflonowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.10.2020
Są świetne. Miałyśmy wiele różnych i te są najlepsze wg nas.
Bożena
Dodano opinię: 14.04.2021
Czy są jeszcze jakieś inne patelnie które polecacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tefal jest ok
Agnes
Dodano opinię: 31.07.2021
Dziwne… Klikajac link a nawet wpisując adres ręcznie załadowuje się strona e-krzesła… Wyposażenie biur i nie tylko….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
To stary wpis z 2017 roku, możliwe że domena została wykupiona przez inną firmę
Agnes
Dodano opinię: 31.07.2021
Znalazłam. Mam jeszcze pytanie. Kwestia nie przywierania to jedno a czy nie smrodzą przy tym? Mam patelnie co smażyły się ładnie bez tłuszczu nie przywierały ale dymu i smrodu było przy tym co nie miara. Pozdrawiam i dziekuje
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Nie zauważyłyśmy „smrodzenia”
Marta
Dodano opinię: 10.12.2021
Pod linkiem widnieje jakiś inny sklep… Czy firma nadal istnieje?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
To bardzo stary wpis. Widocznie zmienili domenę. Ale tu ich wygooglałyśmy: https://www.patelnie-tytanowe.pl/